Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Podsmaż cebulę i marchew.

Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną.

Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka.

Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
32.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
382 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwiczkach wieprzowych w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno się jej gotować zbyt długo. Przepis na polędwiczki w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, marchew, natka pietruszki, koper, masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, białe wino, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym? Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i pokrój w słupki. Podsmaż cebulę i marchew. Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną. Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka. Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszne polędwiczki w sosie sprawdzą się na obiad i kolację. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Polędwiczki świetne smakują podane z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
131.86 kcal
382.41 kcal
Białko
7.69 g
22.29 g

Węglowodany w polędwiczkach wieprzowych w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
6.09 g
17.67 g
Węglowodany przyswajalne
4.98 g
14.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
3.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
7.46 g
21.64 g
Tłuszcze nasycone
2.70 g
7.83 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
13.82 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
10.22 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
3.60 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
29.42 mg
85.32 mg

Witaminy w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
204.65 µg (mcg)
593.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.76 mg
16.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.30 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
22.82 µg (mcg)
66.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.60 mg
7.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.61 µg (mcg)
36.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1765.10 µg (mcg)
5118.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
36.35 mg
105.43 mg
Potas
277.24 mg
803.99 mg
Wapń
21.54 mg
62.48 mg
Fosfor
104.10 mg
301.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.86 mg
51.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.95 mg
Cynk
0.78 mg
2.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych w sosie własnym 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie własnym

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Wino białe wytrawne
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób