Polędwiczki - polecane przepisy
-
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Polędwica w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 221 kcal -
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal -
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł …
25 + 60 min łatwy 5 324 kcal -
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6
Polędwiczki - pozostałe przepisy
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie to naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane przypadnie do gustu …
25 + 40 min łatwy 3 363 kcal -
Polędwiczki z indyka
Polędwiczki z indyka to mięso, które wspaniale smakuje zwłaszcza z dodatkiem warzyw, przykryte pysznym sosem. Możesz przygotować je w taki …
20 + 30 min łatwy 6 186 kcal -
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na policzki wieprzowe, które …
15 + 40 min łatwy 4 198 kcal -
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. …
5 + 10 min średni 2 691 kcal -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal
-
Polędwica z dorsza
Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą …
10 + 20 min łatwy 1 209 kcal -
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować …
35 + 15 min średni 1 413 kcal -
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość …
20 + 40 min łatwy 3 600 kcal -
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla …
45 min średni 1 1253 kcal
-
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki w sosie musztardowym są łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, a do tego można je podać z różnymi …
40 + 10 min łatwy 3 633 kcal -
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można …
55 + 25 min łatwy 3 509 kcal -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 -
Polędwica łososiowa
Polędwica łososiowa to popularna wędlina, którą prawie każdy kojarzy. Swoją nazwę zawdzięcza pięknemu różowemu kolorowi, który uzyskuje mięso w procesie …
40 min średni 20 -
Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim dobrze smakuje z pieczonymi warzywami. Taką polędwicę można przygotować na obiad dla całej rodziny, ale będzie …
45 + 45 min łatwy 4 1002 kcal
-
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno …
10 + 30 min łatwy 4 -
Polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, …
20 + 40 min łatwy 2 263 kcal -
Polędwica z kurczaka
Kurczak to rodzaj mięsa, które jest przez nas powszechnie wykorzystywane do wielu dań. Drób należy do chudych mięs, jest to …
15 + 15 min łatwy 3 -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3
-
Polędwiczka z grilla
Polędwiczka z grilla to doskonały pomysł na pyszne mięso grillowane. Smaczna polędwiczka doskonale smakuje z dodatkiem sałatki ze świeżych, sezonowych …
30 + 30 min łatwy 2 -
Polędwiczki z grilla
Polędwiczki z grilla często goszczą na stole w niejednym polskim domu. Sprawdzą się nie tylko w ramach wspólnego grillowania z …
25 min średni 1 327 kcal -
Polędwica z grilla
Polędwica z grilla często gości na stole w niejednym polskim domu podczas letniego sezonu grillowego. Polędwiczki grillowane, odpowiednio przyprawione i …
35 min łatwy 1 -
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego …
15 + 30 min łatwy 4 -
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę wieprzową w …
20 + 40 min łatwy 4 267 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
30 + 25 min łatwy 4 280 kcal
-
Polędwiczki w sosie borowikowym
Polędwiczki w sosie borowikowym będą świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w aromatycznych sosach. Ta propozycja bazuje na …
15 + 45 min łatwy 4 -
Polędwica z tuńczyka
Polędwica z tuńczyka jest rodzajem mięsa, którego nie używa się zbyt często w kuchni. Zwykle tuńczyk pojawia się w menu …
20 + 10 min łatwy 1 481 kcal -
Marynata do polędwiczek wieprzowych
Mięso z polędwicy wieprzowej to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, ale konieczna jest marynata do polędwiczek …
60 + 20 min łatwy 5 -
Polędwica z dorsza smażona
Pyszna polędwica z dorsza smażona to doskonała propozycja na delikatną rybę podaną na obiad. Dorsz smażony na patelni bez panierki …
10 + 15 min łatwy 2
Przepisy na polędwiczki – zbiór pomysłów na dania z polędwiczek
Polędwica to bardzo delikatne mięso, które można zarówno piec, jak i smażyć lub dusić. Mała ilość tłuszczów sprawia, że polędwiczka jest niskokaloryczna i polecana w dietach. To mięso można podawać z przeróżnymi sosami. Przedstawiamy nasze przepisy na polędwiczki, które koniecznie musisz wypróbować!
Polędwiczka drobiowa, wołowa czy może wieprzowa?
Czym jest polędwica, a czym polędwiczka?
Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, który najczęściej pozyskiwany jest z trzech zwierząt. Najdroższa jest polędwica wołowa, ale można zakupić jeszcze polędwicę z koniny. Warto wiedzieć, że tak naprawdę nie istnieje polędwiczka drobiowa, choć z takimi określeniami można spotkać się w niektórych sklepach.
Polędwiczka to polędwica wieprzowa, a dokładniej część tuszy przylegającą do schabu. Jest to długi i wąski kawałek mięsa, który nie zawiera kości i jest bardzo delikatny. Polędwiczkę można dusić w sosie, smażyć na patelni lub piec w piekarniku (najczęściej w naczyniu żaroodpornym). To mięso można podawać z różnymi produktami. Polędwiczki będą smaczne zarówno z owocami (np. truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami, borówkami amerykańskimi), jak i z cebulą, ziemniakami, frytkami, makaronem czy kaszą. Najczęściej do polędwiczki przygotowuje się sos. Może być m.in. pieczeniowy, grzybowy, koperkowy lub śmietanowy, chociaż ciekawą opcją jest także sos słodko-ostry (np. miodowo-musztardowy). Pieczona polędwica dobrze smakuje polana sosem żurawinowym.
Właściwości odżywcze polędwiczek
Polędwica wieprzowa to mięso czerwone, które jest niskokaloryczne, dlatego polecane jest w dietach odchudzających. Jest to bardzo ceniony gatunek mięsa, ponieważ zawiera dużo białka, a mało tłuszczów i niewiele cholesterolu.
W polędwiczce istotne jest nie tylko białko, ale też różne witaminy oraz składniki mineralne. W tym mięsie zawarte są witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, sód i wapń. To mięso można podawać z różnymi dodatkami, aby dodatkowo wzbogacić wartość posiłku. Do polędwicy pasują zarówno ostre przyprawy, jak i owoce.
Polędwica wieprzowa – łatwy przepis na obiad
Smażona polędwica wieprzowa – przepisy na polędwiczki w sosie
To delikatne mięso można przygotować w różnych sosach, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Smaczna będzie polędwica wieprzowa w sosie własnym. Mięso należy umyć, osuszyć i oczyścić, a potem pokroić w plastry (nie powinny być zbyt grube). Następnie kawałki polędwicy trzeba oprószyć solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Aby polędwica była soczysta, nie należy smażyć jej zbyt długo.
Mięso należy przełożyć do małego garnka, a na patelni należy podsmażyć cebulkę i wlać tam wodę, a potem dodać kostkę rosołową lub mieszankę przypraw i suszonych warzyw. Ilość wody jest uzależniona od tego, na jakiej gęstości sosu nam zależy. Po zagotowaniu wywaru od razu należy wlać go do garnka z mięsem, przy okazji zbierając z patelni wszystkie smaki, jakie wytworzyły się nam podczas smażenia. Do mięsa i bulionu należy wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość powinna się gotować ok. 1 h. Po tym czasie należy rozrobić w szklance małą ilość wody z mąką, a potem wlać mieszankę do garnka, cały czas mieszając wywar. Całość wystarczy zagotować i przez chwilę gotować, a wtedy polędwica w sosie będzie soczysta i smaczna.
Ciekawą opcją jest także krucha polędwica w sosie kurkowym. Tutaj również polędwiczka jest smażona, ale później nie trzeba przekładać jej do garnka. Całość można przygotować na dużej patelni. Przede wszystkim trzeba zacząć od odpowiedniego oczyszczenia kurek. Można zebrać z nich część nieczystości za pomocą noża, a potem dobrze je umyć pod bieżącą wodą. Jest to ważne, bo w przeciwnym razie w czasie jedzenia będzie wyczuwalny piasek. Drugi sposób jest mniej pracochłonny, a daje lepsze rezultaty. Kurki wystarczy posypać dużą ilością soli, a potem zalać wrzątkiem. Po wymieszaniu trzeba odczekać kilka sekund, a potem można je wyłowić łyżką cedzakową. Czynność należy powtórzyć 2-3 razy, aby mieć pewność, że kurki na pewno są czyste.
Mięso trzeba umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a potem obsypać solą i pieprzem. Na patelni należy rozgrzać masło, a potem przysmażyć polędwiczkę z obu stron i odłożyć mięso na bok. Na tej samej patelni należy dodać jeszcze odrobinę masła i od razu wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy ta się zeszkli, można dodać kurki i przez chwilę je podsmażyć. Następnie trzeba je doprawić i wlać wodę lub wybrany wywar. Gdy część płynów odparuję, można dodać śmietanę i wybrane zioła. Na koniec wystarczy dodać usmażone wcześniej mięso i całość jeszcze przez chwilę gotować.
Krucha pieczona polędwiczka
To mięso można upiec w naczyniu żaroodporny. Ten przepis jest łatwy i mało wymagający. Wystarczy dobrze zamarynować mięso, a potem reszta dzieje się już w piekarniku. Przygotowania należy zacząć od opłukania i osuszenia mięsa. Następnie trzeba wyciąć z polędwicy ewentualne błonki i umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym. Po obtoczeniu polędwicy w tłuszczu (w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym) należy posypać ją solą i pieprzem, a potem schować do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie do mięsa należy dodać pokrojoną w piórka cebulę. Polędwicę trzeba naciąć w kilku miejscach i umieścić w jej wnętrzu czosnek. Do naczynia trzeba wlać wodę, a potem przykryć je pokrywką. Taka polędwiczka powinna się piec ok. 1 h. W połowie pieczenia można obrócić polędwicę na drugą stronę i w razie potrzeby dolać wody. Upieczone mięso można pokroić i podać na obiad z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi), sosem pieczeniowym i sałatką.
Przepisy na polędwiczki nie są trudne, a każdy z tych przepisów można zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego. Jeśli lubisz pikantne smaki, polędwicę pieczoną w piekarniku możesz natrzeć ostrą papryką lub zamarynować w musztardzie. Zamiast sosu kurkowego możesz zdecydować się na sos z borowików lub pieczarek. Pieczoną polędwicę można podawać w formie koreczków razem z owocami, m.in. truskawkami i borówkami amerykańskimi. To mięso jest polecane w różnych dietach, ponieważ zawiera mało kalorii.