Przepis na yakisoba krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 400 g
- Makaron soba 400 g
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Kapusta pekińska 200 g
- Olej sezamowy 100 ml
Obierz marchew i pokrój w słupki.
Kapustę pekińską posiekaj drobno.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek.
Zetrzyj imbir.
W woku rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
Dodaj mięso mielone i usmaż.
Następnie dodaj warzywa, sos sojowy i łyżkę cukru.
W garnku zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty makaron.
Odcedź go i dodaj do woka, smaż chwilę do połączenia składników.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Danie z mięsa mielonego

(liczba kalorii)
Yakisoba - cechy przepisu
Więcej o yakisoba
Yakisoba to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa swe korzenie ma w kuchni japońskiej. Jej głównym składnikiem jest makaron gryczany soba. Przepis na makaron yakisoba jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia japońskiego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron soba, marchew, mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, imbir, kapusta pekińska, olej sezamowy, sos sojowy, cukier.
Jak zrobić makaron yakisoba? Obierz marchew i pokrój w słupki. Kapustę pekińską posiekaj drobno. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Zetrzyj imbir. W woku rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj mięso mielone i usmaż. Następnie dodaj warzywa, sos sojowy i cukier. W garnku zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty makaron. Odcedź go i dodaj do woka, smaż chwilę do połączenia składników.
Soba jest makaronem bardzo popularnym w kuchni Japońskiej. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Można go używać jako dodatek do zup lub smażonych w woku potraw. Makaron soba jest bardzo szybki w przygotowaniu, jego gotowanie zajmuje około 2 minuty. Kuchnia Japońska jest bardzo prosta, a czas przygotowania dań jest ekspresowy. Dzięki temu produkty spożywcze zachowują więcej wartości odżywczych i witamin.
Kapusta pekińska jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem. Kapusta zawiera dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga zapobiegać przeziębieniom, wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie bakteriobójcze. Kapusta pekińska jest produktem nisko kalorycznym, zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujemy się syci dłużej. Kapusta pekińska jest także dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.
Podsumowując pyszny makaron świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz bardziej ostre dania możesz dodać papryczkę chilli. Makaron japoński z kurczakiem doskonale sprawdzi się dla osób chcących uzyskać mniej kaloryczne danie. Makaron można przygotować także w wersji warzywnej bez dodatku mięsa.
Wartości odżywcze yakisoba
Energia i białka
Węglowodany w yakisoba
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na yakisoba
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na yakisoba
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w yakisoba
Lista alergenów dla yakisoba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron soba
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy