Przepis na polędwica w sosie śmietanowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron.

Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę.

Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut.

Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.

Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.

Polędwica w sosie śmietanowym podana na czarnym talerzu.
Polędwica w sosie śmietanowym
Koszt przygotowania dania
36.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
616 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
27

Polędwica w sosie śmietanowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy w sosie śmietanowym

Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna być zbyt długo poddawana obróbce termicznej. Polędwicę można podać z różnymi dodatkami. Przepis na polędwicę w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, śmietana kremówka, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, sos sojowy.

Jak zrobić polędwicę w sosie śmietanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron. Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę. Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut. Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj. Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Polędwica wieprzowa jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Polędwica zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka.

Podsumowując pyszna polędwica w sosie sprawdzi się na obiad. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Do sosu można dodać ulubione warzywa lub zioła. Polędwica w sosie jest także świetnym pomysłem jako dodatek do makaronu.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
176.01 kcal
616.02 kcal
Białko
9.76 g
34.16 g

Węglowodany w polędwicy w sosie śmietanowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.21 g
11.23 g
Węglowodany przyswajalne
2.73 g
9.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
1.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
13.62 g
47.67 g
Tłuszcze nasycone
9.47 g
33.15 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
14.52 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
10.31 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
4.22 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
27.66 mg
96.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwica w sosie śmietanowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwica w sosie śmietanowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
25.48 mg
89.17 mg
Potas
225.79 mg
790.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.81 mg
51.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
2.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie śmietanowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania polędwicy w sosie śmietanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób