Gołąbki z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 25.04.2021 r., 16:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kapusty pekińskiej ułożone w dużym garnku z sosem pomidorowym.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna propozycja dla każdego miłośnika tradycyjnych potraw. Gołąbki są pyszne i świetnie sprawdzą się idealnie na sycący i prosty obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
279 kcal
Kcal w porcji
338 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (450 g)
  • Ryż biały 1 torebka (100 g)
  • Kapusta pekińska 1 duża (700 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (720 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej krok po kroku

W garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.

Do miski wyrzuć mięso, dodaj ryż, startą na małych oczkach cebulę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj wszystko razem, najlepiej za pomocą ręki.

Oddziel liście kapusty i wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Zostaw we wrzątku na 3-4 minuty. Wyciągnij i ostudź. Odetnij zgrubienia na liściach kapusty.

Farsz uformuj w rulony i umieść na środku liści. Krawędzie liści zawiń do środka, a resztę liścia zroluj.

Pierwsze liście ułóż na spodzie garnka, a na nie poukładaj ciasno zwinięte gołąbki. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, aż zmiękną.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć lepiej. To danie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznej kuchni w odświeżonej wersji. Zmiana kapusty powoduje powiew świeżości w tym bardzo znanym daniu.

Kapusta pekińska na gołąbki musi być duża, inaczej gołąbki wyjdą bardzo małe, lub będą pękać. Najlepiej wybierać taką, o szerokich liściach i bardzo zieloną. Kapusta pekińska choć zwykle jedzona na surowo, świetnie nadaje się także do obróbki termicznej. Wspaniale komponuje się z mięsnym farszem i jest bardziej jędrna niż biała kapusta. Ma również ciekawą fakturę przez co cała potrawa wygląda dużo lepiej. Kapusta pekińska poza tym, że dobrze wygląda i smakuje, to jest naprawdę zdrowa. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Jest świetnym źródłem witaminy C, K i kwasu foliowego, dlatego powinna gościć w diecie osób z problemami z układem krwionośnym i nerwowym. Zawiera również sporo błonnika, przez co usprawnia działanie układu trawiennego.

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej jest naprawdę łatwy, choć może się wydawać skomplikowany i pracochłonny. Gołąbki z tej receptury zawsze się udają dlatego będą świetne nawet dla początkujących kucharzy. Z przepisu dowiesz się również jak zawijać gołąbki, by się nie rozwijały w trakcie gotowania.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej, które będą pyszne i łatwe, a przy tym niezbyt twarde, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Gołąbki wykonane w ten sposób wychodzą pyszne i niezwykle miękkie w środku, choć kapusta pozostaje jędrna.

Farsz najlepiej wykonać z mięsem i ryżem, wtedy są najbardziej sycące i pyszne. Mięso świetnie łączy się gotowanym ryżem. Jeżeli chce się obniżyć indeks glikemiczny tej potrawy wystarczy dodać do potrawy brązowego ryżu, który zawiera więcej błonnika.

Gołąbki świetnie smakują same a także w sosie pomidorowym. Pięknie wyglądają i udekorują każdy stół. Robi się je dość łatwo, dzięki czemu to idealny pomysł na efektowny obiad, który nie jest zbyt skomplikowany.

Alergeny w gołąbkach z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla gołąbków z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(338g)
Energia (kcal)
82.58
279.14
Białko (g)
4.65
15.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(338g)
Węglowodany (g)
5.37
18.14
Węglowodany przyswajalne (g)
4.92
16.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(338g)
Tłuszcz (g)
4.77
16.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
8.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
6.97
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.65
52.90
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(338g)
Witamina A (µg (mcg))
80.02
270.47
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.51
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.87
53.63
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.43
1.47
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.63
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
1.22
4.11
Foliany (µg (mcg))
25.10
84.83
Beta karoten (µg (mcg))
946.80
3200.17
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(338g)
Sód (mg)
137.55
464.91
Potas (mg)
164.89
557.34
Wapń (mg)
41.00
138.56
Fosfor (mg)
57.54
194.49
Magnez (mg)
12.49
42.23
Żelazo (mg)
0.50
1.70
Cynk (mg)
0.62
2.09
Miedź (mg)
0.03
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kapusty pekińskiej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kapusty pekińskiej

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
450 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Ryż biały
100 g
1 torebka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Kapusta pekińska
700 g
1 duża
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 700 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Koszt składników
60.00