Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

Opublikowano: 17.05.2022 r., 16:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kurczaka w sosie koperkowym z ziemniakami
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszny zdrowy obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
389 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Bulion drobiowy 7,5 łyżki (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 7,5 łyżki (75 g)
  • Koperek 1/2 pęczka (30 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Przepis na pierś z kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku

Kurczaka oczyścić z błonek i pokrój na dwa mniejsze filety. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż kurczaka i podsmażaj z każdej strony ok. 2 minuty. Zdejmij na talerz.

Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, dodaj masło i podsmażaj.

Wlej bulion, przyprawy, zamieszaj i dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj ok. 3-4 minut, przewracając mięso na drugą stronę w połowie czasu.

Wlej zahartowaną śmietankę, dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zagotuj.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie koperkowym

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pasuje do wielu dodatków, między innymi ziemniaków, makaronu, ryżu, czy wielu rodzajów kasz – w każdej z tych wersji będzie równie smaczna. W towarzystwie warzyw w postaci na przykład surówki, czy warzyw gotowanych na parze, pierś z kurczaka w sosie koperkowym będzie nie tylko dobra, ale również zdrowa i pełnowartościowa. To danie bardzo łagodne, delikatne w smaku i lekkostrawne, dlatego sprawdzi się również jako posiłek dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie koperkowym jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą filety z kurczaka, bulion drobiowy, śmietanka, odrobina mąki, masła i oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego oraz drobno posiekana cebulka i koperek. Rozbite tłuczkiem, obtoczone w mące mięso wystarczy lekko podsmażyć z obu stron, a następnie podgotować w bulionie z przyprawami i podsmażoną cebulką. Do całości wystarczy dodać śmietanę i dużo koperku – to wszystko, danie będzie gotowe do podania w niecałe pół godziny. Jak widzisz, przepis na pierś z kurczaka jest naprawdę prosty i nie wymaga ani zaawansowanego sprzętu, wyszukanych składników, czy większych umiejętności kulinarnych. Pierś z kurczaka w śmietankowo-koperkowym sosie wyjdzie pyszna, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie, idealne na rodzinny obiad lub kolację. Dzięki wysokiej zawartości białka jest ono bardzo sycące, przez co uczucie najedzenia utrzyma się dłużej i ograniczy chęć na podjadanie – śmiało możesz je więc wykorzystać również na diecie redukcyjnej. Pamiętaj jednak, że śmietanka jest dość kaloryczna, dlatego, jeśli chcesz przygotować wersje bardziej fit, wybierz tą o mniejszej zawartości tłuszczu.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność śmietankę warto częściowo zastąpić jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
129.80
389.40
Białko (g)
12.09
36.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.98
8.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.59
7.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.52
22.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
15.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
6.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
5.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.54
115.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
29.50
88.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
1.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.48
16.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.09
30.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.98
14.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.40
49.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
72.75
218.24
Potas (mg)
231.76
695.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.61
52.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.37
349.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.86
56.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie koperkowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w sosie koperkowym

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion drobiowy
75 g
7,5 łyżki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
7,5 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Koperek
30 g
1/2 pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
67.00