Polędwiczki wieprzowe w sosie

Opublikowano: 19.05.2021 r., 20:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zieleniną i marchewką podane w garnku.
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie to świetny pomysł na pyszne i szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Jest również bardzo proste.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
387 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe 1 szt (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (20 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.

Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.

Marchew obierz i pokrój w plasterki. Dodaj ją do garnka z mięsem i podsmaż przez 3-4 minuty, następnie zalej całość bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

Do całości dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.

Całość podpraw mąką i zaczekaj aż się zagotuje.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie to naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi, ze względu na cudowny smak i niezwykle kremowy sos. Polędwiczki prezentują się w tej wersji niezwykle wyśmienicie, tak że ma się ochotę sięgnąć po więcej, dlatego lepiej przygotować większą porcję tego dania. I choć całość prezentuje się naprawdę bardzo dobrze, to jego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie jest niesamowicie łatwy i szybki. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Choć danie jest niesamowicie proste, to smakuje wybornie. To zasługa idealnego połączenia duszonej marchewki, świeżej natki pietruszki i delikatnego mięsa. Całość choć naprawdę łagodna, jest idealnie podkreślona.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie, które skradną serca wszystkich domowników, a przy tym nie zmuszą cię do spędzenia całego dnia w kuchni, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Polędwiczki w takiej formie pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To idealny przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie ekspresowe receptury, które choć niepozorne skrywają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również na większych przyjęciach. Danie w takiej formie jest naprawdę lekkostrawne, to za sprawą braku śmietany, a także ostrych przypraw. Cały smak budują tutaj słodka marchew i natka pietruszki. Natkę dodać najlepiej dopiero przy końcu przygotowywania, dzięki temu nie straci ona zbyt dużo witaminy C ani smaku. To danie sprawdzi się świetnie, jeśli zastanawiasz się, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie, które choć nie zabierają zbyt dużo czasu są naprawdę smacznym daniem. To potrawa, która po pierwszym przygotowaniu na stałe zagości w twoim menu ze względu na jej wspaniały smak i aromat.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych w sosie

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych w sosie

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
112.25
387.26
Białko (g)
10.34
35.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
3.77
13.02
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
10.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
6.08
20.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
5.28
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
15.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.81
13.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.55
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.07
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.10
107.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
90.90
313.60
Witamina B6 (mg)
0.41
1.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.86
Witamina C (mg)
6.48
22.34
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.50
Witamina E (mg)
0.79
2.72
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.49
1.70
Ryboflawina (mg)
0.18
0.62
Niacyna (mg)
3.40
11.74
Foliany (µg (mcg))
9.75
33.64
Beta karoten (µg (mcg))
933.49
3220.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
105.30
363.29
Potas (mg)
274.50
947.03
Wapń (mg)
15.20
52.44
Fosfor (mg)
128.21
442.33
Magnez (mg)
18.31
63.16
Żelazo (mg)
0.81
2.80
Cynk (mg)
0.99
3.42
Miedź (mg)
0.06
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych w sosie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
69.50