Kapsalon

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kapsalon
Kapsalon
Kapsalon to nic innego jak fast food z Holandii. Jest to nic innego jak połączenie mięsa drobiowego z frytkami domowej roboty oraz sporą porcją warzyw.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
235 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (20 ml)
  • Ziemniaki młode (300 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Ogórek kiszony 2 sztuki (120 g)
  • Kukurydza konserwowa 3 łyżki (30 g)
  • Kapusta pekińska (100 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 1/2 opakowania (90 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Ketchup 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapsalon krok po kroku

Jogurt wymieszaj z majonezem i ketchupem.

Ziemniaki umyj i pokrój w paski. Dopraw do smaku ziołami i wymieszaj z odrobiną oleju. Wyłóż frytki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 min w 180 st. C.

Mięso drobno pokrój i dopraw do smaku, usmaż na rozgrzanym oleju.

Przygotuj specjalne foremki do zapiekania lub naczynie żaroodporne, może również posłużyć tutaj bułka taka jak do kebaba.

Do każdego dodaj odrobinę frytek, mięsa oraz wszystkich pokrojonych warzyw.

Całość przykryj posiekaną kapustą. Podawaj z domowym sosem.

Jak oceniasz przepis na kapsalon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat kapsalona

Kapsalon to nic innego jak fast food z Holandii. Jest to nic innego jak połączenie mięsa drobiowego z frytkami domowej roboty oraz sporą porcją warzyw.

Dlatego, jeśli masz ochotę na kebab wykorzystaj mój przepis na kapsalon z piekarnika z frytkami i sosem, będzie to zdecydowanie zdrowsza wersja niż ta kupna na mieście.

Moim przepisie wykorzystałam sporą porcję warzyw takich jak cebula, pomidor, ogórek, sałata pekińska, dodatkowo znajdziesz tutaj chude mięso drobiowe oraz domowe frytki.

Potrzebny nam będzie tutaj sos, idealnie sprawdzi się sos czosnkowy lub są domowej roboty, na który przepis przedstawiam ci niżej.

Zatem, jak zrobić kapsalon?

Jogurt wymieszaj z majonezem i ketchupem. Ziemniaki umyj i pokrój w paski. Dopraw do smaku ziołami i wymieszaj z odrobiną oleju. Wyłóż frytki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 min w 180°. Mięso drobno pokrój i dopraw do smaku, usmaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj specjalne foremki do zapiekania lub naczynie żaroodporne, może również posłużyć tutaj bułka taka jak do kebaba. Do każdego dodaj odrobinę frytek, mięsa oraz wszystkich pokrojonych warzyw. Całość przykryj posiekaną kapustą. Podawaj z domowym sosem.

Pamiętaj, że takie domowe potrawy zawsze będą miały zdecydowanie mniej kalorii oraz tłuszczu szczególnie frytki przygotowane do tego dania w domowych warunkach.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Jeśli już nasz pomysł na domowy fast food z ogórkiem kiszonym i serem mozzarellą. Koniecznie przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jaka jest smaczna, domowa wersja będzie pyszna dla wszystkich domowników.

Alergeny w kapsalonie

Lista alergenów dla kapsalona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze kapsalona

na 100g gotowej potrawy

Kapsalon możesz przygotować z dowolnym mięsem, osobiście polecam jednak drobiowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
117.64
235.27
Białko (g)
10.27
20.54
Fenyloalanina (mg)
0.42
0.84
Brak danych dla: cebula czerwona, kapusta pekińska, ketchup.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.86
11.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.11
10.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.81
11.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
4.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.48
6.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
4.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
2.87
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: ser mozzarella, jogurt naturalny 1,5% tłuszczu, ketchup.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.94
63.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
39.22
78.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.05
16.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.58
41.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.39
6.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.39
26.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
217.48
434.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
197.32
394.64
Potas (mg)
249.18
498.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.36
142.71
Fosfor (mg)
127.42
254.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.97
37.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.87
Cynk (mg)
0.65
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapsalona

Koszt składników
67.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ziemniaki młode
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Ser Mozzarella
150 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
30 g
3 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 30 g
Kapusta pekińska
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ketchup
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
67.80