Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Poszatkuj kapustę drobno.

Wyłóż kapustę do miski i dodaj śmietanę, majonez, sól i pieprz.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Koszt przygotowania dania
4.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
5

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kapusty pekińskiej z majonezem

Bardzo prosta, szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu. Tylko kapusta pekińska, majonez, śmietana i przyprawy. To dobry pomysł na łatwe wykorzystanie kapusty pekińskiej. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem zrobisz już w 5 minut – idealnie, gdy brakuje czasu na gotowanie. Nie ma w niej nic skomplikowanego, wręcz przeciwnie. Poznaj najprostszy i najszybszy sposób jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem, by otrzymać idealny pomysł na pyszną surówkę.

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem to mało wymagająca potrawa. Złożona tylko z trzech składników, mimo to bardzo pyszna. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem? Przygotuj sporą miskę. Kapustę pekińską przekrój wzdłuż pośrodku i opłukaj. Następnie osusz, by nie była mokra. Posiekaj kapustę pekińską nożem, najlepiej drobno. Możesz w tym celu użyć też specjalnego urządzenia, jeżeli takie posiadasz. Pokrojoną kapustę przenieś do miski. Wyłóż do niej śmietanę i majonez. Posól i popieprz do smaku. Pozostało tylko dobrze wszystko wymieszać. Jak można zauważyć, surówka jest bardzo szybka i prosta. Do pysznego przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem nie trzeba już nic więcej dodawać.

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest doskonała do wielu propozycji obiadowych. Można podawać na obiad do potraw na gorąco, jak i do przystawek na zimno. Jak zrobisz surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem najlepiej podać ją z ziemniakami i mięsem. Ziemniaki i inne warzywa (na przykład bataty czy kalafior) mogą być w postaci puree bądź frytek. To surówka, która bardzo dobrze współgra z taką potrawą jak kebab lub gyros. Mięso najlepsze jest w formie kotletów panierowanych lub bez panierki. Świetnie sprawdzą się też potrawy z sosem. Oprócz dań na gorąco dobra jest też jako przystawka na imprezę. Jest idealnym pomysłem na przykład do kiełbasy na grilla.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej można jeść od razu po zrobieniu. Wtedy kapusta pekińska pozostaje dobra i chrupiąca. Jeżeli wolisz, gdy warzywa są bardziej miękkie, poleca się przygotować ją z minimum pół godzinnym podaniem. Surówka w kontakcie z solą zaczyna puszczać sok i staje się miękka. Gdy jest ona dłużej przechowywana, może powstać sporo wody, więc przed podaniem do obiadu dobrze jest się jej pozbyć. Gdy kroisz kapustę, staraj się używać tylko liści zielonych, cienkich i świeżych. Zbliżając się do końca warzywa, zdejmij wierzchnie, grube liście i zostaw mały i jędrny środek.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Białko
1.64 g
1.80 g

Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej z majonezem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
4.08 g
4.49 g
Węglowodany przyswajalne
3.40 g
3.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
5.36 g
5.89 g
Tłuszcze nasycone
1.86 g
2.04 g
Tłuszcze nienasycone
3.50 g
3.85 g
Tłuszcze jednonasycone
1.30 g
1.43 g
Tłuszcze wielonasycone
2.20 g
2.42 g
Cholesterol
8.11 mg
8.93 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
167.64 µg (mcg)
184.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
30.82 mg
33.91 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.12 mg
Retinol
14.80 µg (mcg)
16.27 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.07 mg
Niacyna
0.35 mg
0.39 mg
Foliany
47.39 µg (mcg)
52.12 µg (mcg)
Beta karoten
1836.07 µg (mcg)
2019.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
189.09 mg
208.00 mg
Potas
210.48 mg
231.53 mg
Wapń
94.98 mg
104.47 mg
Fosfor
38.91 mg
42.80 mg
Magnez
16.30 mg
17.92 mg
Żelazo
0.58 mg
0.64 mg
Cynk
0.22 mg
0.24 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej z majonezem 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej z majonezem

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej z majonezem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Liczba porcji:
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób