Polędwiczki

polędwiczki

Polędwiczka to rodzaj czerwonego mięsa, które jest delikatne i zawiera mało tłuszczów, przez co bardzo często stosowane jest w różnych dietach. Przepisy na polędwiczki to najczęściej polędwica wieprzowa pieczona w piekarniku lub smażona, a potem duszona w sosie. To mięso pasuje zarówno do ostrych przypraw, jak i słodkich owoców, więc można z niego przygotować smaczne dania obiadowe oraz przystawki.

Najciekawsze przepisy w temacie polędwiczki

Przepisy w temacie polędwiczki

Najciekawsze artykuły w temacie polędwiczki

Przepisy na polędwiczki – zbiór pomysłów na dania z polędwiczek

Polędwica to bardzo delikatne mięso, które można zarówno piec, jak i smażyć lub dusić. Mała ilość tłuszczów sprawia, że polędwiczka jest niskokaloryczna i polecana w dietach. To mięso można podawać z przeróżnymi sosami. Przedstawiamy nasze przepisy na polędwiczki, które koniecznie musisz wypróbować!

Polędwiczka drobiowa, wołowa czy może wieprzowa?

Czym jest polędwica, a czym polędwiczka?

Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, który najczęściej pozyskiwany jest z trzech zwierząt. Najdroższa jest polędwica wołowa, ale można zakupić jeszcze polędwicę z koniny. Warto wiedzieć, że tak naprawdę nie istnieje polędwiczka drobiowa, choć z takimi określeniami można spotkać się w niektórych sklepach.

Polędwiczka to polędwica wieprzowa, a dokładniej część tuszy przylegającą do schabu. Jest to długi i wąski kawałek mięsa, który nie zawiera kości i jest bardzo delikatny. Polędwiczkę można dusić w sosie, smażyć na patelni lub piec w piekarniku (najczęściej w naczyniu żaroodpornym). To mięso można podawać z różnymi produktami. Polędwiczki będą smaczne zarówno z owocami (np. truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami, borówkami amerykańskimi), jak i z cebulą, ziemniakami, frytkami, makaronem czy kaszą. Najczęściej do polędwiczki przygotowuje się sos. Może być m.in. pieczeniowy, grzybowy, koperkowy lub śmietanowy, chociaż ciekawą opcją jest także sos słodko-ostry (np. miodowo-musztardowy). Pieczona polędwica dobrze smakuje polana sosem żurawinowym.

Właściwości odżywcze polędwiczek

Polędwica wieprzowa to mięso czerwone, które jest niskokaloryczne, dlatego polecane jest w dietach odchudzających. Jest to bardzo ceniony gatunek mięsa, ponieważ zawiera dużo białka, a mało tłuszczów i niewiele cholesterolu.

W polędwiczce istotne jest nie tylko białko, ale też różne witaminy oraz składniki mineralne. W tym mięsie zawarte są witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, sód i wapń. To mięso można podawać z różnymi dodatkami, aby dodatkowo wzbogacić wartość posiłku. Do polędwicy pasują zarówno ostre przyprawy, jak i owoce.

Polędwica wieprzowa – łatwy przepis na obiad

Smażona polędwica wieprzowa – przepisy na polędwiczki w sosie

To delikatne mięso można przygotować w różnych sosach, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Smaczna będzie polędwica wieprzowa w sosie własnym. Mięso należy umyć, osuszyć i oczyścić, a potem pokroić w plastry (nie powinny być zbyt grube). Następnie kawałki polędwicy trzeba oprószyć solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Aby polędwica była soczysta, nie należy smażyć jej zbyt długo.

Mięso należy przełożyć do małego garnka, a na patelni należy podsmażyć cebulkę i wlać tam wodę, a potem dodać kostkę rosołową lub mieszankę przypraw i suszonych warzyw. Ilość wody jest uzależniona od tego, na jakiej gęstości sosu nam zależy. Po zagotowaniu wywaru od razu należy wlać go do garnka z mięsem, przy okazji zbierając z patelni wszystkie smaki, jakie wytworzyły się nam podczas smażenia. Do mięsa i bulionu należy wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość powinna się gotować ok. 1 h. Po tym czasie należy rozrobić w szklance małą ilość wody z mąką, a potem wlać mieszankę do garnka, cały czas mieszając wywar. Całość wystarczy zagotować i przez chwilę gotować, a wtedy polędwica w sosie będzie soczysta i smaczna.

Ciekawą opcją jest także krucha polędwica w sosie kurkowym. Tutaj również polędwiczka jest smażona, ale później nie trzeba przekładać jej do garnka. Całość można przygotować na dużej patelni. Przede wszystkim trzeba zacząć od odpowiedniego oczyszczenia kurek. Można zebrać z nich część nieczystości za pomocą noża, a potem dobrze je umyć pod bieżącą wodą. Jest to ważne, bo w przeciwnym razie w czasie jedzenia będzie wyczuwalny piasek. Drugi sposób jest mniej pracochłonny, a daje lepsze rezultaty. Kurki wystarczy posypać dużą ilością soli, a potem zalać wrzątkiem. Po wymieszaniu trzeba odczekać kilka sekund, a potem można je wyłowić łyżką cedzakową. Czynność należy powtórzyć 2-3 razy, aby mieć pewność, że kurki na pewno są czyste.

Mięso trzeba umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a potem obsypać solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać masło, a potem przysmażyć polędwiczkę z obu stron i odłożyć mięso na bok. Na tej samej patelni należy dodać jeszcze odrobinę masła i od razu wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy ta się zeszkli, można dodać kurki i przez chwilę je podsmażyć. Następnie trzeba je doprawić i wlać wodę lub wybrany wywar. Gdy część płynów odparuję, można dodać śmietanę i wybrane zioła. Na koniec wystarczy dodać usmażone wcześniej mięso i całość jeszcze przez chwilę gotować.

Krucha pieczona polędwiczka

To mięso można upiec w naczyniu żaroodporny. Ten przepis jest łatwy i mało wymagający. Wystarczy dobrze zamarynować mięso, a potem reszta dzieje się już w piekarniku. Przygotowania należy zacząć od opłukania i osuszenia mięsa. Następnie trzeba wyciąć z polędwicy ewentualne błonki i umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym. Po obtoczeniu polędwicy w tłuszczu (w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym) należy posypać ją solą i pieprzem, a potem schować do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie do mięsa należy dodać pokrojoną w piórka cebulę. Polędwicę trzeba naciąć w kilku miejscach i umieścić w jej wnętrzu czosnek. Do naczynia trzeba wlać wodę, a potem przykryć je pokrywką. Taka polędwiczka powinna się piec ok. 1 h. W połowie pieczenia można obrócić polędwicę na drugą stronę i w razie potrzeby dolać wody. Upieczone mięso można pokroić i podać na obiad z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi), sosem pieczeniowym i sałatką.

Przepisy na polędwiczki nie są trudne, a każdy z tych przepisów można zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Jeśli lubisz pikantne smaki, polędwicę pieczoną w piekarniku możesz natrzeć ostrą papryką lub zamarynować w musztardzie. Zamiast sosu kurkowego możesz zdecydować się na sos z borowików lub pieczarek. Pieczoną polędwicę można podawać w formie koreczków razem z owocami, m.in. truskawkami i borówkami amerykańskimi. To mięso jest polecane w różnych dietach, ponieważ zawiera mało kalorii.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto