Polędwica w sosie koperkowym

Opublikowano: 30.01.2022 r., 15:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polędwica w sosie koperkowym
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica w sosie koperkowym z Twoimi ulubionymi dodatkami to najlepsza propozycja na rodzinny, niedzielny obiad. Poznaj mój przepis i zobacz jak w szybki sposób je przygotować.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
300 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (600 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Bulion drobiowy 1 szklanka (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (40 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwicę w sosie koperkowym krok po kroku

Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i krótko, obsmaż.

Wlej bulion, duś do miękkości polędwiczek.

Następnie wlej śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby składniki sosu się połączyły.

Na końcu dodaj posiekany koperek.

Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie koperkowym

Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie koperkowym, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Polędwica wieprzowa w sosie koperkowym powstanie z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować śmietanę, cebulę, czosnek, koperek, bulion wieprzowy i to tak naprawdę wszystko.

Zatem, jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie koperkowym?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie.

Następnie dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Na końcu dodaj drobno pokrojony koperek i delikatnie wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.

Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne ono będzie. Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa, świetnie sprawdzą się też polędwiczki z kurczaka. Wtedy danie będzie bardziej delikatne i lżejsze. Mięso z kurczaka należy do chudych gatunków mięs.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest polędwica w sosie koperkowym. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą, a nawet z makaronem penne. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Alergeny w polędwicy w sosie koperkowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze polędwicy w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki z sosem możesz podawać z ziemniaczanym puree, a nawet z makaronem penne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
120.00
300.00
Białko (g)
10.79
26.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.35
5.87
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
5.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.34
18.36
Tłuszcze nasycone (g)
3.25
8.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.09
10.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.03
7.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
2.66
Cholesterol (mg)
41.37
103.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
32.45
81.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.99
9.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.36
Witamina E (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.52
48.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.33
8.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.39
18.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.40
10.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
107.52
268.81
Potas (mg)
256.00
640.00
Wapń (mg)
31.48
78.71
Fosfor (mg)
137.58
343.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.86
44.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.88
Cynk (mg)
1.03
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie koperkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie koperkowym

Koszt składników
75.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
75.20