Polędwiczka na obiad

polędwiczka na obiad

Polędwiczką nazywamy polędwicę wieprzową, czyli wąski pasek mięsa znajdujący się wzdłuż kręgosłupa. Jest to mięso kruche, miękkie, o małej zawartości tłuszczu i łatwe w obróbce. Dlatego też dobrze sprawdza się na szybkie dania obiadowe. Polędwiczki wieprzowe nadają się do duszenia, smażenia i pieczenia. Najbardziej popularnym i łatwym do wykonania daniem na obiad z polędwiczki są kotleciki duszone w sosie. Pokrojone na plastry polędwiczki obsmażamy i dusimy z dodatkiem warzyw i grzybów. Podajemy do ziemniaków, ryżu lub kasz.

Polędwiczka na obiad - przepisy na pyszne dania obiadowe z polędwicy

Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe do wykonania danie na obiad? Wypróbuj polędwiczki wieprzowe. Szybka pieczeń z polędwiczki lub pyszne kotleciki z sosem do dobre rozwiązanie na łatwe danie obiadowe. Przedstawiamy najlepsze przepisy na dania obiadowe z polędwiczki wieprzowej. Doradzamy jak najłatwiej i najszybciej zrobić obiad z polędwiczki wieprzowej, ile czasu należy dusić i piec mięso z polędwiczki.

Polędwiczka na obiad - przepisy na pyszne dania obiadowe

Co to jest polędwiczka i jak przyrządzić z niej smaczne danie obiadowe

Polędwicą nazywamy wąski i długi kawałek mięsa znajdujący się wzdłuż grzbietu zwierzęcia lub ryby. Natomiast polędwiczka to popularna nazwa polędwicy wieprzowej. Polędwica wołowa uchodzi za najlepsze, najsmaczniejsze i najdroższe mięso. Natomiast polędwiczki wieprzowe są znacznie tańsze. Jest to kruche, miękkie mięso o małej zawartości tłuszczu, które ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Polędwiczki są bardzo łatwe w obróbce. Dlatego też przepisy na dobre dania z polędwiczki mają niewielki stopień trudności i sprawdzą się dla osób z mniejszym doświadczeniem kulinarnym. Polędwiczki świetnie nadają się na szybkie danie obiadowe.

Z polędwiczek robimy przede wszystkim kotlety. Kroimy je w plastry w poprzek włókien i dusimy w sosie własnym. Nadają się także do smażenia, pieczenia i duszenia, jak również do zapiekania w cieście, czy też do szaszłyków. Polędwiczki można również marynować i peklować, aby przygotować pyszne domowe wędliny.

Polędwiczki wieprzowe sprzedawane są w całości. Polędwiczka waży około pół kg. Ich cena za kg waha się od około 30 do 40 zł. Wyroby eko dochodzą do 50 zł za kg.

Najciekawsze przepisy na obiad z polędwiczki wieprzowej

Jakie smaczne dania obiadowe można zrobić z polędwiczki wieprzowej? Jest to mięso łatwo do przyrządzania. Wystarczy je pokroić na plastry i usmażyć lub udusić z sosem. Szybka polędwiczka na obiad stanowi ulubione danie osób, które cenią łatwe i proste dania, które można przygotować w kilkanaście minut.

Zwykle polędwiczki kroi się na plastry w poprzek włókien mięśniowych i wykorzystuje w kuchni jako kotlety smażone, pieczone lub duszone w sosie. Klasyczne kotlety z sosem nie są jedynym daniem, które można zrobić z polędwiczki wieprzowej. Jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki, możemy wykorzystać je do sosu do makaronu. Świetnie sprawdzają się także jako mięsny dodatek do risotto, kaszotto czy zapiekanki.

Co można przygotować z polędwiczki wieprzowej:

  • pieczeń wieprzowa,
  • pieczeń nadziewana,
  • kotleciki smażone,
  • kotlety duszone w sosie,
  • risotto lub kaszotto,
  • zapiekanka.

Przykładowe, proste i smaczne przepisy na dania obiadowe z polędwiczki wieprzowej:

  • polędwiczka wieprzowa z kurkami,
  • polędwiczka wieprzowa z piekarnika,
  • polędwiczka wieprzowa duszona,
  • polędwiczka wieprzowa w rękawie.

Jak zrobić obiad z polędwiczki wieprzowej

Jak przyrządzić dobre kotlety z polędwiczki wieprzowej w sosie

Typowym daniem na obiad z polędwiczki wieprzowej są kotlety duszone w sosie. Do polędwiczki pasują różne sosy, jak sos grzybowy, musztardowy czy koperkowy. Sprawdzają się także sosy owocowe, które tworzą ciekawą kompozycję smakową. Kotlety w sosie podajemy z ziemniakami, z kaszą lub ryżem. Doskonale nadają się do kaszy gryczanej, czy różnego rodzaju klusek jak kopytka czy kluski śląskie.

Główna zasada, jak zrobić kotlety z sosem, polega na szybkim obsmażeniu polędwiczek na patelni z dodatkiem przypraw. Następnie zalewamy polędwiczki wodą i dusimy na małym ogniu. Dodając różnego rodzaju dodatki uzyskujemy pyszne sosy. W zależności od grubości kotletów polędwiczki dusimy 15 - 20 minut.

Przepis na kotlety z polędwiczki duszone w sosie:

Składniki dla 2 osób:

  • Polędwiczki wieprzowe 333 g,
  • Cebula 67 g,
  • Czosnek 7 g,
  • Bulion warzywny 167 ml,
  • Olej rzepakowy 7 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber.

Umyte i osuszone polędwiczki obsmażamy na patelni z czosnkiem i przyprawami. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kotleciki podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami.

Jak przyrządzić pieczeń z polędwiczki wieprzowej

Klasycznym daniem jakie można zrobić z polędwiczki wieprzowej jest pieczeń. Sposób wykonania jest bardzo łatwy i szybki, gdyż polędwiczki piecze się dość szybko. Mięso należy pokroić na plastry lub zostawić w całości. Poprzedniego dnia warto polędwiczki zamarynować. Następnie krótko obsmażamy je na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku. Polędwiczki pieką się około 20 - 25 minut. Jeśli jednak zostały uprzednio obsmażone, to czas pieczenia można skrócić do 15 - 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Szybka pieczeń z polędwiczki w rękawie do pieczenia

Składniki dla 2 osób:

  • Polędwiczki wieprzowe 167 g,
  • Sos sojowy 33 ml,
  • Czosnek 5 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, mielony czosnek, przyprawa do mięsa.

Mięso warto zamarynować w przyprawach. W tym celu umyte mięso nacieramy przyprawami i wstawiamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie wkładamy mięso do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 60 minut.

Jak zrobić dania kuchni chińskiej i azjatyckiej z polędwiczki wieprzowej

Przepisy na dania kuchni chińskiej są nie tylko smaczne, lecz także szybkie i łatwe do zrobienia. Jest to kuchnia lekka i nietucząca. Wymaga jednak przypraw kuchni azjatyckiej, które są w Polsce dostępne. Polędwiczki wieprzowe doskonale nadają się do dań z woka. W kuchni chińskiej do polędwiczek podaje się ryż i warzywa. Polędwiczka na obiad w stylu azjatyckim będzie fajnym daniem na szybki obiad lub na wyjątkowy obiad dla dwojga.

Dania kuchni chińskiej i azjatyckiej robimy podobnie jaka typowe mięso duszone. Aby przygotować dobre, chińskie danie z polędwiczki wieprzowej należy wcześniej zamarynować mięso w przyprawach kuchni azjatyckiej. Dodajemy też dużo warzyw i grzybów. Zamarynowane wcześniej mięso kroimy podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa jak cebula i marchew. Zalewamy wodą i dusimy całość przez 10 - 15 minut. Na koniec można dodać miękkie warzywa, jak cukinia, bakłażan, papryka lub por.

Fajnym i szybkim daniem jest makaron z mięsem i warzywami po tajsku. Do podduszonego mięsa z warzywami dodajemy makaron chiński przygotowany według przepisu na opakowaniu. Całość chwilę podsmażamy. Całą tajemnicą dania kuchni tajskiej jest sos na bazie sosu sojowego, soku z cytryny i cukru.

Polędwiczką nazywamy polędwicę wieprzową, która jest tańsza od wołowej i bardzo łatwa w obróbce. Nadaje się szczególnie do duszenia i pieczenia. Popularnym daniem na obiad są polędwiczki duszone w sosie, które podajemy do ziemniaków, kasz lub ryzu.

Polędwiczka na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto