Polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to przepyszna propozycja na pyszny obiad. Polędwiczki wieprzowe ze śmietaną to bardzo delikatna potrawa, którą trzeba dobrze przygotować. Wypróbuj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowo-śmietanowym. Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z serem to pyszne danie. Poznaj także przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z chrzanem.

Polędwiczki wieprzowe - polecane przepisy

Polędwiczki wieprzowe - pozostałe przepisy

Polędwiczki wieprzowe – sprawdzone przepisy na delikatne polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które chętnie spożywane jest przez naszych rodaków. Na przyrządzenie wołowiny istnieje mnóstwo sposobów, więc często robimy ją na obiad. W jaki sposób przygotować polędwiczki z wieprzowiny? Które danie będzie pyszne, pożywne i łatwe do zrobienia? Sprawdź najlepszy pomysł na wieprzowe polędwiczki i dowiedz się więcej na temat tylnej części półtuszy mięsa wieprzowego.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe? Sprawdź przepis na polędwiczki!

Jakie właściwości mają polędwiczki wieprzowe? Czy warto jeść ten rodzaj mięsa?

Polacy uwielbiają jeść mięso w niedzielę na obiad. Ciężko w ten dzień tygodnia wyobrazić sobie typowy polski dom, w którym nie ma rosołu i kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. Wieprzowina, bo z niej głównie powstają w Polsce kotlety czy inne mięsne dania, kupowana jest z wielu względów. Cenimy ją za stosunkowo niską cenę, smak i łatwość obróbki termicznej. Niektórzy starają się jednak za wszelką cenę unikać wieprzowiny, w tym polędwiczek wieprzowych, ponieważ uważa się ją za niezdrowe mięso, a w dodatku tłuste i zwiększające ilość złego cholesterolu w organizmie. Szkoda, że konsumenci wciąż myślą w ten sposób o wieprzowinie. Warto zdać sobie sprawę z tego, że schab czy odtłuszczona szynka stanowią doskonałe źródła łatwo przyswajalnego białka. W dodatku jest w nich niewielka ilość tłuszczu – wbrew temu, co się mówi. Jeśli więc ma się odrobinę pojęcia o kuchni i gotowaniu, polędwiczki wieprzowe mogą stanowić składnik niejednego dietetycznego dania.

Polędwiczki mają zbyt wiele kalorii czy niezdrowych tłuszczy, za to ogromną ilość białka i niemal zerową zawartość węglowodanów. Właśnie dlatego uważa się, że polędwiczki powinny spożywać osoby zawodowo zajmujące się sportem lub osoby na diecie redukcyjnej. Dawniej uważano, że jedzenie wieprzowiny jest bardzo niezdrowe, więc nie powinny po nią sięgać osoby dbające o linię. Okazuje się jednak, że wiele części wieprzowiny – w tym polędwiczki z tylnej półtuszy mięsa wieprzowego – potrafią dostarczyć do organizmu cenne wartości odżywcze i witaminy. W stosunku do innych mięs polędwiczka wieprzowa ma m.in. dużą zawartość potasu i magnezu, a także witamin z grupy B – głównie B1, B2 i B6. Warto przy okazji zaznaczyć, że mięso dopasować można do większości dań i upodobań kulinarnych, ponieważ świetnie komponuje się z innymi składnikami. Doskonale smakować będą więc polędwiczki wieprzowe przyrządzone zarówno na słono, jak i na słodko czy też na ostro.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby rzeczywiście były smaczne?

Jeśli zamierzasz przyrządzić je w panierce, warto usmażyć polędwiczki na oleju lub smalcu, po czym odlać tłuszcz na koniec smażenia i dosmażyć je na maśle klarowanym. Stek z polędwicy możesz z kolei przed jego grillowaniem albo smażeniem doprowadzić do temperatury pokojowej – wówczas po obróbce termicznej nie będzie zbyt suchy. Mięso powinno się smażyć z obu stron na złoto, nie nakłuwając go, żeby sok został w polędwicy. Po smażeniu albo grillowaniu warto również zdjąć mięso i odłożyć do naczynia na kilka minut, żeby nabrało jeszcze lepszych walorów smakowych. Doskonałym pomysłem jest również pieczenie mięsa w folii, bo w ten sposób można ograniczyć czas przyrządzania posiłku oraz zminimalizować zawartość tłuszczu mięsa. Niezależnie od tego, czy planujesz polędwiczki wieprzowe upiec, usmażyć czy udusić, warto zawsze pamiętać o zasadach przyrządzania tego specyficznego mięsa.

  1. Polędwicę wieprzową należy zawsze kroić na plastry średniej grubości (ok. 2 cm).
  2. Przed obróbką termiczną należy wyjąć polędwiczki z lodówki na ok. godzinę. Jak już wspominaliśmy, osiągając temperaturę pokojową, nie zostanie przypadkowo przesuszone.
  3. Polędwiczki wieprzowe należy zawsze porządnie spłukać wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, zanim zacznie się je obrabiać.
  4. Każdą porcję mięsa, którą chcesz przygotować, należy rozbić dłonią. Aby polędwiczki wyszły naprawdę pyszne, nie zaleca się używać tłuczka do mięsa.
  5. Staraj się nie solić mięsa, a wyłącznie posyp je pieprzem. Aby polędwiczki wieprzowe były soczyste, wcale nie wymagają wielu różnorodnych dodatków.
  6. Polędwiczki należy smażyć przez maksymalnie cztery minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Gdy zacznie wypływać z nich przezroczysty płyn, oznaczać to będzie, że mięso jest gotowe.
  7. Jak długo piec pyszne polędwiczki wieprzowe? Aby porządnie je przygotować, należy wstawić je do piekarnika na ok. 30 minut. Sytuacja zmienia się, gdy jednak wcześniej będziesz obsmażać mięso. Wówczas wystarczy wrzucić je do piekarnika na maksymalnie 20 minut.

W jaki sposób zrobić polędwiczki wieprzowe? Sprawdź przepis na danie!

Polędwiczki wieprzowe dla całej rodziny – prosty pomysł na obiad

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne danie dla swojej rodziny? Jeśli nie wiesz, czym ich zaskoczyć, zawsze warto sięgnąć po sprawdzony pomysł na polędwiczki wieprzowe. To potrawa, która na pewno posmakuje wszystkim mięsożercom. Przepis jest czasochłonny, więc potrzeba uzbroić się w cierpliwość, żeby przyrządzić danie. Warto jednak podkreślić, że danie jest proste do zrobienia i świetnie poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz: polędwiczek wieprzowych, czosnku, rozmarynu, papryczki słodkiej, tymianku i oleju rzepakowego. Polędwiczki należy umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Wlej olej do miski, następnie dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, słodką paprykę, rozmaryn i suszony tymianek. Przełóż polędwiczki wieprzowe do marynaty, następnie odstaw mięso na ok. 1,5 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wystaw je na zewnątrz na minimum kilkanaście minut, aby mięso doszło do temperatury pokojowej. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzuć polędwiczki i obsmaż je z każdej strony na złoto. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wrzuć do piekarnika na 20 minut, piekąc je w 180 st. C. Ozdób gorące danie rozmarynem. Zanim zabierzesz się za krojenie mięsa, daj mu odpocząć ok. 5 minut.

Polędwiczki wieprzowe doskonałe są w każdej formie. Możesz zrobić je zarówno duszone, jak i gotowane, pieczone, smażone czy przyrządzone na parownicy. Wiele osób polędwiczki również grilluje, zwłaszcza gdy nadchodzi sezon wiosenny. Możliwości jest naprawę wiele. Jeśli zdecydujesz się zrobić mięso według powyższego przepisu, powinno on wyjść delikatne, a także bardzo soczyste. Możesz podać polędwiczki zarówno jako wykwintny obiad dla gości, jak i niedzielny posiłek dla całej rodziny. Polędwica wieprzowa bez cienia wątpliwości jest jednym z najcenniejszych, ale też jednocześnie najbardziej uniwersalnych mięs. Warto pamiętać jeszcze o tym, że to najchudsze mięso wieprzowe zaraz obok schabu. Spożywając je, można dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji spożywczych.

Polędwiczki wieprzowe w sosie – receptura na pożywny i smaczny obiad

Aby przyrządzić pyszny obiad, wcale nie musisz sięgać po wymyślne przepisy. Wystarczy nauczyć się przygotowywania polędwiczek wieprzowych w sosie, aby zaskoczyć najbliższych i gości. W celu przygotowania obiadu należy zaopatrzyć się w sklepie w następujące produkty: polędwiczki wieprzowe, marchewkę, cebulę, skrobię ziemniaczaną, natkę pietruszki, bulion warzywny, oliwę z oliwek i przyprawy – sos sojowy, kminek mielony, pierz i sól. Najpierw trzeba rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucić do niego cebulę pokrojoną w kostkę – smaż ją, aż się zarumieni. Następnie obierz mięso i pokrój je na grube plastry. Dorzuć polędwiczki do cebuli i smaż razem przez kilka minut. Obierz marchewkę i pokrój ją w plastry, po czym dorzuć do mięsa i smaż przez kilka kolejnych minut. Później zalej to wszystko bulionem i dopraw do smaku. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodaj sos sojowy i posiekaną na drobno pietruszkę. Na koniec pozostanie już tylko podprawić danie mąką i poczekać do zagotowania się całości.

Polędwiczki w sosie to pyszne i niezwykle pożywne danie. Powinien zachwycić się nim każdy wielbiciel dań mięsnych. Dzięki kremowemu sosowi potrawa jest wykwintna i niezwykle aksamitna w smaku. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować to danie. Nawet gdy dopiero „raczkujesz” w kuchni, powinieneś znakomicie poradzić sobie z przepisem na potrawę. Polędwiczki wieprzowe z sosem sprawdzą się na każdą okazję – zarówno zwykły obiad z rodziną, jak i kolację z przyjaciółmi. Danie pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Mimo że składa się z prostych składników, to prawdziwa eksplozja aromatów i smaków. W porównaniu do poprzedniego przepisu tę potrawę przygotujesz znacznie szybciej. Jest więc to dobry pomysł, zwłaszcza jeśli potrzebujesz przyrządzić niebanalny posiłek dla zbliżających się z wizytą gości.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami – dowiedz się, jak je przygotować!

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to sprawdzony pomysł na pożywny i bardzo smaczny obiad. Nie dość, że danie naprawdę wybornie smakuje, to w dodatku doskonale wygląda na talerzu. Możesz przygotować je nie tylko na niedzielny obiad dla najbliższych, ale i na kolację dla specjalnych gości. Aby zrobić potrawę, najpierw należy kupić kilka składników: polędwiczki wieprzowe, śmietanę 18%, pieczarki, cebulę, oliwę z oliwek, bulion warzywny, świeżą natkę pietruszki, pieprz i sól. Najpierw rozgrzej oliwę w dużym garnku i wrzuć do niego cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula się zarumieni. Oczyść mięso i pokrój je na grube plastry, po czym dorzuć do garnka z cebulą i smaż kilka minut razem z nią. Umyj pieczarki, osusz je i pokrój w równe plastry. Dodaj do cebuli i mięsa, a następnie podsmaż całość i zalej bulionem. Dopraw do smaku i duś przez 40 minut na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec dolej śmietanę, zmieszaj wszystko i podawaj gorące.

Polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu są bardzo smaczne. Możesz spokojnie uczynić z nich wykwintny obiad dla zaproszonych gości, ale i aromatyczny posiłek dla domowników. Dzięki pieczarkom potrawa przepięknie pachnie i nabiera wyjątkowego, grzybowego posmaku. Warto serwować mięso w takiej formie razem z kluseczkami, ziemniakami albo kaszą. Co istotne, potrawę robi się szybko i łatwo. Z przygotowaniem posiłku nie będzie mieć problemu nawet mało doświadczona w gotowaniu osoba. Polędwiczki wieprzowe, jeśli zostaną prawidłowo przyrządzone, będą delikatne, miękkie i kruche. Danie z pewnością zachwyci konsumujące je osoby swoim niepowtarzalnym smakiem i niebanalną konsystencją. Domownicy prawdopodobnie zauroczą się potrawą tak bardzo, że będą chcieli koniecznie włączyć polędwiczki wieprzowe z pieczarkami do rodzinnego jadłospisu obiadowego.


Polędwiczki wieprzowe - zobacz najlepsze przepisy!

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to przepyszna propozycja na pyszny obiad. Polędwiczki wieprzowe ze śmietaną to bardzo delikatna potrawa, którą trzeba dobrze przygotować. Wypróbuj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowo-śmietanowym. Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z serem to pyszne danie. Poznaj także przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z chrzanem.

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.

Pyszny sos śmietanowy jest wzbogacony o koperek. Dzięki temu powstaje najlepszy sos koperkowo-śmietanowy. Najlepszą śmietaną jest śmietana przeznaczona do sosów. Najlepiej jest, gdy śmietana jest rzadsza, ponieważ podczas duszenia powstaje pyszny sos – nie pojawiają się grudki tak jak w przypadku śmietany gęstej. Śmietana jest tutaj zagęszczona mąką.

Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.

Wszystkie składniki są zapiekane. Jest to bardzo wygodna opcja na przygotowanie obiadu – zapiekane składniki można przeprowadzić z użyciem dwóch naczyń. Polecam gotową mieszankę warzyw mrożonych. Do ziemniaków doskonale sprawdzą się przyprawy takie jak na przykład przyprawa do ziemniaków. Idealnie pasuje także tymianek oraz czosnek. Ziemniaki są dodatkowo wymieszane z masłem, co nadaje im wspaniały, maślany smak.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie polędwiczek wieprzowych.

Pyszna potrawa, która jest zdrowa i może być określona mianem dietetycznej. Danie, które ma delikatny smak, jest fajnie podkręcony ostrością chrzanu. Dzięki temu potrawa w śmietanie z chrzanem jest wyrazista w smaku. Pyszne eskalopki należy cienko stłuc rękami, by zrobić w miarę cienkie kotleciki (na grubość maksymalnie 2 centymetrów). Jako dodatki pasuje tutaj kasza gryczana i kiszony ogórek.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym – jak zrobić pyszne danie?

Mięso z polędwiczki wieprzowej jest bardzo delikatnym mięsem. Przed zrobieniem potrawy z polędwiczki wieprzowej powinieneś znać najważniejsze zasady.

Polędwiczka wieprzowa nie powinna być traktowana tłuczkiem do mięsa. Zbyt intensywne ubijanie mięsa może przynieść niekorzystny skutek dla mięsa – polędwiczka mogłaby się stać zbyt twarda. Zamiast stosować tłuczek zaleca się lekko tłuc mięso dłońmi złożonymi w pięść. Nie warto także dodawać zbyt dużej ilości soli przed obróbką termiczną, ponieważ tak samo źle wpływa na mięso podczas obróbki cieplnej. Niewielka ilość soli nie powinna wywrzeć niekorzystnego skutku.

Co można zrobić z polędwiczek wieprzowych i z czym podawać?

Z polędwiczek wieprzowych przygotowuje się kotleciki nazywane inaczej eskalopkami oraz bitki z polędwicy. Eskalopki są to bardzo malutkie i cienkie kotleciki. Eskalopek się z reguły nie panieruje, dlatego też idealnie wpisują się w sos śmietanowy, w którym są duszone. Eskalopki są jedynie lekko rozbite dłońmi. Bitki z polędwicy są to plastry polędwiczki wieprzowej w sosie bardzo dobrze rozbite. Czas obróbki termicznej ma znaczenie. Im dłużej mięso jest duszone w sosie, tym mięso staje się bardziej miękkie i rozpływa się w ustach. Bitkom z polędwicy więc zaleca się długi czas duszenia, by były maksymalnie miękkie.

Polędwiczki wieprzowe świetnie pasują do ziemniaków, kasz oraz warzyw konserwowanych i kiszonych. Kluski śląskie są dobrym dodatkiem tak jak i różnego rodzaju surówki (na przykład colesław czy marchewka z chrzanem). Można podawać na wiele sposobów – każdy z nich jest przepyszny.

Jeśli potrzebujesz kolejnej inspiracji na pyszny obiad, sprawdź przepisy na comber jagnięcy. Comber jagnięcy jest naprawdę wspaniałym daniem. Zobacz, w jaki sposób możesz zrobić mięso z combra jagnięcego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto