Polędwica

polędwica

Polędwica oznacza część mięsa ryby lub zwierzęcia znajdująca się wzdłuż grzbietu. Uważa się, że jest to najdelikatniejsze, najbardziej kruche i smaczne mięso, tym samym najdroższe. W sztuce kulinarnej najbardziej popularna jest polędwica wołowa i wieprzowa. Z polędwicy wołowej robi się steki, czyli kotlety krojone w poprzek włókien mięśniowych. Steki smażymy, grillujemy, pieczemy lub dusimy w sosie. Do najpopularniejszych należy filet mignon, chateaubriand czy T-bone. Nieco tańsza jest polędwica wieprzowa, czyli polędwiczki. Jest to mięso nie tylko smaczne, soczyste i kruche, lecz także uniwersalne. Najczęściej powstaje z niego mięso duszone z sosem na obiad. Do polędwiczek świetnie pasuje sos grzybowy, koperkowy, musztardowy i inne. Polędwiczki sprawdzają się również jako składnik dań kuchni chińskiej.

Polędwica - polecane przepisy

Polędwica - pozostałe przepisy

Polędwica - pomysły i przepisy na przygotowanie polędwicy na różne sposoby

Szukasz pysznego, kruchego i soczystego mięsa na wykwintne dania na obiad. Odpowiedzią jest polędwica wołowa lub wieprzowa. Z polędwicy wołowej zrobisz pyszne steki smażone na patelni lub na grillu w stylu kuchni amerykańskiej, lub wyrafinowane dania kuchni francuskiej. Natomiast polędwiczka wieprzowa jest bardziej uniwersalna. Zrobisz z niej pyszne mięso duszone w sosie na obiad lub dania kuchni chińskiej. Podpowiadamy jak zrobić pyszne dania mięsne na obiad z polędwicy wołowej lub wieprzowej. Obejrzyj najciekawsze i łatwe przepisy na kotlety czy pieczenie z polędwicy.

Polędwica wieprzowa w kuchni - jakie dania można z niej przygotować

Przepisy na dania z polędwicy w sztuce kulinarnej polskiej i światowej

Generalnie polędwicą nazywamy mięso zwierzęcia lub ryby znajdujące się wzdłuż grzbietu, oddzielone wraz z tłuszczem i tkanką łączną. W daniach z ryb wykorzystuje się polędwicę z dorsza lub z łososia. Natomiast w przepisach na dania mięsne najbardziej popularna jest polędwica wołowa i polędwica wieprzowa, tzw. polędwiczka.

Polędwica jest jednym z najcenniejszych i najdroższych rodzajów mięsa. Ceny polędwicy wołowej wahają się od około 115 zł do 170 zł za kg. Jest to mięso delikatne, miękkie i kruche. Polędwica wołowa zawiera pełnowartościowe białko, ponadto jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk i potas. Polędwiczka wieprzowa jest znacznie tańsza i kosztuje od około 20 do około 70 zł za kilogram.

Jakie potrawy można przygotować z polędwicy wołowej i wieprzowej

Z polędwicy wołowej robimy przede wszystkim steki. Stek to klasyczna potrawa na obiad, którą przyrządzamy poprzez gotowanie w sosie, smażenie, grillowanie lub pieczenie mięsa grzbietowego pokrojonego na plastry w poprzek włókien mięśniowych. Steki można również przygotować z mięsa mielonego, z którego robi się hamburgery czy steki Salisbury. Stek z mięsa polędwicy wołowej nosi nazwę befsztyk. Można go zrobić na różne sposoby w zależności od stopnia przysmażenia, od krwistych prawie surowych w środku do dobrze wysmażonych. W kuchniach świata wymyślono różne przepisy na kotlety z tego mięsa, jak filet mignon, chateaubriand, T-bone, czy medalion wołowy. Z polędwicy wołowej robi się również befsztyk tatarski, czyli popularny tatar.

Polędwica wieprzowa, czyli polędwiczka jest znacznie tańsza. Jako kruche, miękkie mięso z małą ilością tłuszczu jest ona ceniona jako najlepszy kawałek mięsa o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jest to mięso łatwe w obróbce, które uda się nawet osobom z mniejszym doświadczeniem kulinarnym. Łatwość obróbki i przyrządzania sprawia, że polędwiczki świetnie nadają się na szybki obiad.

Mając polędwiczki łatwo o dobry pomysł na obiad. Można z nich usmażyć kotlety, zrobić pieczeń czy udusić mięso z sosem. Polędwiczka nadaje się również do marynowania i peklowania oraz do robienie domowych wędlin. Polędwiczki wieprzowe sprawdzają się doskonale do dań kuchni chińskiej. Można je również upiec w forme szaszłyków. Ciekawym daniem jest również polędwiczka zapiekana w cieście.

Dobry pomysł na dania z polędwicy wołowej

Jak zrobić dobry befsztyk

Dobry befsztyk to jedno z najlepszych, a jednocześnie najtrudniejszych dań do zrobienia. Potrzeba sporego doświadczenia, aby przygotować idealny befsztyk, który nie będzie za suchy, surowy lub nadmiernie wysmażony. Kotlety na befsztyk kroimy w poprzek włókien mięśniowych. Grubość kotletów zależy do rodzaju befsztyka, który chcemy uzyskać. W zależności od upodobań przygotowujemy befsztyki o różnym stopniu wysmażenia, od krwistych do mocno wysmażonych. Im bardziej krwisty befsztyk chcemy uzyskać tym grubsze kroimy kotlety i tym krócej smażymy.

Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania befsztyka jest smażenie. Możemy go również grillować, upiec w piekarniku, a nawet udusić w sosie. Befsztyk należy szybko obsmażyć z obu stron, a następnie dosmażyć. Ważne jest, aby steki wkładać na dobrze rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto poczekać 10 minut przed podaniem steków na talerze.

Dlaczego warto jeść befsztyk? Dobry befsztyk dostarcza pełnowartościowego białka, dlatego jest idealny zarówno dla osób aktywnych fizycznie, na przykład sportowców, jak również dla osób odchudzających się, które chroni przed utratą masy mięśniowej.

Ciekawy pomysł na dania z polędwicy wołowej w kuchniach świata

Befsztyki wołowe są szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Kuchnia brytyjska oferuje beef wellington wykonany z polędwicy wołowej zapiekanej w cieście francuskim. Również kuchnia francuska wprowadziła do światowej sztuki kulinarnej szereg dań z polędwicy wołowej. Jednym z nich jest filet mignon robiony z najdroższego kawałka polędwicy wykrawanego z końca polędwicy tuż przy ogonie zwierzęcia. Z tego mięsa pochodzi najdelikatniejsze i najmiększe mięso, które jest też najdroższe.

Aby usmażyć filet mignon mięso musi mieć temperaturę pokojową. Wkładamy go na bardzo rozgrzaną patelnię, najlepiej żeliwną, i krótko smażymy po obu stronach. Mięso polewamy glazurą wykonaną z masła, rozmarynu i octu balsamicznego.

Podobnym daniem zrobionym z polędwicy wołowej jest chateaubriand z sosem berneńskim. To wykwintne danie przygotowujemy najpierw podsmażając kotlety na patelni, a następnie dodajemy masło, tymianek i czosnek. Wraz z sosem mięso wkładamy do piekarnika i krótko zapiekamy. Kotlety podajemy z sosem berneńskim zrobionym na bazie wina, octu, żółtka i masła z przyprawami.

Na grillu robimy steki porterhouse i T-bone. Kotlet tego typu składa się z kości w kształcie litery T oraz kawałka polędwicy i rozbefu. Mięso to jest niezwykle soczyste i kruche i bardzo popularne jako danie grillowe. Mięso na grilla, wyjęte z lodówki, musi poleżeć, aby nabrało temperatury pokojowej. Jego grillowanie wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, gdyż oba kawałki mięsa się różnią i należy je piec w inny sposób.

Przepisy na najlepsze dania z polędwicy wieprzowej

Jak zrobić pyszne danie z polędwicy wieprzowej na obiad

Polędwiczka to mięso miękkie, kruche, soczyste i łatwe w obróbce. Idealnie nadaje się na pieczeń wieprzową. Z polędwiczki robimy również pieczeń nadziewaną na przykład suszonymi pomidorami i szpinakiem lub śliwkami suszonymi. Co ciekawe do polędwicy pieczonej świetnie pasują sosy owocowe, na przykład sos malinowy lub czereśniowy.

Aby zrobić kotleciki z polędwiczki smażone lub duszone w sosie, kroimy polędwicę na plastry w poprzek włókien mięśniowych i lekki rozbijamy pięścią. Następnie kotlety obsmażamy na patelni po obu stronach dodając różne przyprawy. W kolejnym etapie dodajemy wodę i dusimy potrawę na małym ogniu. Do duszonej polędwicy dodajemy ulubione warzywa i robimy pyszny sos. Polędwiczki najczęściej wykorzystuje się do potraw z mięsa duszonego w sosie, które potem podajemy na obiad z ryżem lub ziemniakami. Idealnym dodatkiem są grzyby i wszelkiego rodzaju sosy grzybowe, jak również sos musztardowy czy koperkowy.

Doskonałym pomysłem na pyszny obiad są polędwiczki pieczone. Mięso warto najpierw zamarynować, najlepiej poprzedniego dnia. Następnego dnia polędwicę obsmażamy w całości, a potem pieczemy w piekarniku. Do pieczonych polędwiczek idealnie nadaje się glazura, którą robimy na przykład z octu balsamicznego i miodem lub z brązowego cukru z przyprawami. Warto wiedzieć, że polędwicę piecze się dość krótko. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny i sprawdzać temperaturę mięsa w środku. Po upieczeniu mięso odstawiamy na chwilę, aby temperatura się równomiernie rozłożyła, a następnie kroimy na porcje obiadowe.

Polędwica wieprzowa w kuchni azjatyckiej

Polędwiczki wieprzowe sprawdzają się do dań kuchni chińskiej, na przykład wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym lub wieprzowina po chińsku. Dania kuchni azjatyckiej mają tę zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Ważne jest tylko dodanie odpowiednich przypraw, które w kuchni azjatyckiej odgrywają dużą rolę.

Polędwiczka nadaje się doskonale do dań z woka. Przykładem może być makaron po azjatycku z polędwiczką wieprzową. Zarówno mięso jak i warzywa przygotowujemy na woku. Następnie łączymy z namoczonym i smażonym makaronem, a całość gotujemy przez kilka minut pod przykryciem.

Kuchnia chińska słynie z tego, że jest zdrowa i nietucząca. Dlatego warto wykorzystać polędwicę wieprzową, aby stworzyć pyszne dania chińskie lub w stylu azjatyckim. Dania te sprawdzą się nie tylko na obiad, lecz także do lunch boxa, który weźmiemy do pracy. Do dań azjatyckich bierzemy przyprawy wschodnie, jak sos sojowy. Pokrojone w paski polędwiczki marynujemy w zalewie z azjatyckimi przyprawami. Następnie krótko smażymy mięso na oleju arachidowym i podajemy skropione sokiem z limonki. W kuchni azjatyckiej różne dania serwuje się w osobnych miseczkach, tak aby każdy komponował swoje danie według własnego uznania. Do polędwiczek podajemy ryż i różne rodzaje warzyw. Jeśli coś zostanie, można na drugi dzień zabrać danie w lunch boxie do pracy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto