Polędwica wieprzowa z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na polędwica wieprzowa z piekarnika krok po kroku
W misce umieść jogurt naturalny, dodaj sól, pieprz i sos sojowy.
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z jogurtem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i koper.
Do marynaty włóż polędwicę i pozostaw na 2-3 godziny.
Polędwicę wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Polędwicę po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut i dopiero podziel na porcje.
W innym wypadku sok zawarty w mięsie wypłynie i mięso straci aromat.
- Polędwiczki wieprzowe
- Polędwica w sosie
- Polędwica w sosie kurkowym
- Polędwica w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie
- Strogonow wieprzowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Policzki wieprzowe
- Bulgogi
- Polędwica w sosie musztardowym
- Polędwica wieprzowa w sosie
- Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe pieczone
- Polędwica w sosie śmietanowym
- Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
- Polędwica w sosie koperkowym
- Saltimbocca
- Polędwica w sosie chrzanowym
- Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy wieprzowej z piekarnika
Polędwica wieprzowa z piekarnika to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Polędwica jest także daniem doskonałym na bardziej uroczyste okazje. Można ją przygotować w wielu wersjach smakowych i z wieloma ciekawymi dodatkami. Przepis na polędwicę wieprzową z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, sos sojowy, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, czosnek, jogurt naturalny.
Jak zrobić polędwicę wieprzową w piekarniku? W misce umieść jogurt naturalny, dodaj sól, pieprz i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z jogurtem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i koper. Do marynaty włóż polędwicę i pozostaw na 2-3 godziny. Polędwicę wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Polędwicę po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut i dopiero podziel na porcje. W innym wypadku sok zawarty w mięsie wypłynie i mięso straci aromat.
Polędwica wieprzowa jest najchudszym kawałkiem tuszy wieprzowej. Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym i nie służy jej długie pieczenie czy duszenie w sosie. Polędwica jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm. Polędwica jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. U niemowlaków wspomaga rozwój mózgu. Niedobry żelaza prowadzą do poważnych konsekwencji zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podsumowując pyszna polędwica pieczona to bardzo dobra propozycja na obiad. To, ile czasu piec polędwicę zależy od jej wielkości. Im mniejszy kawałek, tym krótszy czas obróbki termicznej. Soczysta polędwica najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub kopytek. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.
Alergeny w polędwicy wieprzowej z piekarnika
Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej z piekarnika
Polędwica wieprzowa z piekarnika to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest chudym kawałkiem tuszy i nie zawiera dużej ilości kalorii. Świetnie sprawdza się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.