Karkówka w zupie cebulowej

Opublikowano: 03.01.2022 r., 12:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka w zupie cebulowej na białym talerzu podana z sałatką i sosem
Karkówka w zupie cebulowej
Karkówka w zupie cebulowej to szybkie danie, którego przygotowanie trwa tylko chwilę. Mięso powinno marynować się przez noc w lodówce, ale i bez tego kroku to naprawdę smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
341 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Karkówka wieprzowa (700 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Zupa cebulowa w proszku 2 opakowania (60 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na karkówkę w zupie cebulowej krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry. Każdy kawałek dobrze oprósz pieprzem.

W dużej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem zupy cebulowej. Dodaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę soli i pieprzu.

Do miski z sosem włóż mięso i schowaj do lodówki na całą noc.

Następnego dnia obierz i pokrój w piórka cebulę.

Na patelni podgrzej olej i usmaż cebulę na złoty kolor.

Mięso z sosem wyciągnij z lodówki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułóż przygotowaną cebulę.

Przykryj naczynie i piecz w 180 stopniach C przez około godzinę.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w zupie cebulowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat karkówki w zupie cebulowej

Przepis na karkówkę w zupie cebulowej to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy. Pieczenie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karkówkę w zupie cebulowej to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka w zupie cebulowej będzie jeszcze lepsza.

Ta dobra potrawa potrzebuje kilku składników: zupy cebulowej w proszku, śmietany, cebuli i karkówki. Mięso natrzyj pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę z zupą instant i przyprawami. Włóż do sosu mięso. Marynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Smażona na oleju, nabiera nadzwyczajnego smaku. Wszystko razem umieść w zamykanym naczyniu żaroodpornym i piecz około godziny w 180 stopniach C. Tak zapiekana karkówka staje się naprawdę smaczna i to świetny pomysł na danie obiadowe. Sami widzicie, że ta mięsna potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać, do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Alergeny w karkówce w zupie cebulowej

Lista alergenów dla karkówki w zupie cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zupa cebulowa w proszku

Wartości odżywcze karkówki w zupie cebulowej

na 100g gotowej potrawy

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać, do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
170.77
341.54
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Białko (g)
16.19
32.37
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.99
3.97
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
3.68
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.29
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.59
21.17
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
5.52
11.04
Tłuszcze nienasycone (g)
5.07
10.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.84
7.67
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
2.47
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.81
111.62
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.20
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
47.78
95.56
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Potas (mg)
246.15
492.31
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.24
72.48
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.29
Brak danych dla: zupa cebulowa w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w zupie cebulowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w zupie cebulowej

Koszt składników
48.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
700 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 700 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Zupa cebulowa w proszku
60 g
2 opakowania
5.00
Za 31,0 g
Liczba opakowań 2
9.68
Za 60 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.40