Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym podany w żeliwnym garnku.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na przyprawy.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 90 min
290 kcal
Kcal w porcji
334 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Pomidory w puszce (250 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym krok po kroku

W dużym garnku podsmaż wieprzowinę z cebulą na 1 łyżce oliwy z oliwek.

Dodaj bulion, pomidory i przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę.

Dodaj ziemniaki i marchewki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Zdejmij pokrywkę i dodaj przyprawy.

Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

Jak oceniasz przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze względu na przyprawy. W tej wersji jest bardzo delikatny i klasyczny. Łopatka świetnie odnajduje się skąpana w aromatycznym sosie ze zdrowymi warzywami. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to pomysł na pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny. Jego podstawą są warzywa i mięso. W tym wydaniu mięso staje się niezwykle delikatne i kruche, tak że rozpływa się w ustach. Całość dopełniają pyszne warzywa, które pod wpływem długiej obróbki termicznej wspaniale smakują. Połączenie w nim pysznej cebuli, pieczarek i papryki z przepysznym mięsem sprawia, że całość wychodzi pełna smaku i naprawdę wspaniała. To przepis dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. W tym daniu mnóstwo jest ostrej papryki i czosnku, które jeszcze bardziej podkreślają węgierski charakter tego dania. Cebula, po długim podsmażeniu staje się miękka i cudownie łączy się z pozostałymi składnikami. Ze względu na dużą ilość warzyw, to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. To świetny sposób na wprowadzenie do swojego menu jeszcze większej ilości tych jakże kolorowych i pełnych witamin produktów, które wspierają zdrowie całego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym, który będzie niezwykle ciekawy i aromatyczny to ten przepis będzie idealny. Jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Idealnie sprawdza się na obiad. To doskonały pomysł na pyszne danie, którego składniki można znaleźć w każdym sklepie, Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje. Jest tak smaczny, że najlepiej od razu przygotować podwójną porcję.

Alergeny w gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Lista alergenów dla gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(334g)
Energia (kcal)
87.06
290.77
Białko (g)
5.14
17.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(334g)
Węglowodany (g)
4.59
15.32
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
12.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(334g)
Tłuszcz (g)
5.38
17.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
7.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
10.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
8.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.96
Cholesterol (mg)
0.75
2.50
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(334g)
Witamina A (µg (mcg))
39.35
131.43
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.64
Witamina C (mg)
4.90
16.38
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.42
Witamina E (mg)
0.36
1.20
Retinol (µg (mcg))
0.50
1.67
Tiamina (mg)
0.23
0.76
Ryboflawina (mg)
0.11
0.36
Niacyna (mg)
1.40
4.67
Foliany (µg (mcg))
6.91
23.09
Beta karoten (µg (mcg))
388.55
1297.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(334g)
Sód (mg)
182.39
609.18
Potas (mg)
203.82
680.77
Wapń (mg)
13.91
46.45
Fosfor (mg)
62.42
208.48
Magnez (mg)
11.84
39.53
Żelazo (mg)
0.60
2.00
Cynk (mg)
0.80
2.66
Miedź (mg)
0.07
0.24
Mangan (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Koszt składników
76.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
76.80