Przepis na polędwica w sosie musztardowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm.

Dopraw solą i pieprzem.

Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę.

Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską.

Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.

Polędwica w sosie musztardowym podana na białym talerzu.
Polędwica w sosie musztardowym
Koszt przygotowania dania
34.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Polędwica w sosie musztardowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwicy w sosie musztardowym

Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Soczysta polędwica w sosie może zostać upieczona w całości lub przygotowana na patelni w kawałkach. Przepis na polędwicę w sosie musztardowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śmietana kremówka, musztarda francuska, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwicę w sosie musztardowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Polędwicę pokrój w kawałki grubości około 5-6 cm. Dopraw solą i pieprzem. Polędwicę smaż z obu stron przez około 3 minuty na stronę. Na patelnię wlej śmietanę i dodaj musztardę francuską. Gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Polędwicę podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub domowych kopytek.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Jego niedobory prowadzić mogą do powstania anemii. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu, mogą ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.

Podsumowując pyszna polędwica jest prosta do zrobienia i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Można ją podać także podczas bardziej wystawnych kolacji, warto wtedy podać ją w całości. Soczysta polędwica to klucz to sukcesu. Nie gotuj jej zbyt długo w sosie. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
172.10 kcal
516.29 kcal
Białko
9.28 g
27.85 g

Węglowodany w polędwicy w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.32 g
9.95 g
Węglowodany przyswajalne
2.50 g
7.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
13.43 g
40.28 g
Tłuszcze nasycone
9.04 g
27.13 g
Tłuszcze nienasycone
4.39 g
13.16 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol
25.32 mg
75.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwica w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwica w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
129.28 mg
387.84 mg
Potas
206.96 mg
620.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
15.64 mg
46.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie musztardowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy w sosie musztardowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polędwicy w sosie musztardowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Musztarda francuska
150 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.7% osób