Polędwica w sosie śmietanowym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica w sosie śmietanowym podana na czarnym talerzu.
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwicę duszoną w sosie śmietanowym można podać z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
616 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (600 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na polędwica w sosie śmietanowym krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron.

Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę.

Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut.

Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.

Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.

Jak oceniasz przepis na polędwica w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat polędwicy w sosie śmietanowym

Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna być zbyt długo poddawana obróbce termicznej. Polędwicę można podać z różnymi dodatkami. Przepis na polędwicę w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, śmietana kremówka, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, sos sojowy.

Jak zrobić polędwicę w sosie śmietanowym? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości 4-5 cm. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obydwu stron. Zdejmij polędwicę i zeszklij cebulę. Na patelnię dodaj mięso, wlej śmietanę i dodaj sos sojowy i gotuj całość przez około 10 minut. Dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj. Polędwicę podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Polędwica wieprzowa jest jednym z najchudszych kawałków tuszy wieprzowej. Polędwica zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka.

Podsumowując pyszna polędwica w sosie sprawdzi się na obiad. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Do sosu można dodać ulubione warzywa lub zioła. Polędwica w sosie jest także świetnym pomysłem jako dodatek do makaronu.

Alergeny w polędwicy w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze polędwicy w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwica w sosie śmietanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Polędwica w śmietanie jest kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. W dużych ilościach nie powinny jej spożywać osoby z zaburzeniami stężenia cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
176.01
616.02
Białko (g)
9.76
34.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.21
11.23
Węglowodany przyswajalne (g)
2.73
9.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.62
47.67
Tłuszcze nasycone (g)
9.47
33.15
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
14.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.94
10.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
4.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.66
96.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
25.48
89.17
Potas (mg)
225.79
790.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.81
51.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
2.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie śmietanowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy w sosie śmietanowym

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
600 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
63.00