Saltimbocca

Opublikowano: 26.05.2021 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Saltimbocca na czarnym eleganckim talerzu, udekorowana szałwią.
Saltimbocca
Saltimbocca to pomysł na na pyszny i aromatyczny obiad. To idealny sposób na wykorzystanie polędwiczki wieprzowej w oryginalny sposób i stworzenie wspaniałego posiłku.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
358 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe 1 duża szt (500 g)
  • Szynka parmeńska 10 plastrów (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Masło 1 łyżeczka (10 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szałwia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, wykałaczki

Przepis na saltimboccę krok po kroku

Polędwiczkę podziel na dość grube plastry. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa, a także przypraw solą i pieprzem.

Na każdym kotlecie połóż plaster szynki parmeńskiej i listek szałwii. Przymocuj dodatki do kotleta dwoma wykałaczkami.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i delikatnie wyłóż kotleciki.

Smaż z każdej strony po ok. 4 minuty, by zrobił się rumiane.

Dolej białe wino i duś przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Jak oceniasz przepis na saltimboccę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat saltimboccy

Saltimbocca to pyszny sposób na polędwiczkę wieprzową. W takiej wersji jest naprawdę aromatyczna i smaczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu. To włoskie danie smakuje naprawdę wyśmienicie dzięki połączeniu ze świeżą szałwią i pysznym maślanym sosem. Warto jest użyć do niego wytrawnego wina, które sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, a sos bardziej smaczny. To idealny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników śródziemnomorskiej kuchni.

Przepis na saltimbocca jest niezwykle łatwy, a pozwala przygotować naprawdę pyszną potrawę. Choć tradycyjnie przygotowuje się ją z cielęciny, to w tym przepisie użyta została polędwiczka wieprzowa, która jest tańsza i łatwiej dostępna. Po uduszeniu w sosie staje się naprawdę pyszna, dlatego warto tą potrawę wykonać właśnie w taki sposób. Poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. W kilka minut można z tego przepisu wyczarować bardzo aromatyczne danie, które smakuje lepiej niż z prawdziwych włoskich restauracji.

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską i szałwią choć bardzo proste wcale nie są nudne. To dzięki świeżym ziołom, a w szczególności szałwii, która wzbogaca całe danie o cudowny aromat. Choć szałwia jest używana dość rzadko do przyprawiania mięs, warto wypróbować jak dobrze pasuje do wieprzowiny i jak podkręca jej smak. W tej wersji o świetny smak dba również dodatek szynki parmeńskiej. To ona nadaje odpowiedniej słoności, a także specyficznego, lekko dymnego smaku, który wspaniale współgra z duszoną wieprzowiną. To idealny danie dla miłośników mięsnych potraw.

Choć ten przepis może wydawać się skomplikowany wcale taki nie jest. Całość można zrobić w naprawdę szybkim tempie, a mięso dzięki duszeniu staje się odpowiednio kruche i soczyste. Smakuje naprawdę wybornie. Idealnie podkreśla jego smak pyszny sos z dodatkiem białego wina. To danie nadaje się na codzienny obiad, a także jako posiłek na eleganckie przyjęcia, ze względu na jego elegancką prezentacje. Szałwia i szynka, przymocowane do kawałków mięsa wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jeszcze lepiej smakują.

Alergeny w saltimboccy

Lista alergenów dla saltimboccy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze saltimboccy

na 100g gotowej potrawy

Choć to bardzo pyszny pomysł na obiad, to duży udział czerwonego mięsa sprawia, że nie powinien gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
170.82
358.73
Białko (g)
16.75
35.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
0.47
0.98
Węglowodany przyswajalne (g)
0.47
0.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.61
20.19
Tłuszcze nasycone (g)
5.18
10.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
9.32
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.70
7.76
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
1.56
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.07
117.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
8.14
17.10
Witamina B6 (mg)
0.47
0.98
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.65
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.38
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
1.41
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.99
16.77
Tiamina (mg)
0.59
1.23
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.95
8.30
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.21
0.45
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.88
3.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
359.37
754.67
Potas (mg)
246.93
518.55
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.50
11.55
Fosfor (mg)
148.14
311.10
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.88
37.55
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.36
Cynk (mg)
1.14
2.38
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny saltimboccy 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania saltimboccy

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 duża szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Szynka parmeńska
150 g
10 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
26.25
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
10 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Koszt składników
93.00