Placek cygański
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
- Cebula (200 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Szynka wieprzowa surowa (300 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
- Pieczarki (150 g)
- Przecier pomidorowy z solą (400 g)
- Olej rzepakowy (75 ml)
- Czosnek (15 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na placek cygański krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj posiekane drobno ząbki czosnku i zamieszaj.
Papryki pokrój w dużą kostkę. Warzywa dodaj do garnka i podsmaż przez 7 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż przez minutę i całość zalej przecierem. Dopraw solą pieprzem i gotuj przez 60 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj papryczkę chili i tymianek.
Do dużej miski zetrzyj ziemniaki i cebulę. Wbij jajka i dopraw, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką duży placek. Smaż z każdej strony, by był rumiany.
Gotowe placki podawaj z sosem.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat placka cygańskiego
Placek cygański to mała odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ten placek jest nieco ostry i niezwykle sycący, ze względu na dodatek mięsnego sosu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki cygańskie, by powstał z nich smaczny i prosty posiłek, to z tego przepisu wychodzą po prostu najlepsze. Doskonale sprawdzają się na obiad. To dobry pomysł dla wszystkich miłośników ziemniaków. Wystarczy wcześniej przygotować pyszny sos, a następnie usmażyć chrupiące placki. Zdecydowanie poradzą sobie z tym daniem nawet początkujący kucharze. Choć to danie nie jest skomplikowane, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. To dobre placki, dla wszystkich tych, którym znudziła się tradycyjna forma ziemniaków. W takim wydaniu ziemniaki stają się pysznym daniem, niezwykle chrupiącym, wzbogaconym wspaniałym, mięsnym sosem. Sprawdzą się idealnie na obiad czy kolacje, dlatego że są naprawdę sycące i pożywne.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do placków cygańskich, który będzie świetnie smakował, a także będzie niezwykle łatwy w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego naprawdę aromatyczny sos, który świetnie komponuje się z gorącymi plackami.
Przepis na placki ziemniaczane po cygańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość robi się z sosem na bazie mięsa i warzyw. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To dobry sposób na wprowadzenie do swojego menu odrobiny świeżości. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Najlepiej podawać go ze świeżo posiekaną natką pietruszki. To świetny pomysł na pyszny posiłek, który urozmaici codzienne menu. Nadaje się również na wykwintny posiłek, gdyż pięknie się prezentuje. Sos zawiera wiele pysznych warzyw, które wzbogacają jego walory smakowe, a także wpływają na zwiększenie jego wartości odżywczych. Po smażeniu warto umieścić je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki z ziemniaków ścieranych na małych oczkach będą bardziej delikatne i miękkie. Natomiast te na grubych oczkach są bardziej chrupiące.
Alergeny w placku cygańskim
Lista alergenów dla placka cygańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka cygańskiego
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(563g)
Węglowodany
(563g)
Tłuszcze
(563g)
Witaminy
(563g)
Składniki mineralne
(563g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.