Polędwica
-
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 616 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Polędwica cygańska
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z …
10 + 20 min łatwy 12 83 kcal
Polędwica - przepisy
-
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 25 min łatwy 2 267 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 172 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie to naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane przypadnie do gustu …
25 + 40 min łatwy 3 387 kcal -
Polędwica z indyka
Polędwica z indyka to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna, ma małą zawartość tłuszczu, a wspaniale …
15 + 30 min łatwy 4 319 kcal -
Polędwica w sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Soczysta polędwica w sosie może zostać upieczona w całości …
15 + 20 min łatwy 5 498 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym …
20 + 20 min łatwy 5 543 kcal
-
Polędwica z dorsza
Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą …
10 + 20 min łatwy 1 209 kcal -
Polędwica wieprzowa z piekarnika
Polędwica wieprzowa z piekarnika to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwica jest także daniem doskonałym na bardziej …
10 + 40 min łatwy 2 351 kcal -
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować …
35 + 15 min średni 1 413 kcal -
Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim dobrze smakuje z pieczonymi warzywami. Taką polędwicę można przygotować na obiad dla całej rodziny, ale będzie …
45 + 45 min łatwy 4 771 kcal -
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno …
10 + 30 min łatwy 4 492 kcal -
Polędwiczki z dorsza z piekarnika
Polędwiczki z dorsza z piekarnika to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczone polędwiczki zawierają mniej kalorii i są bardzo …
15 + 30 min łatwy 4 429 kcal
-
Polędwica z kurczaka
Kurczak to rodzaj mięsa, które jest przez nas powszechnie wykorzystywane do wielu dań. Drób należy do chudych mięs, jest to …
15 + 15 min łatwy 3 360 kcal -
Polędwiczki z grilla
Polędwiczki z grilla często goszczą na stole w niejednym polskim domu. Sprawdzą się nie tylko w ramach wspólnego grillowania z …
25 min średni 1 327 kcal -
Polędwica po chińsku
Polędwica po chińsku to dobry pomysł na obiad. Kuchnia orientalna jest aromatyczna i zawiera dużą ilość przypraw. Przepis na polędwicę …
15 + 20 min łatwy 4 432 kcal -
Polędwiczki w sosie borowikowym
Polędwiczki w sosie borowikowym będą świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w aromatycznych sosach. Ta propozycja bazuje na …
15 + 45 min łatwy 4 449 kcal -
Polędwica z tuńczyka
Polędwica z tuńczyka jest rodzajem mięsa, którego nie używa się zbyt często w kuchni. Zwykle tuńczyk pojawia się w menu …
20 + 10 min łatwy 1 481 kcal
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 495 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Polędwica w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 221 kcal
-
Stek
Stek to doskonała propozycja na pyszny kawałek mięsa. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza na stek jest …
5 + 15 min średni 2 304 kcal -
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł …
25 + 60 min łatwy 5 324 kcal -
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. …
5 + 10 min średni 2 691 kcal -
Filet mignon
Filet mignon stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet mignon warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz …
25 min łatwy 2 406 kcal -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal -
Polędwica wellington
Polędwica wellington to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub …
15 + 60 min łatwy 10 -
Polędwica wieprzowa w sosie
Polędwica wieprzowa w sosie to doskonały wybór na smaczny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, …
10 + 40 min łatwy 5 234 kcal -
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość …
20 + 40 min łatwy 3 382 kcal -
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla …
45 min średni 1 939 kcal -
Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki w sosie musztardowym są łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, a do tego można je podać z różnymi …
40 + 10 min łatwy 3 633 kcal -
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można …
55 + 25 min łatwy 3 509 kcal -
Polędwica w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrzan tarty ma wyrazisty, lekko piekący smak. …
10 + 20 min łatwy 6 512 kcal -
Polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, …
20 + 40 min łatwy 2 263 kcal -
Pastrami
Pastrami to idealny dodatek do kanapek i domowych burgerów. Choć można dostać je również w sklepie, to najlepiej smakuje to …
60 + 240 min łatwy 10 170 kcal -
Polędwica z grilla
Polędwica z grilla często gości na stole w niejednym polskim domu podczas letniego sezonu grillowego. Polędwiczki grillowane, odpowiednio przyprawione i …
35 min łatwy 1 466 kcal -
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego …
15 + 30 min łatwy 4 424 kcal -
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę wieprzową w …
20 + 40 min łatwy 4 267 kcal -
Polędwica z dzika
Soczysta polędwica z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa …
60 + 20 min łatwy 4 -
Wołowina po wietnamsku
Wołowina po wietnamsku to idealne danie na obiad dla osób, które uwielbiają aromatyczną kuchnię. Mięso wołowe z warzywami przygotowane w …
15 + 20 min łatwy 4 539 kcal -
Polędwica ze szparagami
Polędwica ze szparagami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna i soczysta polędwica pieczona w piekarniku sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 8 -
Polędwica z dorsza smażona
Pyszna polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę podaną na obiad. Dorsz smażony na patelni bez panierki …
10 + 15 min łatwy 2 676 kcal -
Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami to propozycja na mięso ze słodkim dodatkiem, takie połączenie ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Jeśli …
15 + 30 min łatwy 4 618 kcal -
Polędwica ze śliwką
Polędwica ze śliwką to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna pieczona polędwica wieprzowa świetnie sprawdzi się podana na …
20 + 30 min łatwy 6
Przepisy na polędwicę - co to jest?
Polędwica oznacza część mięsa ryby lub zwierzęcia znajdująca się wzdłuż grzbietu. Uważa się, że jest to najdelikatniejsze, najbardziej kruche i smaczne mięso, tym samym najdroższe. W sztuce kulinarnej najbardziej popularna jest polędwica wołowa i wieprzowa. Z polędwicy wołowej robi się steki, czyli kotlety krojone w poprzek włókien mięśniowych. Steki smażymy, grillujemy, pieczemy lub dusimy w sosie. Do najpopularniejszych należy filet mignon, chateaubriand czy T-bone. Nieco tańsza jest polędwica wieprzowa, czyli polędwiczki. Jest to mięso nie tylko smaczne, soczyste i kruche, lecz także uniwersalne. Najczęściej powstaje z niego mięso duszone z sosem na obiad. Do polędwiczek świetnie pasuje sos grzybowy, koperkowy, musztardowy i inne. Polędwiczki sprawdzają się również jako składnik dań kuchni chińskiej.
Polędwica - pomysły i przepisy na przygotowanie polędwicy na różne sposoby
Szukasz pysznego, kruchego i soczystego mięsa na wykwintne dania na obiad. Odpowiedzią jest polędwica wołowa lub wieprzowa. Z polędwicy wołowej zrobisz pyszne steki smażone na patelni lub na grillu w stylu kuchni amerykańskiej, lub wyrafinowane dania kuchni francuskiej. Natomiast polędwiczka wieprzowa jest bardziej uniwersalna. Zrobisz z niej pyszne mięso duszone w sosie na obiad lub dania kuchni chińskiej. Podpowiadamy jak zrobić pyszne dania mięsne na obiad z polędwicy wołowej lub wieprzowej. Obejrzyj najciekawsze i łatwe przepisy na kotlety czy pieczenie z polędwicy.
Polędwica wieprzowa w kuchni - jakie dania można z niej przygotować
Przepisy na dania z polędwicy w sztuce kulinarnej polskiej i światowej
Generalnie polędwicą nazywamy mięso zwierzęcia lub ryby znajdujące się wzdłuż grzbietu, oddzielone wraz z tłuszczem i tkanką łączną. W daniach z ryb wykorzystuje się polędwicę z dorsza lub z łososia. Natomiast w przepisach na dania mięsne najbardziej popularna jest polędwica wołowa i polędwica wieprzowa, tzw. polędwiczka.
Polędwica jest jednym z najcenniejszych i najdroższych rodzajów mięsa. Ceny polędwicy wołowej wahają się od około 115 zł do 170 zł za kg. Jest to mięso delikatne, miękkie i kruche. Polędwica wołowa zawiera pełnowartościowe białko, ponadto jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk i potas. Polędwiczka wieprzowa jest znacznie tańsza i kosztuje od około 20 do około 70 zł za kilogram.
Jakie potrawy można przygotować z polędwicy wołowej i wieprzowej
Z polędwicy wołowej robimy przede wszystkim steki. Stek to klasyczna potrawa na obiad, którą przyrządzamy poprzez gotowanie w sosie, smażenie, grillowanie lub pieczenie mięsa grzbietowego pokrojonego na plastry w poprzek włókien mięśniowych. Steki można również przygotować z mięsa mielonego, z którego robi się hamburgery czy steki Salisbury. Stek z mięsa polędwicy wołowej nosi nazwę befsztyk. Można go zrobić na różne sposoby w zależności od stopnia przysmażenia, od krwistych prawie surowych w środku do dobrze wysmażonych. W kuchniach świata wymyślono różne przepisy na kotlety z tego mięsa, jak filet mignon, chateaubriand, T-bone, czy medalion wołowy. Z polędwicy wołowej robi się również befsztyk tatarski, czyli popularny tatar.
Polędwica wieprzowa, czyli polędwiczka jest znacznie tańsza. Jako kruche, miękkie mięso z małą ilością tłuszczu jest ona ceniona jako najlepszy kawałek mięsa o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jest to mięso łatwe w obróbce, które uda się nawet osobom z mniejszym doświadczeniem kulinarnym. Łatwość obróbki i przyrządzania sprawia, że polędwiczki świetnie nadają się na szybki obiad.
Mając polędwiczki łatwo o dobry pomysł na obiad. Można z nich usmażyć kotlety, zrobić pieczeń czy udusić mięso z sosem. Polędwiczka nadaje się również do marynowania i peklowania oraz do robienie domowych wędlin. Polędwiczki wieprzowe sprawdzają się doskonale do dań kuchni chińskiej. Można je również upiec w forme szaszłyków. Ciekawym daniem jest również polędwiczka zapiekana w cieście.
Dobry pomysł na dania z polędwicy wołowej
Jak zrobić dobry befsztyk
Dobry befsztyk to jedno z najlepszych, a jednocześnie najtrudniejszych dań do zrobienia. Potrzeba sporego doświadczenia, aby przygotować idealny befsztyk, który nie będzie za suchy, surowy lub nadmiernie wysmażony. Kotlety na befsztyk kroimy w poprzek włókien mięśniowych. Grubość kotletów zależy do rodzaju befsztyka, który chcemy uzyskać. W zależności od upodobań przygotowujemy befsztyki o różnym stopniu wysmażenia, od krwistych do mocno wysmażonych. Im bardziej krwisty befsztyk chcemy uzyskać tym grubsze kroimy kotlety i tym krócej smażymy.
Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania befsztyka jest smażenie. Możemy go również grillować, upiec w piekarniku, a nawet udusić w sosie. Befsztyk należy szybko obsmażyć z obu stron, a następnie dosmażyć. Ważne jest, aby steki wkładać na dobrze rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto poczekać 10 minut przed podaniem steków na talerze.
Dlaczego warto jeść befsztyk? Dobry befsztyk dostarcza pełnowartościowego białka, dlatego jest idealny zarówno dla osób aktywnych fizycznie, na przykład sportowców, jak również dla osób odchudzających się, które chroni przed utratą masy mięśniowej.
Ciekawy pomysł na dania z polędwicy wołowej w kuchniach świata
Befsztyki wołowe są szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Kuchnia brytyjska oferuje beef wellington wykonany z polędwicy wołowej zapiekanej w cieście francuskim. Również kuchnia francuska wprowadziła do światowej sztuki kulinarnej szereg dań z polędwicy wołowej. Jednym z nich jest filet mignon robiony z najdroższego kawałka polędwicy wykrawanego z końca polędwicy tuż przy ogonie zwierzęcia. Z tego mięsa pochodzi najdelikatniejsze i najmiększe mięso, które jest też najdroższe.
Aby usmażyć filet mignon mięso musi mieć temperaturę pokojową. Wkładamy go na bardzo rozgrzaną patelnię, najlepiej żeliwną, i krótko smażymy po obu stronach. Mięso polewamy glazurą wykonaną z masła, rozmarynu i octu balsamicznego.
Podobnym daniem zrobionym z polędwicy wołowej jest chateaubriand z sosem berneńskim. To wykwintne danie przygotowujemy najpierw podsmażając kotlety na patelni, a następnie dodajemy masło, tymianek i czosnek. Wraz z sosem mięso wkładamy do piekarnika i krótko zapiekamy. Kotlety podajemy z sosem berneńskim zrobionym na bazie wina, octu, żółtka i masła z przyprawami.
Na grillu robimy steki porterhouse i T-bone. Kotlet tego typu składa się z kości w kształcie litery T oraz kawałka polędwicy i rozbefu. Mięso to jest niezwykle soczyste i kruche i bardzo popularne jako danie grillowe. Mięso na grilla, wyjęte z lodówki, musi poleżeć, aby nabrało temperatury pokojowej. Jego grillowanie wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, gdyż oba kawałki mięsa się różnią i należy je piec w inny sposób.
Przepisy na najlepsze dania z polędwicy wieprzowej
Jak zrobić pyszne danie z polędwicy wieprzowej na obiad
Polędwiczka to mięso miękkie, kruche, soczyste i łatwe w obróbce. Idealnie nadaje się na pieczeń wieprzową. Z polędwiczki robimy również pieczeń nadziewaną na przykład suszonymi pomidorami i szpinakiem lub śliwkami suszonymi. Co ciekawe do polędwicy pieczonej świetnie pasują sosy owocowe, na przykład sos malinowy lub czereśniowy.
Aby zrobić kotleciki z polędwiczki smażone lub duszone w sosie, kroimy polędwicę na plastry w poprzek włókien mięśniowych i lekki rozbijamy pięścią. Następnie kotlety obsmażamy na patelni po obu stronach dodając różne przyprawy. W kolejnym etapie dodajemy wodę i dusimy potrawę na małym ogniu. Do duszonej polędwicy dodajemy ulubione warzywa i robimy pyszny sos. Polędwiczki najczęściej wykorzystuje się do potraw z mięsa duszonego w sosie, które potem podajemy na obiad z ryżem lub ziemniakami. Idealnym dodatkiem są grzyby i wszelkiego rodzaju sosy grzybowe, jak również sos musztardowy czy koperkowy.
Doskonałym pomysłem na pyszny obiad są polędwiczki pieczone. Mięso warto najpierw zamarynować, najlepiej poprzedniego dnia. Następnego dnia polędwicę obsmażamy w całości, a potem pieczemy w piekarniku. Do pieczonych polędwiczek idealnie nadaje się glazura, którą robimy na przykład z octu balsamicznego i miodem lub z brązowego cukru z przyprawami. Warto wiedzieć, że polędwicę piecze się dość krótko. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny i sprawdzać temperaturę mięsa w środku. Po upieczeniu mięso odstawiamy na chwilę, aby temperatura się równomiernie rozłożyła, a następnie kroimy na porcje obiadowe.
Polędwica wieprzowa w kuchni azjatyckiej
Polędwiczki wieprzowe sprawdzają się do dań kuchni chińskiej, na przykład wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym lub wieprzowina po chińsku. Dania kuchni azjatyckiej mają tę zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Ważne jest tylko dodanie odpowiednich przypraw, które w kuchni azjatyckiej odgrywają dużą rolę.
Polędwiczka nadaje się doskonale do dań z woka. Przykładem może być makaron po azjatycku z polędwiczką wieprzową. Zarówno mięso jak i warzywa przygotowujemy na woku. Następnie łączymy z namoczonym i smażonym makaronem, a całość gotujemy przez kilka minut pod przykryciem.
Kuchnia chińska słynie z tego, że jest zdrowa i nietucząca. Dlatego warto wykorzystać polędwicę wieprzową, aby stworzyć pyszne dania chińskie lub w stylu azjatyckim. Dania te sprawdzą się nie tylko na obiad, lecz także do lunch boxa, który weźmiemy do pracy. Do dań azjatyckich bierzemy przyprawy wschodnie, jak sos sojowy. Pokrojone w paski polędwiczki marynujemy w zalewie z azjatyckimi przyprawami. Następnie krótko smażymy mięso na oleju arachidowym i podajemy skropione sokiem z limonki. W kuchni azjatyckiej różne dania serwuje się w osobnych miseczkach, tak aby każdy komponował swoje danie według własnego uznania. Do polędwiczek podajemy ryż i różne rodzaje warzyw. Jeśli coś zostanie, można na drugi dzień zabrać danie w lunch boxie do pracy.