Przepis na sznycel z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso wieprzowe delikatnie rozbij i dopraw do smaku.

Do miski rozbij jedno jajko i roztrzep.

Zanurz plastry mięsa w jajku.

Obtocz mięso w bułce tartej tak aby cały kawałek był pokryty warstwą bułki tartej.

Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z masłem.

Przełóż gotowe mięso na talerz.

Dodatkowo na patelni usmaż pozostałe jajka na półmiękko.

Często zadawane pytania

sznycel z jajkiem
Sznycel z jajkiem
Koszt przygotowania dania
37.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Sznycel z jajkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sznyclu z jajkiem

Sznycel czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.

Tradycyjny sznycel powinno się przyrządzać z udźca cielęcego. Ja dzisiaj przedstawię Wam dobry i sprawdzony przepis na sznycel z jajkiem, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Zamiast cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, po prostu użyję mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.

Wieprzowy sznycel z jajkiem to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną. Sznycle delikatnie rozbij i dopraw do smaku. Jajka rozbij i roztrzep w płaskim talerzu. Następnie zamocz mięso w jajku tak aby całe było zanurzone, później obtocz dokładnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.

Dodatkowo usmaż jajko sadzone i podawaj z gotowym mięsem. Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Skoro już wiesz jak zrobić sznycel z jajkiem sadzonym, wykorzystaj przepis na najbliższy rodzinny obiad.

Wartości odżywcze sznycla z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
259.59 kcal
311.50 kcal
Białko
15.86 g
19.03 g

Węglowodany w sznyclu z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
9.30 g
11.16 g
Węglowodany przyswajalne
8.74 g
10.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
17.31 g
20.78 g
Tłuszcze nasycone
9.73 g
11.67 g
Tłuszcze nienasycone
7.58 g
9.10 g
Tłuszcze jednonasycone
5.95 g
7.14 g
Tłuszcze wielonasycone
1.64 g
1.96 g
Cholesterol
156.23 mg
187.48 mg

Witaminy w przepisie na sznycel z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
128.86 µg (mcg)
154.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.64 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.93 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Witamina E
0.81 mg
0.97 mg
Retinol
127.24 µg (mcg)
152.69 µg (mcg)
Tiamina
0.48 mg
0.58 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.39 mg
Niacyna
3.59 mg
4.31 mg
Foliany
27.98 µg (mcg)
33.57 µg (mcg)
Beta karoten
19.65 µg (mcg)
23.58 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sznycel z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
594.07 mg
712.89 mg
Potas
249.48 mg
299.38 mg
Wapń
44.89 mg
53.87 mg
Fosfor
204.25 mg
245.10 mg
Magnez
18.91 mg
22.69 mg
Żelazo
1.74 mg
2.08 mg
Cynk
1.76 mg
2.11 mg
Miedź
0.12 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla z jajkiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclu z jajkiem

Lista alergenów dla sznycla z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania sznycla z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa
480 g
4 plastry
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 5
28.80
Za 480 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
43.80
Jak oceniasz przepis na sznycel z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób