Sałatka warstwowa z kurczakiem

Opublikowano: 24.03.2021 r., 22:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Sałatka warstwowa z kurczakiem to dobry sposób na pyszne danie, które świetnie prezentuje się na imprezowym stole. Sałatka jest szybka i prosta, jednak bardzo efektowna.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
564 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 duże piersi (400 g)
  • Kapusta pekińska (100 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (170 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Por 1 sztuka (170 g)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (40 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
  • Ser cheddar 7 plastrów (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gyros, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, salaterka, sitko

Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Dopraw przyprawą gyros i smaż, aż mięso będzie rumiane. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz je, a następnie oddziel żółtko od białka. Żółtka rozgnieć widelcem w osobnej miseczce, a białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach do salaterki. Obie części dopraw solą i pieprzem.

Kapustę pekińską i pora umyj i bardzo drobno posiekaj, rozłóż osobno do małych miseczek.

Ser zetrzyj do małej miseczki na tarce o grubych oczkach.

Kukurydzę odcedź z zalewy i ułóż na dnie wysokiego naczynia. Następnie dodaj warstwę usmażonego kurczaka, a potem kolejno białka jaj i starty żółty ser.

W małej miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i czosnek. Tak powstały sos wyłóż do miski jako kolejną warstwę sałatki. Następnie na sos rozrzuć posiekanego pora.

Na wierz wysyp rozkruszone żółtka, a na koniec udekoruj drobno pokrojoną kapustą pekińską.

Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem to wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Jest prosta i pożywna, a przy tym bardzo efektowna. Pięknie prezentuje się na stole zwłaszcza, gdy umieścimy ją w przezroczystym naczyniu. Na pewno będzie rozchwytywana przez wszystkich domowników i gości.

Przepis jest modyfikacją tradycyjnej sałatki kebab gyros, która choć popularna, zdążyła się już znudzić. Ta wersja pełna jest warzyw, została też wzbogacona o pyszny ser i wyrazisty sos majonezowy z dodatkiem czosnku. Sałatka jest przekładana poszczególnymi składnikami, dzięki czemu tworzy piękne, kolorowe warstwy, zachęcające do spróbowania. To sprawia również, że jest bardzo dekoracyjna. Sałatka zamiast tradycyjnego sosu, zawiera taki na bazie majonezu i czosnku granulowanego. Dzięki temu zyskuje ona świeżości i atrakcyjności.

Sałatka jest podana z piersią z kurczaka, co nadaje jej lekkości, a przy tym czyni ją bardzo sycącą. Pierś, usmażona w pysznej i aromatycznej przyprawie kebab gyros, świetnie się komponuje z kapustą pekińską i ostrym porem. Jej piękny wygląd i wyborny smak, sprawiają, że jest ona gwiazdą każdego przyjęcia.

Sałatka kebabowa składa się tylko z kilku składników, dzięki temu jest dość tania, w dodatku większość z nich zapewne masz już w swojej lodówce. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a wykonasz je w dosłownie kwadrans. Dzięki dużej ilości jajek jest bardzo pożywna, do tego dostarcza dużej ilości białka i witamin.

Sałatkę dekoruje się kapustą pekińską, która zwiększa jej walory estetyczne i smakowe. Kapusta pekińska pochodzi z Chin i przez długi czas była używana tylko w kuchni orientalnej. Dopiero od niedawna zyskała stałe miejsce w polskiej kuchni. Warto włączyć ją do swojego menu ze względu na dużą zawartość witaminy K, wpływającej na odpowiednią krzepliwość krwi, a także wapń, pierwiastek niezbędny dla mocnych kości. Kapusta ma piękne, lekko karbowane liście, które świetnie sprawdzają się jako dekoracja sałatki, dlatego w tym przepisie posypujemy nimi wierzch dania.

Alergeny w sałatce warstwowej z kurczakiem

Lista alergenów dla sałatki warstwowej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze sałatki warstwowej z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
161.39
564.85
Białko (g)
12.36
43.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.04
17.64
Węglowodany przyswajalne (g)
4.57
16.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
10.16
35.57
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
15.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.73
20.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.24
11.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.49
8.73
Cholesterol (mg)
97.38
340.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
86.52
302.82
Witamina B6 (mg)
0.34
1.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.16
Witamina C (mg)
5.64
19.73
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.71
Witamina E (mg)
0.85
2.98
Retinol (µg (mcg))
58.58
205.04
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.20
0.71
Niacyna (mg)
3.18
11.13
Foliany (µg (mcg))
33.39
116.88
Beta karoten (µg (mcg))
345.19
1208.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
175.12
612.92
Potas (mg)
200.65
702.27
Wapń (mg)
109.92
384.72
Fosfor (mg)
166.24
581.83
Magnez (mg)
21.18
74.13
Żelazo (mg)
0.82
2.86
Cynk (mg)
0.97
3.38
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowej z kurczakiem 22
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem

Koszt składników
69.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 duże piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kapusta pekińska
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Por
170 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
40 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Ser cheddar
140 g
7 plastrów
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.07
Za 140 g
Koszt składników
69.80