Kapusta pekińska - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kapuście pekińskiej oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta pekińska - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
kapusta pekińska 15 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego kapusty pekińskiej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kapusta pekińska indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kapustą pekińską
Kapusta kiszona, Kapusta gotowana, Kapusta czerwona, Kapusta biała

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)

Przepisy z kapustą pekińską

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kapustą pekińską

sajgonki kcal, sałatka gyros kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto