Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Opublikowano: 19.05.2021 r., 20:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki z pieczarkami i pietruszką
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na szybki posiłek.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
382 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (40 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.

Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj je do garnka z mięsem i podsmaż.

Zalej wszystko bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw całość solą, pieprzem i natką pietruszki.

Duś na małym ogniu przez 40 minut, aż do miękkości mięsa.

Dodaj do odrobiny wywaru śmietanę i porządnie wymieszaj.

Całość przelej do sosu i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość aromatycznych grzybów, które czynią tą potrawę tak pyszną. W takiej wersji obok tych polędwiczek ciężko jest przejść obojętnie. Kuszą idealną formą, miękkością i wspaniałym smakiem. Będą świetną opcją na pyszny i sycący posiłek. Są naprawdę uniwersalną bazą, dlatego można je podawać z kaszą, ziemniakami czy kluskami. To również świetna opcja na obiad dla najmłodszych domowników, ze względu na bardzo łagodny smak tego dania.

Przepis na polędwiczki z pieczarkami jest niezwykle łatwy i całość można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Na pewno poradzą sobie z tym daniem nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gotowaniem, dlatego, że jest ono niezwykle nieskomplikowane. Powstaje w kilkanaście minut, a w czasie gdy się gotuje można przygotować do niego pyszne dodatki. Choć przepis jest naprawdę łatwy, to wcale nie oznacza, że danie jest nudne, wręcz przeciwnie, ze względu na wspaniały smak jest bardzo interesujące.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, które zaskoczą wszystkich pysznym i wyrazistym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury powstają polędwiczki idealne. Bardzo delikatne, kruche i miękkie. Schowane w gęstym i aromatycznym sosie, z dodatkiem pieczarek. To ogromna gratka dla wszystkich miłośników grzybów pod każdą postacią. W tym przepisie pieczarki w sosie specjalnie zostały pozostawione w dość dużym rozmiarze, by były jak najbardziej wyczuwalne w sosie. To sprawia, że danie jest niezwykle smaczne.

Polędwiczki w sosie są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Pyszny kremowy sos ze śmietanką miło otula mięso i nadaje mu idealnego smaku. Choć całość jest dość łagodna, to dzięki grzybom smakuje naprawdę dobrze. To idealna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych potraw w tradycyjnej odsłonie. Polędwiczki duszone z cebulą smakują naprawdę wybornie i na pewno zyskają wielu fanów. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić najlepsze mięso wieprzowe w kremowym sosie.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z pieczarkami

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w diecie, ze względu na możliwy negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny i trawienny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
103.39
382.55
Białko (g)
9.86
36.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
1.77
6.53
Węglowodany przyswajalne (g)
1.44
5.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
6.29
23.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
16.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
13.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.67
Cholesterol (mg)
30.71
113.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
7.01
25.95
Witamina B6 (mg)
0.37
1.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.90
Witamina C (mg)
1.14
4.22
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.50
Witamina E (mg)
0.68
2.53
Retinol (µg (mcg))
4.26
15.78
Tiamina (mg)
0.46
1.68
Ryboflawina (mg)
0.23
0.86
Niacyna (mg)
3.59
13.27
Foliany (µg (mcg))
4.88
18.06
Beta karoten (µg (mcg))
25.42
94.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
90.51
334.89
Potas (mg)
250.66
927.43
Wapń (mg)
9.28
34.33
Fosfor (mg)
128.10
473.96
Magnez (mg)
14.93
55.26
Żelazo (mg)
0.57
2.12
Cynk (mg)
0.95
3.51
Miedź (mg)
0.10
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych z pieczarkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych z pieczarkami

Koszt składników
65.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
40 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
65.20