Polędwiczka wieprzowa z piekarnika

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika podana na drewnianej desce do krojenia.
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka jest bardzo lekka i soczysta w środku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
420 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczka wieprzowa z piekarnika krok po kroku

Polędwicę umieść w misce.

Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odstaw polędwicę na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz marchew i również pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obu stron.

Dodaj cebulę i marchew i podsmaż.

Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczka wieprzowa z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej z piekarnika

Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to bardzo dobry pomysł na potrawę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku polędwiczki są bardzo szybkim daniem, które podać można na wiele różnych okazji. Przepis na polędwiczki wieprzowe z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, marchew, sos sojowy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w piekarniku? Polędwicę umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw polędwicę na 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwicę z obu stron. Dodaj cebulę i marchew i podsmaż. Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem o bardzo dużej zawartości białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu transportu przez erytrocyty tlenu do wszystkich tkanek naszego organizmu. Dodatkowo polędwica jest kawałkiem tuszy o najmniejszej zawartości tłuszczu. Powinny ją spożywać osoby dbające o linię oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.

Podsumowując pyszne pieczone w piekarniku polędwiczki to soczyste danie polecające się na obiad. Polędwiczkę można podać z wieloma różnymi dodatkami. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Polędwiczka pieczona w piekarniku jest idealna na obiad również ten bardziej uroczysty. Pieczona polędwica zawiera mniej kalorii niż smażone mięso.

Alergeny w polędwiczce wieprzowej z piekarnika

Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to danie zawierające bardzo dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu. Zawiera także dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
140.20
420.60
Białko (g)
11.39
34.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.78
11.35
Węglowodany przyswajalne (g)
2.88
8.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.62
25.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
7.25
21.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
15.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
6.37
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Cholesterol (mg)
34.67
104.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
167.00
501.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.66
7.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.48
Witamina E (mg)
0.25
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.55
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.75
11.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.60
22.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1657.20
4971.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
42.33
127.00
Potas (mg)
302.80
908.40
Wapń (mg)
14.40
43.20
Fosfor (mg)
142.40
427.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.80
56.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.86
Cynk (mg)
1.08
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczki wieprzowej z piekarnika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczki wieprzowej z piekarnika

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
52.50