Przepis na polędwica w sosie chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chrzan tarty
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm.

Dopraw polędwicę solą i pieprzem.

Posiekaj koper.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Cebulę zdejmij z patelni.

Obsmaż polędwicę z obu stron.

Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut.

Dodaj koper i wymieszaj.

Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Polędwica w sosie chrzanowym podana na białym talerzu.
Polędwica w sosie chrzanowym
Koszt przygotowania dania
44.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
512 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
31

Polędwica w sosie chrzanowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy w sosie chrzanowym

Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrzan tarty ma wyrazisty, lekko piekący smak. Przepis na polędwicę w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, chrzan tarty, śmietana kremówka, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić polędwicę w sosie chrzanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm. Dopraw polędwicę solą i pieprzem. Posiekaj koper. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Cebulę zdejmij z patelni. Obsmaż polędwicę z obu stron. Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut. Dodaj koper i wymieszaj. Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Korzeń chrzanu pospolitego należy do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Chrzan jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Chrzan jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Ostry smak chrzanu spowodowany jest zawartością siarki. Chrzanu nie powinny spożywać osoby z chorobami żołądka i nerek. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Chroni ona przed działaniem wolnych rodników i pomaga zapobiegać nowotworom. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomaga wzmacniać naczynia krwionośne oraz wspomagać naszą odporność. Niedobór witaminy C prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Chorobą występującą poprzez bezpośredni niedobór witaminy C jest szkorbut, na który cierpieli marynarze.

Podsumowując soczysta polędwica to gwarancja pysznego obiadu. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwica do także sprawdzony przepis na udaną kolację dla dwojga.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
170.95 kcal
512.85 kcal
Białko
10.18 g
30.55 g

Węglowodany w polędwicy w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.14 g
9.43 g
Węglowodany przyswajalne
2.73 g
8.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.86 g
38.59 g
Tłuszcze nasycone
9.37 g
28.10 g
Tłuszcze nienasycone
3.50 g
10.49 g
Tłuszcze jednonasycone
2.48 g
7.44 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
3.05 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
29.21 mg
87.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwica w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwica w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
25.31 mg
75.92 mg
Potas
221.88 mg
665.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
11.37 mg
34.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
1.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie chrzanowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na polędwica w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania polędwicy w sosie chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób