Przepis na polędwicę w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i krótko, obsmaż.

Wlej bulion, duś do miękkości polędwiczek.

Następnie wlej śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby składniki sosu się połączyły.

Na końcu dodaj posiekany koperek.

polędwica w sosie koperkowym
Polędwica w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
37.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Polędwica w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy w sosie koperkowym

Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie koperkowym, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Polędwica wieprzowa w sosie koperkowym powstanie z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować śmietanę, cebulę, czosnek, koperek, bulion wieprzowy i to tak naprawdę wszystko.

Zatem, jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie koperkowym?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso zmięknie.

Następnie dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Na końcu dodaj drobno pokrojony koperek i delikatnie wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki sosu się połączyły.

Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej delikatne ono będzie. Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa, świetnie sprawdzą się też polędwiczki z kurczaka. Wtedy danie będzie bardziej delikatne i lżejsze. Mięso z kurczaka należy do chudych gatunków mięs.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest polędwica w sosie koperkowym. Będzie to świetny pomysł na rodzinny posiłek dla Twoich bliskich.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na obiad.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree, kaszą, a nawet z makaronem penne. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
120.00 kcal
300.00 kcal
Białko
10.79 g
26.98 g

Węglowodany w polędwicy w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.35 g
5.87 g
Węglowodany przyswajalne
2.11 g
5.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.34 g
18.36 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
8.13 g
Tłuszcze nienasycone
4.09 g
10.23 g
Tłuszcze jednonasycone
3.03 g
7.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
2.66 g
Cholesterol
41.37 mg
103.43 mg

Witaminy w przepisie na polędwicę w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
32.45 µg (mcg)
81.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.41 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.99 mg
9.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
19.52 µg (mcg)
48.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.49 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.33 mg
8.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.39 µg (mcg)
18.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.40 µg (mcg)
10.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
107.52 mg
268.81 mg
Potas
256.00 mg
640.00 mg
Wapń
31.48 mg
78.71 mg
Fosfor
137.58 mg
343.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.86 mg
44.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
1.88 mg
Cynk
1.03 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie koperkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy w sosie koperkowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania polędwicy w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
75.20
Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób