Polędwiczki
-
Polędwiczki wieprzowe smażone
Polędwiczki wieprzowe smażone to bardzo dobry pomysł na lekki posiłek dla całej rodziny. Polędwica w delikatnym sosie z warzywami jest …
20 + 30 min łatwy 6 375 kcal -
Gulasz z polędwiczek wieprzowych
Gulasz z polędwiczek wieprzowych to świetny pomysł na smaczny gulasz dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako potrawę na …
20 + 40 min łatwy 5 -
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z piekarnika. Polędwica jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, …
20 + 40 min łatwy 5 310 kcal
Polędwiczki - przepisy
-
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł …
25 + 60 min łatwy 5 324 kcal -
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość …
20 + 40 min łatwy 3 382 kcal -
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. …
5 + 10 min średni 2 691 kcal -
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować …
35 + 15 min średni 1 413 kcal
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
Polędwiczki wieprzowe pieczone to świetny pomysł na soczyste mięso. Polędwiczki są często omijanym przez nas mięsem ze względu na trudność …
20 + 45 min łatwy 5 559 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie to naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane przypadnie do gustu …
25 + 40 min łatwy 3 387 kcal -
Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki w sosie musztardowym są łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, a do tego można je podać z różnymi …
40 + 10 min łatwy 3 633 kcal -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 1322 kcal -
Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim dobrze smakuje z pieczonymi warzywami. Taką polędwicę można przygotować na obiad dla całej rodziny, ale będzie …
45 + 45 min łatwy 4 771 kcal
-
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno …
10 + 30 min łatwy 4 492 kcal -
Polędwiczka wieprzowa w rękawie
Polędwiczka wieprzowa w rękawie to doskonały sposób na naprawdę wyjątkowe danie, które jest również bardzo delikatne. Sprawdzi się świetnie na …
15 + 60 min łatwy 6 113 kcal -
Polędwiczki w sosie borowikowym
Polędwiczki w sosie borowikowym będą świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w aromatycznych sosach. Ta propozycja bazuje na …
15 + 45 min łatwy 4 449 kcal -
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Polędwiczki wieprzowe po chińsku to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie. Jest smaczne, proste, a przy okazji niezwykle sycące. Najlepiej …
5 + 30 min łatwy 4 317 kcal -
Polędwiczka wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 40 min łatwy 3 -
Wieprzowina z woka
Wieprzowina z woka to opcja idealna dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków. Całość jest prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle aromatyczna. …
20 + 45 min łatwy 4 227 kcal
-
Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami …
20 + 50 min łatwy 5 679 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie …
0 min łatwy 2 571 kcal -
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z piekarnika. Polędwica jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, …
20 + 40 min łatwy 5 310 kcal -
Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami to propozycja na mięso ze słodkim dodatkiem, takie połączenie ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Jeśli …
15 + 30 min łatwy 4 618 kcal -
Polędwiczka z grilla
Polędwiczka z grilla to doskonały pomysł na pyszne mięso grillowane. Smaczna polędwiczka doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych …
30 + 30 min łatwy 2 249 kcal
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3 323 kcal -
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 25 min łatwy 2 267 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym …
20 + 20 min łatwy 5 543 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal
-
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 495 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Polędwica w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 221 kcal -
Stek
Stek to doskonała propozycja na pyszny kawałek mięsa. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza na stek jest …
5 + 15 min średni 2 304 kcal -
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal -
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 172 kcal -
Polędwiczki z indyka
Polędwiczki z indyka to mięso, które wspaniale smakuje zwłaszcza z dodatkiem warzyw, przykryte pysznym sosem. Możesz przygotować je w taki …
20 + 30 min łatwy 6 186 kcal -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal -
Polędwica z dorsza
Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą …
10 + 20 min łatwy 1 209 kcal -
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika to bardzo dobry pomysł na potrawę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku polędwiczki są bardzo szybkim …
20 + 40 min łatwy 5 420 kcal -
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla …
45 min średni 1 939 kcal -
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można …
55 + 25 min łatwy 3 509 kcal -
Polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, …
20 + 40 min łatwy 2 263 kcal -
Polędwica z kurczaka
Kurczak to rodzaj mięsa, które jest przez nas powszechnie wykorzystywane do wielu dań. Drób należy do chudych mięs, jest to …
15 + 15 min łatwy 3 360 kcal -
Polędwiczki z dorsza z piekarnika
Polędwiczki z dorsza z piekarnika to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczone polędwiczki zawierają mniej kalorii i są bardzo …
15 + 30 min łatwy 4 429 kcal -
Pieczona polędwiczka
Pieczona polędwiczka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica pieczona jest niskokaloryczna i bardzo soczysta. Polędwicę najlepiej …
10 + 30 min łatwy 5 545 kcal -
Pastrami
Pastrami to idealny dodatek do kanapek i domowych burgerów. Choć można dostać je również w sklepie, to najlepiej smakuje to …
60 + 240 min łatwy 10 170 kcal -
Polędwiczki drobiowe
Pyszne polędwiczki drobiowe to idealne rozwiązanie na mięsny dodatek na obiad. Będzie świetny dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się sam, …
70 + 10 min łatwy 4 229 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w sosie
Polędwiczki z kurczaka w sosie to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają proste mięsne dania. Kurczak w kremowym i …
20 + 20 min łatwy 4 -
Polędwiczki z grilla
Polędwiczki z grilla często goszczą na stole w niejednym polskim domu. Sprawdzą się nie tylko w ramach wspólnego grillowania z …
25 min średni 1 327 kcal
Polędwiczki - co to jest?
Polędwiczka to rodzaj czerwonego mięsa, które jest delikatne i zawiera mało tłuszczów, przez co bardzo często stosowane jest w różnych dietach. Przepisy na polędwiczki to najczęściej polędwica wieprzowa pieczona w piekarniku lub smażona, a potem duszona w sosie. To mięso pasuje zarówno do ostrych przypraw, jak i słodkich owoców, więc można z niego przygotować smaczne dania obiadowe oraz przystawki.
Często zadawane pytania
Przepisy na polędwiczki – zbiór pomysłów na dania z polędwiczek
Polędwica to bardzo delikatne mięso, które można zarówno piec, jak i smażyć lub dusić. Mała ilość tłuszczów sprawia, że polędwiczka jest niskokaloryczna i polecana w dietach. To mięso można podawać z przeróżnymi sosami. Przedstawiamy nasze przepisy na polędwiczki, które koniecznie musisz wypróbować!
Polędwiczka drobiowa, wołowa czy może wieprzowa?
Czym jest polędwica, a czym polędwiczka?
Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, który najczęściej pozyskiwany jest z trzech zwierząt. Najdroższa jest polędwica wołowa, ale można zakupić jeszcze polędwicę z koniny. Warto wiedzieć, że tak naprawdę nie istnieje polędwiczka drobiowa, choć z takimi określeniami można spotkać się w niektórych sklepach.
Polędwiczka to polędwica wieprzowa, a dokładniej część tuszy przylegającą do schabu. Jest to długi i wąski kawałek mięsa, który nie zawiera kości i jest bardzo delikatny. Polędwiczkę można dusić w sosie, smażyć na patelni lub piec w piekarniku (najczęściej w naczyniu żaroodpornym). To mięso można podawać z różnymi produktami. Polędwiczki będą smaczne zarówno z owocami (np. truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami, borówkami amerykańskimi), jak i z cebulą, ziemniakami, frytkami, makaronem czy kaszą. Najczęściej do polędwiczki przygotowuje się sos. Może być m.in. pieczeniowy, grzybowy, koperkowy lub śmietanowy, chociaż ciekawą opcją jest także sos słodko-ostry (np. miodowo-musztardowy). Pieczona polędwica dobrze smakuje polana sosem żurawinowym.
Właściwości odżywcze polędwiczek
Polędwica wieprzowa to mięso czerwone, które jest niskokaloryczne, dlatego polecane jest w dietach odchudzających. Jest to bardzo ceniony gatunek mięsa, ponieważ zawiera dużo białka, a mało tłuszczów i niewiele cholesterolu.
W polędwiczce istotne jest nie tylko białko, ale też różne witaminy oraz składniki mineralne. W tym mięsie zawarte są witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, sód i wapń. To mięso można podawać z różnymi dodatkami, aby dodatkowo wzbogacić wartość posiłku. Do polędwicy pasują zarówno ostre przyprawy, jak i owoce.
Polędwica wieprzowa – łatwy przepis na obiad
Smażona polędwica wieprzowa – przepisy na polędwiczki w sosie
To delikatne mięso można przygotować w różnych sosach, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Smaczna będzie polędwica wieprzowa w sosie własnym. Mięso należy umyć, osuszyć i oczyścić, a potem pokroić w plastry (nie powinny być zbyt grube). Następnie kawałki polędwicy trzeba oprószyć solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Aby polędwica była soczysta, nie należy smażyć jej zbyt długo.
Mięso należy przełożyć do małego garnka, a na patelni należy podsmażyć cebulkę i wlać tam wodę, a potem dodać kostkę rosołową lub mieszankę przypraw i suszonych warzyw. Ilość wody jest uzależniona od tego, na jakiej gęstości sosu nam zależy. Po zagotowaniu wywaru od razu należy wlać go do garnka z mięsem, przy okazji zbierając z patelni wszystkie smaki, jakie wytworzyły się nam podczas smażenia. Do mięsa i bulionu należy wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość powinna się gotować ok. 1 h. Po tym czasie należy rozrobić w szklance małą ilość wody z mąką, a potem wlać mieszankę do garnka, cały czas mieszając wywar. Całość wystarczy zagotować i przez chwilę gotować, a wtedy polędwica w sosie będzie soczysta i smaczna.
Ciekawą opcją jest także krucha polędwica w sosie kurkowym. Tutaj również polędwiczka jest smażona, ale później nie trzeba przekładać jej do garnka. Całość można przygotować na dużej patelni. Przede wszystkim trzeba zacząć od odpowiedniego oczyszczenia kurek. Można zebrać z nich część nieczystości za pomocą noża, a potem dobrze je umyć pod bieżącą wodą. Jest to ważne, bo w przeciwnym razie w czasie jedzenia będzie wyczuwalny piasek. Drugi sposób jest mniej pracochłonny, a daje lepsze rezultaty. Kurki wystarczy posypać dużą ilością soli, a potem zalać wrzątkiem. Po wymieszaniu trzeba odczekać kilka sekund, a potem można je wyłowić łyżką cedzakową. Czynność należy powtórzyć 2-3 razy, aby mieć pewność, że kurki na pewno są czyste.
Mięso trzeba umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a potem obsypać solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać masło, a potem przysmażyć polędwiczkę z obu stron i odłożyć mięso na bok. Na tej samej patelni należy dodać jeszcze odrobinę masła i od razu wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy ta się zeszkli, można dodać kurki i przez chwilę je podsmażyć. Następnie trzeba je doprawić i wlać wodę lub wybrany wywar. Gdy część płynów odparuję, można dodać śmietanę i wybrane zioła. Na koniec wystarczy dodać usmażone wcześniej mięso i całość jeszcze przez chwilę gotować.
Krucha pieczona polędwiczka
To mięso można upiec w naczyniu żaroodporny. Ten przepis jest łatwy i mało wymagający. Wystarczy dobrze zamarynować mięso, a potem reszta dzieje się już w piekarniku. Przygotowania należy zacząć od opłukania i osuszenia mięsa. Następnie trzeba wyciąć z polędwicy ewentualne błonki i umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym. Po obtoczeniu polędwicy w tłuszczu (w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym) należy posypać ją solą i pieprzem, a potem schować do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie do mięsa należy dodać pokrojoną w piórka cebulę. Polędwicę trzeba naciąć w kilku miejscach i umieścić w jej wnętrzu czosnek. Do naczynia trzeba wlać wodę, a potem przykryć je pokrywką. Taka polędwiczka powinna się piec ok. 1 h. W połowie pieczenia można obrócić polędwicę na drugą stronę i w razie potrzeby dolać wody. Upieczone mięso można pokroić i podać na obiad z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi), sosem pieczeniowym i sałatką.
Przepisy na polędwiczki nie są trudne, a każdy z tych przepisów można zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Jeśli lubisz pikantne smaki, polędwicę pieczoną w piekarniku możesz natrzeć ostrą papryką lub zamarynować w musztardzie. Zamiast sosu kurkowego możesz zdecydować się na sos z borowików lub pieczarek. Pieczoną polędwicę można podawać w formie koreczków razem z owocami, m.in. truskawkami i borówkami amerykańskimi. To mięso jest polecane w różnych dietach, ponieważ zawiera mało kalorii.