Przepis na wieprzowinie słodko-kwaśnej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, sok z cytryny, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka

Pokrój umyte mięso w kostkę. Przypraw pieprzem i solą, a następnie obsyp mąką ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzej olej i wyłóż mięso, zacznij smażyć. Smaż, aż mięso zmieni kolor.

Pokrój cebulę w pół plastry, paprykę w paski, kapustę posiekaj. Czosnek pokrój w drobne plasterki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj wszystko na patelnię. Podsmaż.

Cukier, 80 g sosu sojowego, 48 ml soku z cytryny, 120 ml wody, pół łyżeczki pieprzu wymieszaj.

Dodaj sos, gdy warzywa trochę zmiękną. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa.

Jak mięso będzie miękkie, zdejmij przykrywkę i podsmaż całość, by sos się zredukował.

Wieprzowina słodko-kwaśna
Wieprzowina słodko-kwaśna
Koszt przygotowania dania
15.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Wieprzowina słodko-kwaśna - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wieprzowinie słodko-kwaśnej

Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś idealnego na obiad. Dobra wieprzowina słodko-kwaśna to fajny sposób na wprowadzenie do swojego jadłospisu trochę orientalnych smaków. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest prosty i szybki. Bardzo aromatyczny i świetny pomysł na obiad dla tych, którzy lubią połączenie smaku słodkiego ze słonym. Poznaj najlepszy sposób, jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną.

Wieprzowina słodko-kwaśna to mięso wieprzowe smażone z warzywami, w sosie słodko-kwaśnym. Sos ten opiera się o cukier, wodę, sok z cytryny, sos sojowy oraz pieprz. Jest więc połączeniem słonego i słodkiego smaku, co jest charakterystyczne w kuchni chińskiej. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest super pomysłem na danie, które ma pyszny smak. Nie jest to potrawa nudna, ponieważ obfituje w warzywa, mięso i wyraziste przyprawy. Znajdziesz w niej cebulę, paprykę czerwoną oraz kapustę pekińską. Jest to bardzo łatwy przepis, a składniki nie są wyszukane. Potrawa także jest szybka do zrobienia. Zamiast zamawiać gotowe danie, zrób wieprzowinę słodko-kwaśną samemu w domu. Będzie to dobra opcja, gdy masz ochotę na danie chińskie. Jak zrobisz wieprzowinę słodko-kwaśną podawaj ją z ryżem.

Wieprzowina słodko-kwaśna jest pyszna. Należy do potraw, które idealnie sprawdzą się na obiady w klimacie orientu. Jeśli też lubisz takie smaki, zobacz jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną w bardzo prosty sposób. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Przyda się duża i głęboka patelnia. Do przepisu na wieprzowinę słodko-kwaśną najlepiej użyć schabu. Inny rodzaj mięsa wieprzowego, który będzie dobry to łopatka albo polędwica. Pokrój mięso wieprzowe w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Usmaż mięso na oleju, a w tym czasie pokrój warzywa. Kapustę przekrój wzdłuż i posiekaj. Cebulę w pół plastry, paprykę w niewielkie paski, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, by zmiękły. Gdyby cały płyn wyparował, na bieżąco możesz dodawać wodę. Należy uważać, by nic się nie przypaliło. Podczas podsmażania mięsa z warzywami wymieszaj składniki na sos. Dodaj go na patelnię i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich produktów. Pod koniec zdejmij przykrywkę i smaż do zredukowania sosu. Powinien trochę zgęstnieć. W razie potrzeby dopraw do smaku. Jeżeli sos wyszedł trochę za słodki – dodaj wody. Jeżeli za mało słodki – dodaj cukru. Dobra potrawa na obiad gotowa.

Wartości odżywcze wieprzowiny słodko-kwaśnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
129.37 kcal
355.76 kcal
Białko
8.60 g
23.65 g

Węglowodany w wieprzowinie słodko-kwaśnej

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
15.04 g
41.36 g
Węglowodany przyswajalne
14.22 g
39.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
2.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
4.01 g
11.02 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
3.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.72 g
7.48 g
Tłuszcze jednonasycone
1.98 g
5.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
2.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.04 g
Cholesterol
24.25 mg
66.70 mg

Witaminy w przepisie na wieprzowinie słodko-kwaśnej

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
80.80 µg (mcg)
222.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
28.87 mg
79.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.36 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.25 mg
8.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
24.43 µg (mcg)
67.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
933.63 µg (mcg)
2567.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinie słodko-kwaśnej

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
37.13 mg
102.11 mg
Potas
257.54 mg
708.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
35.07 mg
96.44 mg
Fosfor
99.71 mg
274.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
17.86 mg
49.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.36 mg
Cynk
0.66 mg
1.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny słodko-kwaśnej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wieprzowinie słodko-kwaśnej

Lista alergenów dla wieprzowiny słodko-kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania wieprzowiny słodko-kwaśnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
do obtoczenia mięsa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na wieprzowinie słodko-kwaśnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób