Polędwica w sosie chrzanowym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym to świetna propozycja na wyrazistą w smaku polędwicę wieprzową. Polędwica w sosie jest miękka i soczysta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
512 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwica w sosie chrzanowym krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm.

Dopraw polędwicę solą i pieprzem.

Posiekaj koper.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Cebulę zdejmij z patelni.

Obsmaż polędwicę z obu stron.

Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut.

Dodaj koper i wymieszaj.

Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie chrzanowym

Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrzan tarty ma wyrazisty, lekko piekący smak. Przepis na polędwicę w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, chrzan tarty, śmietana kremówka, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić polędwicę w sosie chrzanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości około 5 cm. Dopraw polędwicę solą i pieprzem. Posiekaj koper. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Cebulę zdejmij z patelni. Obsmaż polędwicę z obu stron. Dodaj cebulę, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj chrzan i gotuj przez 10 minut. Dodaj koper i wymieszaj. Podawaj polędwicę z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Korzeń chrzanu pospolitego należy do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Chrzan jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Chrzan jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Ostry smak chrzanu spowodowany jest zawartością siarki. Chrzanu nie powinny spożywać osoby z chorobami żołądka i nerek. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Chroni ona przed działaniem wolnych rodników i pomaga zapobiegać nowotworom. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomaga wzmacniać naczynia krwionośne oraz wspomagać naszą odporność. Niedobór witaminy C prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Chorobą występującą poprzez bezpośredni niedobór witaminy C jest szkorbut, na który cierpieli marynarze.

Podsumowując soczysta polędwica to gwarancja pysznego obiadu. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwica do także sprawdzony przepis na udaną kolację dla dwojga.

Alergeny w polędwicy w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na polędwica w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica w sosie jest kaloryczna, dlatego osoby dbające o linię powinny zwracać uwagę na wielkość porcji. Polędwica jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
170.95
512.85
Białko (g)
10.18
30.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.14
9.43
Węglowodany przyswajalne (g)
2.73
8.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.86
38.59
Tłuszcze nasycone (g)
9.37
28.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
10.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
7.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
3.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.21
87.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
25.31
75.92
Potas (mg)
221.88
665.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.37
34.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie chrzanowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie chrzanowym

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
64.00