Sałatka z makaronem chińskim i szynką (z zupek chińskich)

Opublikowano: 19.03.2021 r., 22:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z zupek chińskich znajduje się z białej miseczce, która stoi na białym blacie. W miseczce możemy dostrzec kawałki makaronu z zupki chińskiej, czerwoną paprykę oraz sos majonezowy. Sałatka przyozdobiona jest natką pietruszki.
Sałatka z zupek chińskich z szynką
Sałatka z zupek chińskich z szynką to kolejna odsłona uwielbianych przez wiele osób przystawki. Jest idealna na spotkania w gronie rodzinnym i ze znajomymi.
Przygotowanie 25 min
240 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Zupka chińska 1 sztuka, złoty kurczak vifon (70 g)
  • Zupka chińska 1 stuka, pikantna vifon (70 g)
  • Kapusta pekińska 1 mała sztuka (250 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Szynka konserwowa (200 g)
  • Majonez (60 g)
  • Por 1 mała sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, czajnik

Przepis na sałatkę z makaronem chińskim i szynką krok po kroku

Zupki chińskie pokrusz, wrzuć do miski, wsyp przyprawy dodane do zupek.

Zupki zalej wrzątkiem (około 1 szklanki) i przykryj, aby zupki wchłonęły wodę.

Kapustę pekińską i pora umyj, osusz i poszatkuj.

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój ja w kostkę.

Szynkę konserwową pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj z dodatkiem majonezu.

Gotową sałatkę odstaw do lodówki i podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem chińskim i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem chińskim i szynką

Sałatka z zupek chińskich z szynką konserwową jest idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Czas jej przygotowania to jedyne 25 minut. Aby ją przygotować musisz kupić 2 zupki chińskie (najlepiej złoty kurczak i pikantną z firmy vifon), kapustę pekińską, paprykę, szynkę konserwową, majonez, por oraz przyprawy.

Papryka użyta do przygotowania sałatki jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, dlatego warto ją spożywać szczególnie w sezonie obniżonej odporności, np. w okresie jesienno-zimowym. Dostarczy również wielu przeciwutleniaczy (witamina A, E, C, flawonoidy), które mają działanie przeciwnowotworowe, niwelują działanie wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu. Kapsaicyna jest związkiem, który nadaje ostrość papryce, im jej więcej tym bardziej ostra ona jest. Spożywanie papryki wpływa korzystnie na potencję, zwiększa libido u kobiet oraz u mężczyzn.

Kapusta pekińska zawiera dużo witaminy C, znajdziemy w niej również witaminę A, K, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Składniki mineralne, które dostarczy nam kapusta pekińska to potas, wapń, żelazo, magnez. Zawartość tych związków pozytywnie wpływa na wzrok, układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy oraz układ kostno-stawowy. Kapusta pekińska wzmacnia również odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami.

Podsumowując sałatka z makaronem chińskim i szynką jest szybkim przepisem na smaczną sałatkę na spotkania rodzinne. Jest dość kaloryczna, dlatego z jej spożywaniem powinny uważać osoby na diecie redukcyjnej oraz zmagające się z nadwagą i otyłością. Aby obniżyć jej kaloryczność możemy użyć majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego. Spożycie papryki i kapusty w tej sałatce dostarczy nam dużej ilości witaminy C, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność, jest to szczególnie ważne w okresach wzmożonej zachorowalności. Obecność przeciwutleniaczy pozwoli nam dłużej zachować młody wygląd skóry.

Alergeny w sałatce z makaronem chińskim i szynką

Lista alergenów dla sałatki z makaronem chińskim i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zupka chińska
    • Zupka chińska
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z makaronem chińskim i szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
160.34
240.52
Białko (g)
5.46
8.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.67
13.00
Węglowodany przyswajalne (g)
7.51
11.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.48
17.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.01
7.52
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
9.71
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.95
4.43
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.52
5.28
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.91
23.87
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
98.40
147.60
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.32
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.12
52.67
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.25
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
0.99
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.00
1.50
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.21
1.81
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.67
50.50
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1126.90
1690.35
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
348.88
523.32
Potas (mg)
197.39
296.08
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.98
58.47
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.34
81.52
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.01
21.02
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.09
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.82
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem chińskim i szynką brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem chińskim i szynką

Koszt składników
34.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zupka chińska
70 g
1 sztuka, złoty kurczak vifon
1.60
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
1.87
Za 70 g
Zupka chińska
70 g
1 stuka, pikantna vifon
1.60
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
1.87
Za 70 g
Kapusta pekińska
250 g
1 mała sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Szynka konserwowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Majonez
60 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Por
100 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koszt składników
34.90