Polski obiad

polski obiad

Polski obiad - przepisy na tradycyjne dania z kuchni polskiej, które są stosowane już od wielu pokoleń. Patrząc w historię naszego kraju, szczególnie w okresie od XVIII do początku XX wieku, możemy zauważyć, iż rzeczywiście kultury francuskie, żydowskie, a nawet włoskie mieszały się w naszym narodzie. Nie bez znaczenia odbiło się to dla polskiej kuchni. Dania obiadowe, które są przygotowane w sposób tradycyjny, wyróżniają się tym, że są bardzo smaczne, jak i również najlepsze na wyjątkową okazję.

Polski obiad - sprawdzone przepisy na tradycyjne dania z kuchni polskiej

Jeżeli chcemy przygotować tradycyjny polski obiad, to na pewno doskonale sprawdzą się pomysły na pyszne dania z kuchni polskiej. Warto dodać, iż klasyczny obiad składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dlatego dobrze jest dowiedzieć się, jak zrobić klasyczne dania obiadowe, które będą smakować wszystkim zaproszonym przez nas gościom.

Pomysły na tradycyjne dania - rosół staropolski

Chyba nie ma popularniejszej zupy w całej kuchni polskiej niż rosół. Z jednej strony wydaje się być, iż nie ma łatwiejszej zupy, jednak aby nasze danie było naprawdę smaczne, powinniśmy wiedzieć, jak zrobić je krok po kroku. Zatem chcąc wykorzystać tradycyjne przepisy na rosół, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • Porcja rosołowa z kury
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag młodych pieczarek
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1 duży por
  • Pół selera
  • 3 litry wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Listek lubczyku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka zielonej pietruszki
  • Makaron, najlepiej domowy

Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić klasyczne dania obiadowe, zaczynamy od tego, iż do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję wołowiny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. godziny, zbierając systematycznie szumy. Następnie dodajemy porcję rosołową i ponownie po pewnym czasie zbieramy szumy. Dodajemy włoszczyznę wraz z przyprawami i gotujemy cały czas na małym ogniu.

W tym czasie przygotowujemy wątróbki, które wcześniej powinniśmy wyczyścić, a następnie sparzyć wrzątkiem. Gdy nasze wątróbki przestygną, będziemy mogli je pokroić w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. W momencie, kiedy mięso oraz warzywa staną się miękkie, przecedzamy rosół, zalewając nim wątróbkę oraz pieczarki. Aby nasze klasyczne dania obiadowe były jeszcze smaczniejsze, warto dodać pokrojone mięso wołowe i drobiowe. Na sam koniec nasz rosół z kuchni polskiej podajemy z makaronem domowym, a także dosypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki.

Najlepsze przepisy na polski obiad - rolada wieprzowa z kurkami

W kuchni polskiej dominują nie tylko klasyczne dania obiadowe z mięsem, ale również ceniona jest obecność leśnych grzybów, szczególnie kurek. To właśnie dlatego, warto dowiedzieć się, jak zrobić roladę z mięsa mielonego z kurkami. Okazuje się, że dania obiadowe w naszej tradycyjnej kuchni zawierają proste przepisy. Dlatego takie pomysły na potrawy, mogą być z powodzeniem wykorzystane również przez osoby niemające zbyt wiele doświadczenia w gotowaniu.

Aby zrobić pyszne danie z rolady, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 40 dag kurek
  • 3 jajka
  • 150 g boczku wędzonego, najlepiej w plastrach
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • Mleko do nasączenia bułek
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz do smaku

Pomysły na smaczne dania obiadowe z pewnością zaskoczą wszystkich gości, jakich zaprosimy na wyjątkowy, tradycyjny obiad z kuchni polskiej. Nasze pyszne danie zaczynamy od tego, iż namaczamy bułki w mleku. W tym czasie płuczemy kilkukrotnie kurki w zimnej wodzie, aby na pewno pozbyć się piasku. Następnie grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, po czym ją podsmażamy, aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Nasze proste przepisy na smaczne danie sprawi, iż będziemy chcieli je częściej gotować. Do mięsa dokładamy cebulę, odsączone bułki, boczek oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy wraz z przyprawami. Następnie na stolnicy wykładamy masę w kształcie kwadratu o szerokości foremki keksówki.

Na wierzch wykładamy warstwę kurek, po czym zwijamy całość w roladę i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Roladę zapiekamy przez ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeżeli chcemy nieco urozmaicić nasze tradycyjne dania, to na pewno warto wykorzystać pomysły na to, aby zamiast kurek dodać do rolady pieczarki lub inne grzyby.

Proste przepisy na dania obiadowe z pieczarek

Okazuje się, że jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić klasyczne dania obiadowe z kuchni polskiej, na pewno powinniśmy wziąć pod uwagę, że niekoniecznie musi występować tam mięso. Takim przykładem jest, chociażby polski obiad na bazie faszerowanych pieczarek. Aby je przygotować, będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • Ok. 20 szt. średniej wielkości pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 jajko
  • Pół łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku

Najlepsze dania obiadowe, jak już wiemy, wcale nie muszą być mięsne. Właśnie z tego powodu warto zdecydować się na pieczarki nadziewane pysznym farszem. Zastanawiając się nad tym, jak zrobić smaczne pieczarki, najpierw musimy dokładnie umyć i oczyścić grzyby. Kolejnym krokiem będzie odcięcie trzonów, które następnie pokroimy w drobną kosteczkę oraz podsmażymy razem z wcześniej pokrojoną cebulą.

Ostudzone pieczarki wraz z cebulą mieszamy z jajkiem, bułką tartą, a także natką pietruszki, doprawiając solą i pieprzem. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kapelusze pieczarek, które następnie nadziewamy przygotowanym farszem. Wszystkie pieczarki posypujemy startym żółtym serem, a następnie zapiekamy przez ok.  20 minut w 180 stopniach  Celsjusza. Na pewno patrząc na takie przepisy, na tradycyjne dania przekonamy się, że w większości są one jednak ponadczasowe.

Proste przepisy na smaczne kotlety schabowe

Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, iż polski obiad nie może się obyć również bez tradycyjnych kotletów schabowych. Są to klasyczne dania obiadowe, które są naprawdę pyszne. Do kotletów schabowych będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Ok. 500 g schabu bez kości
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • Bułka tarta
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Okazuje się, że takie tradycyjne dania są naprawdę całkiem łatwe w przygotowaniu. Najlepiej oczywiście będzie, jeżeli jeszcze nasza porcja schabu będzie w sklepie mięsnym podzielona na ok. 1.5 cm plastry, które zostaną następnie przepuszczone przez kotleciarkę. Dzięki temu nasze kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i wyrazistsze w smaku.

Nasze kotlety, które są już rozbite, przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, a także przyprawą do mięs. Jajka rozbijamy do osobnej miski, do której dolewamy mleko i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Aby nasze kotlety schabowe wyszły najlepsze, najpierw obtaczamy je z każdej strony bułką tartą, następnie maczamy w jajku, po czym ponownie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z każdej strony. Warto tutaj wykorzystać pomysły na ciekawe dodatki w postaci kiszonej kapusty lub surówki z białej kapusty i marchewki. Natomiast ziemniaki możemy zapiekać w piekarniku, wcześniej nie obierając ich ze skórek, ale dokładnie je szorując i przyprawiając specjalną przyprawą do ziemniaków.

Tradycyjne dania na polski obiad - podsumowanie

Wiedząc już, iż proste przepisy są najczęściej najlepsze, nie będziemy się już martwić tym, co ugotujemy na obiad. Oczywiście pyszne dania obiadowe z polskiej kuchni są aktualne o każdej porze. Możemy je z powodzeniem serwować zarówno na niedzielny obiad, jak i również podejmując gości przy bardziej uroczystej okazji. Nie zapominajmy również o tym, iż przepisy na smaczne potrawy na polski obiad możemy jak najbardziej urozmaicać o własne przyprawy lub dodatki.

Jeżeli skupiamy się na drugim daniu, to również proste przepisy na pyszne obiady możemy serwować z ciekawymi sałatkami lub surówkami. Chociaż rzeczywiście w polskiej kuchni nie powinno zabraknąć kiszonej kapusty, buraczków, czy też kapusty modrej. Warto również uwzględnić, z jakiego dokładnie regionu polski chcemy ugotować coś naprawdę pysznego. Wtedy będziemy mieli okazję do tego, aby na przykład podać kluski śląskie, placki ziemniaczane, a w szczególności placek po węgiersku. Ponadto po tradycyjne przepisy z polskiej kuchni sięgamy w czasie najważniejszych świąt w ciągu roku, takich jak Wielkanoc, czy też Wigilia.

Pomysły na polski obiad. Zobacz, jak zrobić klasyczne dania obiadowe z kuchni polskiej, a także, jakie przepisy na dania obiadowe są najlepsze z mięsem oraz bez mięsa.

Polski obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto