Yakisoba

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Yakisoba podane w głębokim ozdobnym talerzu, który stoi na stole.
Yakisoba
Yakisoba to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Przygotowuje się je z wykorzystaniem makaronu gryczanego soba. Danie świetnie sprawdza się na szybki obiad, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
560 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Makaron soba (400 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Kapusta pekińska (200 g)
  • Olej sezamowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na yakisoba krok po kroku

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Kapustę pekińską posiekaj drobno.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij przez praskę czosnek.

Zetrzyj imbir.

W woku rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę, czosnek i imbir.

Dodaj mięso mielone i usmaż.

Następnie dodaj warzywa, sos sojowy i łyżkę cukru.

W garnku zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty makaron.

Odcedź go i dodaj do woka, smaż chwilę do połączenia składników.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na yakisoba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat yakisoba

Yakisoba to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa swe korzenie ma w kuchni japońskiej. Jej głównym składnikiem jest makaron gryczany soba. Przepis na makaron yakisoba jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia japońskiego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron soba, marchew, mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, imbir, kapusta pekińska, olej sezamowy, sos sojowy, cukier.

Jak zrobić makaron yakisoba? Obierz marchew i pokrój w słupki. Kapustę pekińską posiekaj drobno. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Zetrzyj imbir. W woku rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj mięso mielone i usmaż. Następnie dodaj warzywa, sos sojowy i cukier. W garnku zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty makaron. Odcedź go i dodaj do woka, smaż chwilę do połączenia składników.

Soba jest makaronem bardzo popularnym w kuchni Japońskiej. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Można go używać jako dodatek do zup lub smażonych w woku potraw. Makaron soba jest bardzo szybki w przygotowaniu, jego gotowanie zajmuje około 2 minuty. Kuchnia Japońska jest bardzo prosta, a czas przygotowania dań jest ekspresowy. Dzięki temu produkty spożywcze zachowują więcej wartości odżywczych i witamin.

Kapusta pekińska jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem. Kapusta zawiera dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Kapusta pekińska jest produktem nisko kalorycznym, zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy się syci dłużej. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.

Podsumowując pyszny makaron świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz bardziej ostre dania możesz dodać papryczkę chilli. Makaron japoński z kurczakiem doskonale sprawdzi się dla osób chcących uzyskać mniej kaloryczne danie. Makaron można przygotować także w wersji warzywnej bez dodatku mięsa.

Alergeny w yakisoba

Lista alergenów dla yakisoba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron soba
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze yakisoba

na 100g gotowej potrawy

Yakisoba to danie zawierające dużo białka zwierzęcego, które jest naturalnym składnikiem wspomagającym regenerację organizmu. Danie zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki szybkiemu smażeniu w woku zachowuje wszystkie składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
160.06
560.22
Białko (g)
5.99
20.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.59
30.05
Węglowodany przyswajalne (g)
7.72
27.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
3.02
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.66
40.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
12.87
Tłuszcze nienasycone (g)
7.98
27.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.85
16.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
10.94
Cholesterol (mg)
18.00
63.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
184.94
647.28
Witamina B6 (mg)
0.17
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.61
Witamina C (mg)
7.83
27.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.50
1.75
Tiamina (mg)
0.23
0.80
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Niacyna (mg)
1.47
5.16
Foliany (µg (mcg))
17.19
60.16
Beta karoten (µg (mcg))
1890.44
6616.53
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
50.56
176.97
Potas (mg)
190.25
665.88
Wapń (mg)
26.69
93.41
Fosfor (mg)
64.81
226.84
Magnez (mg)
12.88
45.06
Żelazo (mg)
0.52
1.83
Cynk (mg)
0.67
2.35
Miedź (mg)
0.03
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny yakisoba 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania yakisoba

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Makaron soba
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kapusta pekińska
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Olej sezamowy
100 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Koszt składników
52.50