Wieprzowina słodko-kwaśna

Opublikowano: 11.12.2021 r., 20:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina słodko-kwaśna
Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś idealnego na obiad.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
355 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Kapusta pekińska (300 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Cukier (120 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) do obtoczenia mięsa (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, sok z cytryny, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na wieprzowinie słodko-kwaśnej krok po kroku

Pokrój umyte mięso w kostkę. Przypraw pieprzem i solą, a następnie obsyp mąką ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzej olej i wyłóż mięso, zacznij smażyć. Smaż, aż mięso zmieni kolor.

Pokrój cebulę w pół plastry, paprykę w paski, kapustę posiekaj. Czosnek pokrój w drobne plasterki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj wszystko na patelnię. Podsmaż.

Cukier, 80 g sosu sojowego, 48 ml soku z cytryny, 120 ml wody, pół łyżeczki pieprzu wymieszaj.

Dodaj sos, gdy warzywa trochę zmiękną. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa.

Jak mięso będzie miękkie, zdejmij przykrywkę i podsmaż całość, by sos się zredukował.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinie słodko-kwaśnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wieprzowiny słodko-kwaśnej

Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś idealnego na obiad. Dobra wieprzowina słodko-kwaśna to fajny sposób na wprowadzenie do swojego jadłospisu trochę orientalnych smaków. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest prosty i szybki. Bardzo aromatyczny i świetny pomysł na obiad dla tych, którzy lubią połączenie smaku słodkiego ze słonym. Poznaj najlepszy sposób, jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną.

Wieprzowina słodko-kwaśna to mięso wieprzowe smażone z warzywami, w sosie słodko-kwaśnym. Sos ten opiera się o cukier, wodę, sok z cytryny, sos sojowy oraz pieprz. Jest więc połączeniem słonego i słodkiego smaku, co jest charakterystyczne w kuchni chińskiej. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest super pomysłem na danie, które ma pyszny smak. Nie jest to potrawa nudna, ponieważ obfituje w warzywa, mięso i wyraziste przyprawy. Znajdziesz w niej cebulę, paprykę czerwoną oraz kapustę pekińską. Jest to bardzo łatwy przepis, a składniki nie są wyszukane. Potrawa także jest szybka do zrobienia. Zamiast zamawiać gotowe danie, zrób wieprzowinę słodko-kwaśną samemu w domu. Będzie to dobra opcja, gdy masz ochotę na danie chińskie. Jak zrobisz wieprzowinę słodko-kwaśną podawaj ją z ryżem.

Wieprzowina słodko-kwaśna jest pyszna. Należy do potraw, które idealnie sprawdzą się na obiady w klimacie orientu. Jeśli też lubisz takie smaki, zobacz jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną w bardzo prosty sposób. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Przyda się duża i głęboka patelnia. Do przepisu na wieprzowinę słodko-kwaśną najlepiej użyć schabu. Inny rodzaj mięsa wieprzowego, który będzie dobry to łopatka albo polędwica. Pokrój mięso wieprzowe w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Usmaż mięso na oleju, a w tym czasie pokrój warzywa. Kapustę przekrój wzdłuż i posiekaj. Cebulę w pół plastry, paprykę w niewielkie paski, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, by zmiękły. Gdyby cały płyn wyparował, na bieżąco możesz dodawać wodę. Należy uważać, by nic się nie przypaliło. Podczas podsmażania mięsa z warzywami wymieszaj składniki na sos. Dodaj go na patelnię i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich produktów. Pod koniec zdejmij przykrywkę i smaż do zredukowania sosu. Powinien trochę zgęstnieć. W razie potrzeby dopraw do smaku. Jeżeli sos wyszedł trochę za słodki – dodaj wody. Jeżeli za mało słodki – dodaj cukru. Dobra potrawa na obiad gotowa.

Alergeny w wieprzowinie słodko-kwaśnej

Lista alergenów dla wieprzowiny słodko-kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wieprzowiny słodko-kwaśnej

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera dużo warzyw. Bogaty jest też w białko. Przez to jest sycący. Ma dużą objętość przy nie za wysokiej kaloryczności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
129.37
355.76
Białko (g)
8.60
23.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
15.04
41.36
Węglowodany przyswajalne (g)
14.22
39.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
4.01
11.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.72
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
5.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Cholesterol (mg)
24.25
66.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
80.80
222.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.87
79.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.36
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.25
8.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.43
67.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
933.63
2567.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
37.13
102.11
Potas (mg)
257.54
708.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.07
96.44
Fosfor (mg)
99.71
274.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.86
49.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.36
Cynk (mg)
0.66
1.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny słodko-kwaśnej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny słodko-kwaśnej

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
do obtoczenia mięsa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
46.00