Dania z karkówki

dania z karkówki

Dania z karkówki to doskonała propozycja na dodatek obiadowy dla całej rodziny. Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje przygotowane na grillu z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Mięso z karkówki jest doskonałym źródłem białka, jednak jest dość tłuste – dlatego warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie. Karkówka jest mięsem, które możemy wykorzystać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi w celu przygotowania grilla.

Dania z karkówki - polecane przepisy

Dania z karkówki - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Dania z karkówki - sprawdzone pomysły na karkówkę w różnych wydaniach

Karkówka stanowi jedną z zasadniczych części półtusz zwierząt rzeźnych. Możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje grillowana lub pieczona. Karkówka stanowi doskonały dodatek do obiadu dla całej rodziny. Aby karkówka była bardziej krucha należy ją wcześniej zamarynować w przyprawach. W artykule tym dowiesz się jak wykorzystać można karkówkę w kuchni oraz poznasz najciekawsze przepisy z jej wykorzystaniem. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy, jeśli nie masz pomysłu co zrobić na obiad dla swoich bliskich.

Właściwości karkówki w kuchni i dla zdrowia

Rodzaje karkówki i ich właściwości

Karkówkę możemy pozyskać z wielu półtusz zwierząt rzeźnych. W technologii możemy wyróżnić następujące rodzaje karkówek:

  • wieprzową,
  • wołową,
  • cielęcą,
  • baranią.

Karkówka wieprzowa jest najchętniej wybieranym mięsem w kuchni polskiej. Otrzymuje się ją za pomocą ucięcia półtuszy wieprzowej wzdłuż jej odcinka szyjnego. Słoninę, która pokrywa płat karkówki, zdejmuje się w całości. Głównymi mięśniami, które składają się na karkówkę wieprzową, są mięśnie szyi oraz fragment mięśnia najdłuższego grzbietu.

Karkówka wołowa stanowi tylny odcinek karku półtuszy wołowej. Mięśnie, które składają się na karkówkę wołową to: mięsień prosty szyi, mięsień najdłuższy szyi oraz przednia część mięśnia czworobocznego.

Karkówka cielęca otrzymywana jest z tylnego odcinka karku oraz przedniego odcinka grzbietu. Jest to mięso zaliczone do gatunku III.

Karkówka barania otrzymywana jest z odcinka szyjnego półtuszy baraniej. W karkówce z baraniny znajduje się pięć przepołowionych kręgów.

Karkówka wieprzowa - skład i właściwości

Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie.

Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu.

Karkówka zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których ilość w naszej diecie powinna być jak najniższa. Dodatkowo mięso to zawiera cholesterol, którego spożycie również nie powinno być wysokie. Z tego względu warto zwrócić uwagę na podaż mięsa czerwonego w diecie.

Witamina E, obecna w karkówce, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zaliczana jest do grupy silnych przeciwutleniaczy, których spożywanie wpływa na zmniejszoną produkcję wolnych rodników – wypływa to na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienie procesu starzenia się skóry. Odpowiednia podaż witaminy E wypływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Do głównych objawów niedoboru witaminy E możemy zaliczyć zmęczenie, anemię, kłopoty z koncentracją, pogorszenie widzenia, zwiększoną podatność na infekcje lub bolesność mięśni.

Potas, który znajdziemy w karkówce, zaliczany jest do grupy elektrolitów. Odpowiada on za transportowanie niezbędnych substancji do narządów wewnętrznych oraz komórek. Dodatkowo prawidłowa podaż potasu wspomaga obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wypływa na poprawę koncentracji.

Karkówka w kuchni polskiej

Karkówka wieprzowa często przerośnięta jest tkanką łączną i tłuszczową, z tego względu doskonale nadaje się do duszenia, wykonania mas mielonych lub steków. Zapeklowana karkówka wieprzowa będzie stanowiła doskonałą bazę pod potrawy gotowane. Dodatkowo, po usunięciu kości, z karkówki możemy przygotować smaczne wędzonki.

Karkówka wołowa często przerośnięta jest błonami oraz ścięgnami, dlatego zaliczana jest do III gatunku mięsa. Jest to mięso z którego możemy przygotować wywary, mięso gotowane lub duszone oraz mięso mielone.

Aby wybrać dobrą karkówkę pamiętaj, że musi być ona czerwona lub ciemno różowa. Dodatkowo, aby wybrać dobrą karkówkę, należy ją przekroić – uwidocznią się wtedy na niej żyłki tłuszczu, czyli przerosty. Im jaśniejsze są przerosty tym mięso jest świeższe.

Najciekawsze przepisy na dania z karkówki i ich krótki opis

Bulion wołowy

Wywar z karkówki to doskonała baza pod wiele ciekawych zup. Na bulionie wołowym możemy przygotować np. zupę ogórkową lub zupę gulaszową. Aby uzyskać wartościowy wywar wołowy należy gotować go przez kilka godzin na małym ogniu. Tak długie gotowanie pozwala na wydobycie z mięsa wszystkich składników odżywczych. Mięso, na którym przygotowujemy wywar, będzie ubogie w składniki odżywcze. Sam wywar wołowy podany z dodatkiem skrobiowych świetnie sprawdzi się na obiad przygotowany dla całej rodziny.

Karkówka pieczona z warzywami

Dodatek warzyw pieczonych do dania wzbogaci je w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Warto łączyć mięso z warzywami oraz produktem skrobiowych, ponieważ stanowi to doskonałe źródło makroskładników oraz mikroskładników w naszej diecie. Karkówka pieczona z warzywami to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny.

Karkówka w sosie

Karkówka podana z dodatkiem sosu stanowi doskonały pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Przepisy na karkówki w sosie są bardzo proste, dlatego nie wymagają od nas dużego doświadczenia kulinarnego. W jednym z przepisów mięso należy pokroić w plastry i obsypać je przyprawami, następnie należy rozbić je delikatnie tłuczkiem i obtoczyć w mące. Tak przygotowaną karkówkę należy przesmażyć na patelni. Mięso z dodatkiem obranej i pokrojonej cebuli oraz z pieczarkami należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie całość należy zalać wywarem jarzynowym. Aby karkówka była delikatna i soczysta należy piec ją w temperaturze około 190°C przez godzinę. Karkówkę można również przygotować w sosie z Coca-Coli lub barbecue.

Szaszłyki wieprzowe

Kto z nas nie zna tej klasycznej potrawy? Szaszłyki przygotowuje się najczęściej na spotkania rodzinne lub ze znajomymi podczas grilla. Szaszłyki łączą w sobie smak mięsa oraz warzyw. Dodatek warzyw sprawia, że prosta w przygotowaniu potrawa jest również doskonałym źródłem cennych witamin oraz składników mineralnych, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Szaszłyki doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym. Szaszłyki wieprzowe to doskonały pomysł na szybkie danie obiadowe.

Gulasz wołowy

Gulasz jest tradycyjnym daniem kuchni węgierskiej. Składa się on głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Obecnie do gulaszu możemy dodać również inne warzywa, np. cukinie. Przepisy na gulasz są bardzo proste i nie wymagają od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Danie to doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanej kaszy oraz z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Gulasz wołowy to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto