Polędwica wieprzowa w sosie

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica wieprzowa w sosie podana z warzywami.
Polędwica wieprzowa w sosie
Polędwica wieprzowa w sosie to doskonały wybór na smaczny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a jest niezwykle sycąca i ciekawa.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 40 min
234 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (400 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polędwicę wieprzową w sosie krok po kroku

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.

Polędwiczki oczyść i podziel na cienkie plastry. Oprósz solą i pieprzem.

Mięso podsmaż z cebulą przez 7 minut, a następnie całość zalej bulionem. Duś 40 minut.

Po tym czasie wymieszaj w szklance mąkę ze śmietanką i łyżką bulionu z garnka. Całość wlej do garnka i zagotuj.

Sos dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką papryką i mielonym czosnkiem.

Jak oceniasz przepis na polędwicę wieprzową w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat polędwicy wieprzowej w sosie

Polędwica wieprzowa w sosie to doskonały wybór na smaczny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a jest niezwykle sycąca i ciekawa. Choć może wydawać się nieco skomplikowana, to jednak nie jest to prawda. Do jej przygotowania nie jest potrzebne żadne kuchenne doświadczenie. Wystarczy przejść przez kilka prostych kroków, by móc się nią cieszyć.

Przepis na polędwicę wieprzową w sosie to doskonały wybór dla każdego, kto kocha tradycyjne dania kuchni polskiej. Mięso wieprzowe ma w niej bowiem specjalne miejsce. Jednak zwykle gości na talerzach w postaci kotleta schabowego. Warto to zmienić i sięgnąć po nieco inny kawałek wieprzowiny, który jest równie prosty w przyrządzeniu, a także smaczny. Polędwiczki wieprzowe można podawać zarówno w postaci plastrów, jak i pieczonej całości. Jednak to właśnie pokrojone plastry, w sosie własnym smakują najlepiej. Warto się o tym przekonać na własnej skórze korzystając z tej prostej receptury.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować polędwicę wieprzową w sosie własnym, która będzie smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Jej smak zachwyca wszystkich, a przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Mięso dusi się w sosie własnym, dzięki czemu nie jest wypełnione tłuszczem, co jest jak najbardziej bardzo zdrowe. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko mięso i przyprawy, reszta to kwestia odpowiedniej obróbki termicznej. Mięso najlepiej najpierw lekko podsmażyć, dzięki czemu jest nie tylko bardziej miękkie i soczyste, ale również smaczniejsze.

To doskonały pomysł na danie, które wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Polędwica w sosie jest soczysta, pyszna i niezwykle aromatyczna. To coś idealnie dla wszystkich miłośników aromatycznych dań. To dobra opcja również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni, gdyż przepis jest naprawdę prosty. Polędwica duszona sprawdzi się także na diecie lekkostrawnej, warto tylko w tym przypadku zmienić śmietanę na jogurt naturalny, najlepiej o obniżonej ilości tłuszczu.

Alergeny w polędwicy wieprzowej w sosie

Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej w sosie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
169.64
234.11
Białko (g)
12.98
17.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
5.13
7.08
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
6.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
10.79
14.89
Tłuszcze nasycone (g)
7.84
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
4.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
3.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.68
52.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.86
2.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.59
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.01
5.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.85
5.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.25
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
152.14
209.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
296.17
408.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.37
18.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
156.88
216.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.14
29.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
0.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.17
1.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wieprzowej w sosie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy wieprzowej w sosie

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
66.00