Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki krok po kroku
- Kapusta pekińska 300 g pół szt
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Ogórek 85 g pół szt
- Cebula 50 g pół szt
- Jogurt naturalny 50 ml 2 łyżki
- Majonez 10 g 1 łyżeczka
Kapustę umyj i drobno poszatkuj, dodaj do miski.
Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.
Ogórka umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do miski z pozostałymi warzywami.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników surówki.
W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, odrobiną soli i pieprzu, a także ziołami prowansalskimi.
Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej

(liczba kalorii)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - cechy przepisu
Więcej o surówce z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale nie tylko. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem. To wspaniały pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości warzyw. Tak przygotowana surówka jest pełna witamin i dobrych tłuszczów. Całość nie jest zbyt kaloryczna, więc świetnie sprawdzi się również na diecie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, która skradnie serca wszystkich domowników i w smaczny sposób pozwoli włączyć więcej warzyw do codziennego menu, to ta sałatka na pewno przypadnie ci do gustu. Jest pełna kapusty pekińskiej, papryki i ogórka. Całość połączona z przepysznym i wyrazistym sosem na bazie jogurtu, który dzięki odrobinie majonezu nabiera wspaniałego smaku. Choć sos można zrobić w całości na bazie majonezu, to jednak taka opcja nie jest zbyt zdrowa i dostarczałaby zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w zdrowej diecie ograniczać. Warto więc pomieszać majonez z gęstym jogurtem naturalnym, który nada całości lekkości i delikatności. Dostarczy również więcej białka, dzięki czemu surówka będzie bardziej pożywna.
Ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki sprawdzi się wspaniale na ekspresowy warzywny dodatek. Całość robi się w ekspresowym tempie. Surówka smakuje pysznie i sprawdzi się nie tylko do mięsnych dań, ale również tych w pełni roślinnych. Ta surówka jest niezwykle pyszna, to ze względu na dodatek sosu i dużą zawartość różnych warzyw. Kapusta pekińska świetnie komponuje się z papryką. Papryka wzbogaca całą kompozycję o słodki smak, a ogórek dodaje świeżości.
Tej surówki można użyć do obiadu, ale również jako część kolacji. Jest bardzo smaczna, dlaczego spodoba się nawet dzieciom. To najłatwiejszy sposób na włączenie do swojego menu kapusty pekińskiej, która jest wspaniałym źródłem błonnika, wpływającego pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Dostarcza także witamin A, C, a także K. Pozwala wzbogacić swoje menu w wapń, magnez i potas, które są kluczowymi pierwiastkami, potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ta pyszna surówka dba wiec również o dobre zdrowie, dlatego powinna jak najczęściej gościć na talerzu.
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i papryki
Energia i białka
(181g)
Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej i papryki
(181g)
Tłuszcze
(181g)
Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki
(181g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki
(181g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i papryki
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez