Pulchne kotlety mielone
- Kajzerka - 1/2 sztuki (25 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na pulchne kotlety mielone krok po kroku
Bułkę zalej odrobiną mleka lub wody i odstaw do namoczenia.
Cebulę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mięso z jajkiem, cebulą, przyprawami i bułką. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Podczas wyrabiania masy stopniowo dodawaj niewielkie ilości zimnej wody, tak aby mięso nie przyklejało się do dłoni.
Z masy uformuj podłużne kotlety, obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do zarumienienia z każdej strony.
Możesz całkowicie usmażyć je na patelni (przygotuj wtedy mniejsze, cieńsze kotlety) lub tylko podsmaż je na patelni, a następnie upiecz w piekarniku (ok. 20 minut w 160 st. C).
- Mielony z piekarnika
- Kotlety mielone z piekarnika
- Kotleciki rybne
- Mielone z pieczarkami
- Mielone z piekarnika
- Kotlety mielone
- Kotlety mielone z indyka
- Kotlety mielone z pieczarek
- Klopsy mielone
- Kotlety z soczewicy czerwonej
- Burger domowy
- Bryzol wołowy
- Mielone z cukinią
- Kotlety z kaszy jęczmiennej
- Sznycel ministerski
- Kotlety z mięsa z rosołu
- Kotlety mielone bez bułki
- Pulpety w sosie grzybowym
- Kotlety mielone
Więcej informacji na temat pulchnych kotletów mielonych
Kotlety mielone to jeden z najbardziej znanych i najczęściej przyrządzanych dań obiadowych charakterystycznych dla kuchni polskiej. Zapewne większość z nas pamięta je z dzieciństwa. Jadaliśmy je na obiad u babci, często serwowane je również na szkolnych stołówkach. Zastanawiasz się, jak zrobić pulchne kotlety mielone, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję? Poznaj nasz pomysł na przepis na szybkie kotlety z mięsa mielonego, które posmakują każdemu. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pulchne kotlety mielone potrzebne Ci będą bułki namoczone w wodzie lub mleku, mięso wieprzowe, jajka, przyprawy oraz bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Wystarczy, że wymieszasz mięso z pozostałymi składnikami, uformujesz niewielkie kotlety i podsmażysz je na patelni. Przepis na pulchne kotlety mielone możesz zmodyfikować w zależności od swoich potrzeb. Możesz wyłącznie usmażyć je na patelni lub jedynie lekko podsmażyć, a następnie upiec w piekarniku. Jeśli szukasz wersji ograniczającej tłuszcz, całkowicie zrezygnuj ze smażenia. Aby kotlety były delikatne i pulchne, bardzo ważne jest odpowiednie wyrobienie masy mięsnej. Powinno to trwać co najmniej kilka minut. Dzięki temu kotlety nie będą ani twarde, ani zbite. Pulchne kotlety mielone świetnie smakują z różnymi dodatkami m.in. kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem. Nie zapominaj o dodatku warzyw. Dobrze sprawdzą się buraki zasmażane, surówka z białej lub czerwonej kapusty, a także marchewka z groszkiem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na pulchne kotlety mielone, które sprawdzą się na każdą okazję.
Alergeny w pulchnych kotletach mielonych
Lista alergenów dla pulchnych kotletów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
- Bułka tarta
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pulchnych kotletów mielonych
Aby ograniczyć spożycie mięsa czerwonego, kotlety mielone możesz przygotować również z mięsa drobiowego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.