Przepis na polędwicę w sosie koperkowym krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 600 g
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Bulion drobiowy 250 g 1 szklanka
- Koperek ogrodowy świeży 40 g 1 pęczek
- Śmietana 18% 200 g 1 opakowanie
Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i krótko, obsmaż.
Wlej bulion, duś do miękkości polędwiczek.
Następnie wlej śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby składniki sosu się połączyły.
Na końcu dodaj posiekany koperek.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Pieczona polędwiczka
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Polędwica w sosie koperkowym - cechy przepisu
Więcej o polędwicy w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie koperkowym, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwica wieprzowa w sosie koperkowym powstanie z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować śmietanę, cebulę, czosnek, koperek, bulion wieprzowy i to tak naprawdę wszystko.
Zatem, jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie koperkowym?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.
Na końcu dodaj drobno pokrojony koperek i delikatnie wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.
Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne ono będzie. Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa, świetnie sprawdzą się też polędwiczki z kurczaka. Wtedy danie będzie bardziej delikatne i lżejsze. Mięso z kurczaka należy do chudych gatunków mięs.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest polędwica w sosie koperkowym. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą, a nawet z makaronem penne. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze polędwicy w sosie koperkowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w polędwicy w sosie koperkowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na polędwicę w sosie koperkowym
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwicę w sosie koperkowym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwicy w sosie koperkowym
Lista alergenów dla polędwicy w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%