Przepis na kimchi krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sos sojowy, chilli, papryka ostra, sos rybny
To będzie niezbędne
duża miska, słoik

Kapustę i kalarepę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużej miski. Zalej kapustę 2 litrami ciepłej, lecz nie gorącej wody. Wsyp sól i 1/4 szklanki cukru.. Całość dociśnij talerzem i słoikiem. Odstaw do lodówki na całą noc.

Warzywa odcedź z osolonej wody. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek dobrze poszatkuj. Warzywa wymieszaj ze sobą.

6 łyżek sosu sojowego zmieszaj z 6 łyżkami sosu rybnego. Do całości dodaj cukier, chili, paprykę i starty imbir. Powstałą masą natrzyj warzywa i dobrze je wymieszaj. Całość przełóż do dużego słoika z zakrętką.

Kimchi przełóż do lodówki na 5 dni, po tym czasie przechowuj całość przez maksymalnie 1 miesiąc.

Kimchi podane w małej miseczce z pałeczkami.
kimchi
Koszt przygotowania dania
12.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
67 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
16

Kimchi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kimchi

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni korańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana ze względu na rosnącą liczbę restauracji serwujących potrawy kuchni azjatyckiej, a także dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Kimchi to bardziej nowoczesna alternatywa dla tradycyjnej kapusty kiszonej, która dzięki większej ilości orientalnych przypraw jest bardziej aromatyczna i pikantniejsza.

Przepis na kimchi jest prosty i nieskomplikowany, dlatego bez problemu można zrobić je w swoim własnym domu. Wiele osób rezygnuje z własnoręcznego wykonania ze względu na obawę, że całość nie wyjdzie lub będzie zbyt pracochłonna. Jednak ten przepis w pełni rozwiewa wszelkie obawy, gdyż całość wychodzi w ekspresowym tempie i bez żadnych problemów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kimchi, w najprostszy sposób, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. To receptura, która pozwala na naprawdę łatwe i sprawne przygotowanie tej kapusty. Z tego przepisu powstaje aromatyczne danie, które jest niezwykle smaczne i świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Koreańskie kimchi to nie tylko kapusta, ale również mnóstwo innych warzyw i przypraw. Dzięki temu całość jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. W tym wypadku pierwsze skrzypce gra kapusta pekińska. To ona jest bazą tego dania. Zwykle jedzona w postaci surowej, jednak warto zaryzykować i spróbować jej również w wersji kiszonej. Ten proces sprawia, że smakuje ona zupełnie inaczej, choć równie smacznie.

Kimchi to świetny pomysł na włączenie do swojej diety kiszonych warzyw, w większej ilosci. To niezwykle zdrowe dla całego układu trawiennego i odpornościowego. Choć w tej wersji do kapusty dodana jest kalarepa, równie dobrze może to być rzepa czy rzodkiew.

Domowe kimchi smakuje zdecydowanie lepiej niż opcje dostępne w sklepie, a jego wykonanie wcale nie jest tak trudne jak się może wydawać. To dlatego warto samemu przygotować je w domu. Do jej przygotowania dobrze jest użyć koreańskiej papryki chili gochugaru, która ma bardzo ostry smak. Jednak jest dość trudno dostępna, dlatego można zastąpić ją tradycyjną papryczką z dodatkiem sosu rybnego. Kimchi jest niezwykle zdrowe, a przy tym naprawdę pyszne.

Wartości odżywcze kimchi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kalorie)
44.10 kcal
67.48 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
1.37 g
2.09 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Węglowodany w kimchi

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany
10.33 g
15.81 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.00 g
13.76 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
2.04 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz
0.26 g
0.39 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.24 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.15 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.13 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kimchi

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina B6
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Witamina C
36.71 mg
56.16 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
0.69 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Foliany
47.27 µg (mcg)
72.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kimchi

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód
1317.18 mg
2015.29 mg
Potas
238.49 mg
364.89 mg
Wapń
77.31 mg
118.29 mg
Fosfor
34.70 mg
53.09 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Magnez
16.62 mg
25.43 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
0.97 mg
Cynk
0.17 mg
0.27 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kimchi 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kimchi

Lista alergenów dla kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania kimchi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Kalarepa
150 g
1 szt
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
50 g
5 łyżek
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Imbir korzeń
25 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 25 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób