Przepis na saltimboccę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szałwia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, wykałaczki

Polędwiczkę podziel na dość grube plastry. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa, a także przypraw solą i pieprzem.

Na każdym kotlecie połóż plaster szynki parmeńskiej i listek szałwii. Przymocuj dodatki do kotleta dwoma wykałaczkami.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i delikatnie wyłóż kotleciki.

Smaż z każdej strony po ok. 4 minuty, by zrobił się rumiane.

Dolej białe wino i duś przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Saltimbocca na czarnym eleganckim talerzu, udekorowana szałwią.
saltimbocca
Koszt przygotowania dania
51.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
5

Saltimbocca - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o saltimboccy

Saltimbocca to pyszny sposób na polędwiczkę wieprzową. W takiej wersji jest naprawdę aromatyczna i smaczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu. To włoskie danie smakuje naprawdę wyśmienicie dzięki połączeniu ze świeżą szałwią i pysznym maślanym sosem. Warto jest użyć do niego wytrawnego wina, które sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, a sos bardziej smaczny. To idealny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników śródziemnomorskiej kuchni.

Przepis na saltimbocca jest niezwykle łatwy, a pozwala przygotować naprawdę pyszną potrawę. Choć tradycyjnie przygotowuje się ją z cielęciny, to w tym przepisie użyta została polędwiczka wieprzowa, która jest tańsza i łatwiej dostępna. Po uduszeniu w sosie staje się naprawdę pyszna, dlatego warto tą potrawę wykonać właśnie w taki sposób. Poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. W kilka minut można z tego przepisu wyczarować bardzo aromatyczne danie, które smakuje lepiej niż z prawdziwych włoskich restauracji.

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską i szałwią choć bardzo proste wcale nie są nudne. To dzięki świeżym ziołom, a w szczególności szałwii, która wzbogaca całe danie o cudowny aromat. Choć szałwia jest używana dość rzadko do przyprawiania mięs, warto wypróbować jak dobrze pasuje do wieprzowiny i jak podkręca jej smak. W tej wersji o świetny smak dba również dodatek szynki parmeńskiej. To ona nadaje odpowiedniej słoności, a także specyficznego, lekko dymnego smaku, który wspaniale współgra z duszoną wieprzowiną. To idealny danie dla miłośników mięsnych potraw.

Choć ten przepis może wydawać się skomplikowany wcale taki nie jest. Całość można zrobić w naprawdę szybkim tempie, a mięso dzięki duszeniu staje się odpowiednio kruche i soczyste. Smakuje naprawdę wybornie. Idealnie podkreśla jego smak pyszny sos z dodatkiem białego wina. To danie nadaje się na codzienny obiad, a także jako posiłek na eleganckie przyjęcia, ze względu na jego elegancką prezentacje. Szałwia i szynka, przymocowane do kawałków mięsa wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jeszcze lepiej smakują.

Wartości odżywcze saltimboccy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
170.82 kcal
358.73 kcal
Białko
16.75 g
35.17 g

Węglowodany w saltimboccy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
0.47 g
0.98 g
Węglowodany przyswajalne
0.47 g
0.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
9.61 g
20.19 g
Tłuszcze nasycone
3.31 g
6.96 g
Tłuszcze nienasycone
4.44 g
9.32 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.70 g
7.76 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
1.56 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol
56.07 mg
117.75 mg

Witaminy w przepisie na saltimboccę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
8.14 µg (mcg)
17.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.98 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E
0.67 mg
1.41 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol
7.99 µg (mcg)
16.77 µg (mcg)
Tiamina
0.59 mg
1.23 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.43 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
3.95 mg
8.30 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
0.21 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
1.88 µg (mcg)
3.95 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na saltimboccę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
359.37 mg
754.67 mg
Potas
246.93 mg
518.55 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
5.50 mg
11.55 mg
Fosfor
148.14 mg
311.10 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
17.88 mg
37.55 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
1.36 mg
Cynk
1.14 mg
2.38 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny saltimboccy 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w saltimboccy

Lista alergenów dla saltimboccy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania saltimboccy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 duża szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Szynka parmeńska
150 g
10 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
26.25
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
10 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Koszt składników
93.00
Jak oceniasz przepis na saltimboccę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób