Wiosenny obiad

wiosenny obiad

Wiosna jest okresem kiedy możemy tworzyć przepisy obiadowe z wykorzystaniem młodych warzyw i owoców sezonowych. Wiosną pojawiają się młode ziemniaki, botwinka, kalafior, młoda marchewka i włoszczyzna na zupy. Gotujemy wtedy takie zupy jak jarzynowa, kalafiorowa i botwinka. Wiosną przypada także sezon na szpinak i szparagi. Szparagi gotujemy jako jarzynę do drugiego dania lub jako składnik sosu do makaronu. Wiosną przypada sezon na truskawki, które warto wykorzystać do dań na słodko jak naleśniki i pierogi.

Wiosenny obiad - przepisy

Wiosenny obiad - proste przepisy na szybkie i tanie dania obiadowe

Wiosna to sezon nowalijek i młodych warzyw. Jak je wykorzystać do dań obiadowych? Wiosna kojarzy się z młodymi ziemniakami, botwinką, młodym kalafiorem i młodą włoszczyzną, która idealnie nadaje się na zupy ze świeżych warzyw. Coraz bardziej popularne są szparagi, na które sezon przypada na wiosnę. Truskawki i rabarbar stanowią bazę do smacznych dań na słodko. Doradzamy jak wykorzystać młode sezonowe warzyw i co ugotować na wiosenny obiad.

Co na wiosenny obiad - proste przepisy na smaczne, szybkie dania obiadowe

Co zrobić na wiosenny obiad

Wiosna jest okresem, kiedy przyroda budzi się do życia i kiedy możemy zacząć jeść świeże młode, warzywa i owoce. Obecnie większość sezonowych warzyw i owoców dostępne jest przez cały rok, dzięki uprawie pod szkłem lub z importu. Jednak jeszcze w XX wieku jadano tylko potrawy sezonowe, gdyż wiele warzyw było po prostu niedostępnych zimą. Mimo dostępności warzywa i owoce sezonowe są zimą drogie i mniej smaczne. Najsmaczniejsze są warzywa i owoce sezonowe dojrzewające w słońcu.

Wiosną organizm potrzebuje witamin i lekkiej diety. Zimą zwykle jadamy ciężkie, tłuste potrawy, gdyż organizm potrzebuje energii do ogrzania całego ciała. Dlatego też wiosną należy uzupełnić brakujące witaminy. Wiosną warto jeść także jajka, które są symbolem nowego życia, ale też kopalnią wartości odżywczych i składników mineralnych.

Na wiosnę pojawiają się młode warzywa, tzw. nowalijki, takie jak:

  • młode ziemniaki,
  • marchew,
  • botwinka,
  • młode buraki,
  • sałata,
  • szczypiorek,
  • demyka,
  • pomidory,
  • kalafior,
  • szparagi,
  • rzodkiewka.

Warto jednak pamiętać, że nowalijki są zwykle droższe. Dlatego też, aby zapełnić rynek ich wzrost jest często sztucznie przyspieszany. Ponadto sprowadza się produkty z krajów, gdzie zbiory odbywają się szybciej. Produkty są sztucznie podtrzymywane, aby przetrwały podróż. Wiosną na rynku dostępne są nowalijki szklarniowe, importowane i rosnące na polu. Właśnie te ostatnie mają najlepsze wartości odżywcze.

Pamiętajmy, aby nowalijki dokładnie umyć. Sałatę dobrze jest namoczyć przez pół godziny w wodzie. W lodówce przechowujemy je zawinięte w wilgotną ściereczkę. Nie zaleca się przechowywania w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych.

Najlepsze przepisy na wiosenny obiad - wiosenne warzywa

Zastanawiasz się, co na wiosenny obiad? Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi, że należy jeść tylko produkty lokalne, wyhodowane na miejscu, pod tą samą szerokością geograficzną. Przyroda danego regionu i klimatu oferuje właśnie takie produkty, które są najbardziej odpowiednie dla ludzi żyjących w tym regionie. Dlatego na wiosenny obiad warto robić dania z dużą ilością lokalnych, świeżych warzyw, szczególnie z młodymi ziemniakami i marchewką.

Co zrobić na wiosenny obiad? Niegdyś klasycznym polskim drugim daniem był kotle z młodymi ziemniakami polanymi oliwą i posypanymi koperkiem. Świetnym daniem na wiosnę mogą być młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem lub z kefirem.

Co zrobić na drugie danie na wiosnę:

  • makaron z kurczakiem i szpinakiem,
  • naleśniki/pierogi ze szpinakiem,
  • tarta lub zapiekanka ze szpinakiem,
  • gotowane szparagi z sosem beszamelowym,
  • szparagi z jajkiem,
  • szparagi w cieście francuskim,
  • szparagi z makaronem.

Przykładowe łatwe i proste przepisy na wiosenne zupy:

  • botwinka,
  • kalafiorowa,
  • zupa krem ze szparagów,
  • jarzynowa z kurczakiem.

Proste przepisy na łatwe i tanie wiosenne sałatki do obiadu:

  • mizeria,
  • sałata ze śmietaną,
  • gotowany kalafior z bułką tartą,
  • sałatka z pomidorów,
  • surówka z gotowanej karotki.

Co na wiosenny obiad na słodko - wiosenne owoce

Wiosna jest okresem, kiedy mamy sezon na truskawki i rabarbar. Dlatego też warto wykorzystać tę porę na obiady na słodko, które bardzo lubią dzieci.

Co możemy zrobić na słodko z truskawkami lub rabarbarem:

  • naleśniki z truskawkami,
  • pierogi z truskawkami,
  • omlet z truskawkami,
  • knedle z truskawkami.

Rabarbar bardziej nadaje się do wypieków na słodko i deserów. Pysznie smakuje ciasto z rabarbarem lub bułeczki z ciasta francuskiego. Jeszcze w XX wieku do obiadu zawsze podawano kompot, który często gotowano z rabarbaru. W XX wieku jadano zupy owocowe, czyli rodzaj kompotu podanego w formie zupy na słodko z makaronem. Danie to było uwielbiane przez dzieci. Świetnie smakuje zupa owocowa z truskawek lub rabarbaru.

Najlepsze przepisy na szybkie, łatwe i tanie dania obiadowe na wiosnę

Przepisy na smaczne, szybkie i tanie wiosenne zupy

Na wiosnę nie ma jeszcze wielu warzyw na zupę, zaś nowalijki są drogie. Wiosną pojawiają się pierwsze sezonowe pomidory, lecz bierzemy je raczej do sałatek. Na wiosnę zaczyna się sezon na kalafiory i jest to dobry czas na zupę kalafiorową z młodymi ziemniakami i marchewką.

Zupa kalafiorowa składniki dla 4 osób:

  • Marchewka 100 g,
  • Ziemniaki młode 267 g,
  • Bulion warzywny 1000 ml,
  • Śmietana 18% 20 g,
  • Koperek 27 g,
  • Masło 7 g,
  • Kalafior 667 g,
  • Cebula 33 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

W garnku podsmaż cebulkę na maśle. Dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj około 5 minut. Wlej bulion. Dodaj przyprawy i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlej do miseczki i dodaj do niej 2 łyżki zupy. Zamieszaj, tak aby nie powstały grudki i wlej do zupy. Zupę podawaj posypaną koperkiem.

Klasyczną wiosenną zupą jest botwinka, gdyż wiosną przypada właśnie sezon na botwinkę, czyli młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi.

Składniki na 4 porcje:

  • Olej rzepakowy 8 ml,
  • Ziemniaki późne 375 g,
  • Czosnek 8 g,
  • Bulion drobiowy 750 g,
  • Botwina 280 g,
  • Śmietanka kremowa 36% 60 ml,
  • Sok cytrynowy 8 ml,
  • Koperek 23 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz.

Podsmaż na oleju pokrojone ziemniaki i dodaj czosnek. Wlej bulion i dodaj posiekane buraczki. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj posiekane łodygi botwinki, zagotuj i ponownie gotuj na małym ogniu 5 minut. Na koniec dodaj posiekane liści i zagotuj 1 minutę aż liście zwiędną. Zabiel zupę śmietaną.

Co na wiosenny obiad - drugie dania obiadowe

Wiosna jest przede wszystkim okresem, kiedy możemy jeść pyszne młode ziemniaki. Mamy też młodą włoszczyznę. Coraz częściej na polskich stołach goszczą szparagi, których sezon trwa od początku maja do połowy czerwca.

Wiosną przypada sezon na młody szpinak, który stanowi podstawę szybkich i smacznych dań. Niegdyś szpinak jako surówka do obiadu był prawdziwą zmorą, gdyż przyrządzano go jako mdłe, gotowane liście. Obecnie szpinak do sosów do makaronu podsmażamy z przyprawami i łączymy ze śmietaną i tartym parmezanem. Natomiast do farszu do pierogów szpinak podsmażamy z czosnkiem i łączymy z serkiem.

Fajnym, szybkim i łatwym daniem na obiad jest makaron z kurczakiem i szpinakiem. Wystarczy ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażamy kawałki kurczaka. Robimy sos do makaronu ze szpinaku i śmietany i dodajemy do niego podsmażonego kurczaka.

Wiosną koniecznie trzeba wykorzystać przepisy na dania ze szparagami, gdyż sezon na nie trwa krótko. Fajny makaron ze szparagami, składniki dla 4 osób:

  • Makaron penne 250 g,
  • Szparagi 530 g,
  • Boczek wędzony bez kości 150 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g,
  • Ser parmezan 50 g,
  • Czosnek 5 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa.

Oderwij zdrewniałe końce szparagów. Szparagi pokrój na 4 części. Podsmaż boczek na patelni. Dodaj szparagi smaż całość 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj 4 łyżki wody, śmietanę i utarty parmezan. Podduś całość, aż lekko zgęstnieje. Podawaj z makaronem.

Wiosna stanowi okres, kiedy pojawiają się pierwsze sezonowe warzywa gruntowe. Warto robić dania z młodmi ziemniakami, marchewkę, szpinakiem i szparagami. Na wiosnę mamy sezon na truskawki i rabarbar. Truskawki świetnie nadają się do dań na słodko, jak pierogi i naleśniki.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto