Tradycyjny obiad

tradycyjny obiad

Tradycyjny obiad - pomysły na polskie dania, które są serwowane najczęściej w naszych domach. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się m.in. kotlety schabowe, bigos, pierogi, barszcz, rosół, zupa ogórkowa, gołąbki, naleśniki, kotlety mielone, czy też kapuśniak. Oczywiście nie są to jedyne potrawy, jednak polska kuchnia wyróżnia się dużą ilością mięsa, które są dość tłuste i syte. Dlatego warto serwować takie dania na specjalne okazje, szczególnie gdy będziemy chcieli u siebie ugościć kogoś bliskiego.

Tradycyjny obiad - przepisy na typowe polskie dania obiadowe

Kulinarny świat daje naprawdę wiele możliwości, dzięki którym możemy przyrządzać pyszne potrawy. Jeżeli jednak chcemy wrócić do korzeni, na pewno będziemy chcieli się dowiedzieć, jakie przepisy na tradycyjny obiad będą najlepsze. W końcu polskie dania są wyjątkowe, ale jednocześnie wcale nie wymagają od nas zbyt dużego doświadczenia w kuchni

Co przygotować na tradycyjny obiad? Przepis na domowe gołąbki

Na pewno dla wielu z nas gołąbki są nie tylko pyszne, ale jednocześnie kojarzą się z babciną kuchnią. Dlatego warto odtworzyć te wyjątkowe jedzenie, przekonując się, iż wcale nie jest takie skomplikowane w przygotowaniu. Do ugotowania tradycyjnych gołąbków będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 główka białej kapusty, najlepiej specjalną do gołąbków
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • Pół łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Rzeczywiście bardzo często przepisy na tradycyjny obiad wydają się być skomplikowane. Oczywiście typowe gołąbki nie będą szybkie w gotowaniu, ale jednocześnie nie będą one zbyt trudne. Warto przyrządzać je krok po kroku, a na pewno będziemy mogli samodzielnie przygotować tradycyjny obiad, który zaskoczy naszych bliskich. Zaczynamy od zagotowania osolonej wody w dość dużym garnku. W momencie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, główkę kapusty dzielimy na pojedyncze liście. Następnie wrzucamy je partiami do wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut.

Ważne jest, aby później wszystkie liście odsączyć na ręczniku kuchennym, a także pozbyć się grubszych nerwów poprzez ich odcięcie. Następnie gotujemy ryż, skracając czas o ok. 2 minuty, tak aby nie był zbyt rozgotowany. Cebulę kroimy na bardzo drobno, po czym podsmażamy ją na oleju, aż się zeszkli. Potem dokładamy ją do zmielonego mięsa wieprzowego, mieszamy z ryżem, solą, pieprzem, a także ziołami. Takim farszem nadziewamy największe liście, po czym zaginamy boki i zwijamy gołąbki w rulon. Układamy je w dużym rondlu, na dnie, którego wcześniej wyłożymy mniejsze liście kapusty. Tak przygotowaną porcję wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok. 2h w 170 stopniach Celsjusza.

Ostatnim krokiem, aby ugotować te polskie dania, jest przyrządzenie sosu. Do garnka na palniku, wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i posiekaną natkę pietruszki. Całość zagotowujemy, a następnie wylewamy na upieczone już gołąbki. Wiedzą już, jak zrobić to typowe, ale jednocześnie bardzo dobre danie, będziemy mogli nim z powodzeniem poczęstować zaproszonych gości.

Przepisy na tradycyjny obiad - bigos po staropolsku

Na bigos najczęściej się decydujemy, gdy zastanawiamy się, co przygotować na wigilię. Jednak nie zapomnijmy, że jest to również danie, którym możemy poczęstować swoich bliskich. W takim razie przekonajmy się, jak zrobić taki tradycyjny obiad, który będzie składał się z bigosu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty pozbawionej soku
  • 1 litr bulionu
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1,5 kg mięsa, najlepiej kiełbasy wymieszanej z wędzonym boczkiem
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Łyżka mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Smalec

Wiedząc już co przygotować na domowe danie według polskiej kuchni, przepisy na tradycyjny obiad na pewno wyjdą nam pyszne. Taki bigos zaczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu szatkujemy białą kapustę, którą następnie zasypujemy odrobiną soli. Ważne jest to, aby ją bardzo mocno ugnieść i następnie zalać wrzącą wodą. Taką kapustę odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy i przekładamy do osobnego naczynia.

W tym czasie kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na dnie garnka na odrobinie smalcu. Po zeszkleniu cebuli, do garnka dodajemy białą kapustę. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, a następnie dolewamy do całości bulion. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, na końcu dodając do nich łyżkę mąki. Dodajemy mięsa do naszej kapusty kiszonej, wraz z całym tłuszczem, jaki pozostał po smażeniu.

Gdy chcemy, aby nasze typowe jedzenie było naprawdę dobre, to do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, pamiętając o tym, aby na samym końcu wyjąć ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-1,5 h. Również pod koniec gotowania dodajemy wytrawne wino, jeszcze raz nasze domowe jedzenie dokładnie mieszamy i następnie odkładamy w ciepłe miejsce. Bigos jest najlepszy na następny dzień. Teraz już wiemy, że polskie dania, chociaż nie są szybkie w przygotowaniu, to jednak możemy je z powodzeniem serwować swoim gościom.

Jak zrobić typowe polskie dania? Pomysły na tradycyjną grochówkę

Tradycyjny obiad, który chcemy podać nie tylko domownikom, ale również gościom, bardzo często obejmuje pyszne zupy. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak ugotować grochówkę, określaną również zupą grochową. Aby zobaczyć, jak prezentują się sprawdzone przepisy na tradycyjny obiad, powinniśmy również wiedzieć, co przygotować ze składników. Zatem będziemy potrzebować:

  • 250 łuskanego grochu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 nieduże marchewki
  • Pół selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Aby dowiedzieć się, jak zrobić pyszne i dość szybkie danie, które jest typowe dla polskiej kuchni, z pewnością zupa grochowa odnajdzie się wśród najważniejszych propozycji. Takie pomysły na tradycyjne jedzenie wcale nie musimy wykorzystywać na duże okazje. Przepisy na tradycyjny obiad pokazują, iż powinniśmy zacząć od zamoczenia grochu na całą noc w zimnej wodzie.

Następnego dnia do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy w całości boczek wraz z kiełbasą. Gotujemy tak długo, aż pojawią się szumy, które oczywiście należy zebrać. Następnie powinniśmy wyjąć mięso i przestudzić, a do wywaru dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę wraz z selerem. Aby nasze danie wyszło pyszne, kolejnym krokiem jest pokrojenie kiełbasy i boczku oraz podsmażenie mięsa wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Całość dodajemy ponownie do zupy.

Na koniec do wywaru dodajemy, aby ugotować na miękko groch, wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Całość przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i w taki sposób możemy przygotować domowe jedzenie, które jest typowe dla polskiej kuchni.

Co przygotować na szybkie i smaczne posiłki? Pomysły na zupę pomidorową

Zastanawiając się nad tym, co przygotować do jedzenia, na pewno szybkie polskie dania mogą okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Bardzo dobre pomysły na domową pomidorową sprawią, iż każdemu ta zupa będzie smakować. Aby dowiedzieć się, jak zrobić taki tradycyjny obiad, będziemy potrzebować:

  • 2 litry bulionu
  • 5 dużych pomidorów, najlepiej malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół natki świeżej pietruszki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron lub ryż

Chcąc ugotować szybkie, domowe jedzenie, zupa pomidorowa sprawdzi się pod tym względem doskonale. Szczególnie jeżeli już mamy rosół lub bulion. Jak zrobić zupę pomidorową? Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy do tych składników, obrane ze skórki pomidory. Dobrze jest je pokroić na mniejsze części, a nawet zblendować, dzięki czemu nasza zupa będzie miała delikatniejszą konsystencję.

Bardzo dobre pomysły na domowe obiady nie muszą być skomplikowane. Nasze warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę pomidorową należy ugotować ze śmietaną, uważając, aby się nie zwarzyła. Nasze bardzo dobre danie podajemy z posiekaną natką pietruszki, a także do wyboru z makaronem lub ryżem. Mając już tak wiele pomysłów, co przygotować na obiad, widzimy, iż z polskiej kuchni mamy naprawdę bardzo dobre dania do wypróbowania. Oczywiście każdy z nas może samodzielnie eksperymentować z proporcjami lub różnymi dodatkami, w tym przyprawami, dzięki czemu niejednokrotnie wydobędziemy zupełnie inny smak.

Przepisy na tradycyjny obiad. Zobacz, jakie pomysły na tradycyjny obiad są najlepsze, a także co przygotować na domowe, szybkie jedzenie, które będzie bardzo smaczne.

Tradycyjny obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto