Pulchne kotlety mielone

Opublikowano: 16.02.2024 r., 13:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pulchne kotlety mielone
Pulchne kotlety mielone
Poznaj przepis na pyszne, domowe, pulchne kotlety mielone, które sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 40 min
717 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kajzerka 1/2 sztuki (25 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, miska

Przepis na pulchne kotlety mielone krok po kroku

Bułkę zalej odrobiną mleka lub wody i odstaw do namoczenia.

Cebulę drobno posiekaj.

W misce wymieszaj mięso z jajkiem, cebulą, przyprawami i bułką. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Podczas wyrabiania masy stopniowo dodawaj niewielkie ilości zimnej wody, tak aby mięso nie przyklejało się do dłoni.

Z masy uformuj podłużne kotlety, obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do zarumienienia z każdej strony.

Możesz całkowicie usmażyć je na patelni (przygotuj wtedy mniejsze, cieńsze kotlety) lub tylko podsmaż je na patelni, a następnie upiecz w piekarniku (ok. 20 minut w 160 st. C).

Jak oceniasz przepis na pulchne kotlety mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pulchnych kotletów mielonych

Kotlety mielone to jeden z najbardziej znanych i najczęściej przyrządzanych dań obiadowych charakterystycznych dla kuchni polskiej. Zapewne większość z nas pamięta je z dzieciństwa. Jadaliśmy je na obiad u babci, często serwowane je również na szkolnych stołówkach. Zastanawiasz się, jak zrobić pulchne kotlety mielone, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję? Poznaj nasz pomysł na przepis na szybkie kotlety z mięsa mielonego, które posmakują każdemu. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pulchne kotlety mielone potrzebne Ci będą bułki namoczone w wodzie lub mleku, mięso wieprzowe, jajka, przyprawy oraz bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Wystarczy, że wymieszasz mięso z pozostałymi składnikami, uformujesz niewielkie kotlety i podsmażysz je na patelni. Przepis na pulchne kotlety mielone możesz zmodyfikować w zależności od swoich potrzeb. Możesz wyłącznie usmażyć je na patelni lub jedynie lekko podsmażyć, a następnie upiec w piekarniku. Jeśli szukasz wersji ograniczającej tłuszcz, całkowicie zrezygnuj ze smażenia. Aby kotlety były delikatne i pulchne, bardzo ważne jest odpowiednie wyrobienie masy mięsnej. Powinno to trwać co najmniej kilka minut. Dzięki temu kotlety nie będą ani twarde, ani zbite. Pulchne kotlety mielone świetnie smakują z różnymi dodatkami m.in. kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem. Nie zapominaj o dodatku warzyw. Dobrze sprawdzą się buraki zasmażane, surówka z białej lub czerwonej kapusty, a także marchewka z groszkiem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na pulchne kotlety mielone, które sprawdzą się na każdą okazję.

Alergeny w pulchnych kotletach mielonych

Lista alergenów dla pulchnych kotletów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pulchnych kotletów mielonych

na 100g gotowej potrawy

Aby ograniczyć spożycie mięsa czerwonego, kotlety mielone możesz przygotować również z mięsa drobiowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
286.88
717.20
Białko (g)
12.87
32.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.63
19.08
Węglowodany przyswajalne (g)
7.00
17.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
22.41
56.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.15
17.87
Tłuszcze nienasycone (g)
15.26
38.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.56
28.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.70
9.24
Cholesterol (mg)
84.12
210.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
18.80
47.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.16
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.80
47.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.53
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.23
8.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.49
48.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.30
10.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
119.74
299.35
Potas (mg)
219.49
548.72
Wapń (mg)
36.64
91.60
Fosfor (mg)
144.78
361.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.10
45.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
3.02
Cynk (mg)
1.61
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulchnych kotletów mielonych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulchnych kotletów mielonych

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajzerka
25 g
1/2 sztuki
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 25 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
27.10