Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Opublikowano: 19.08.2021 r., 14:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki podana w ozdobnej miseczce.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki to wspaniały dodatek do posiłków, pełen witamin, błonnika i wspaniałego smaku. Świetnie komponuje się z mięsnymi daniami.
Przygotowanie 15 min
56 kcal
Kcal w porcji
181 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta pekińska pół szt (300 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Ogórek pół szt (85 g)
  • Cebula pół szt (50 g)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (50 ml)
  • Majonez 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki krok po kroku

Kapustę umyj i drobno poszatkuj, dodaj do miski.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.

Ogórka umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do miski z pozostałymi warzywami.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników surówki.

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, odrobiną soli i pieprzu, a także ziołami prowansalskimi.

Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej i papryki

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale nie tylko. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem. To wspaniały pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości warzyw. Tak przygotowana surówka jest pełna witamin i dobrych tłuszczów. Całość nie jest zbyt kaloryczna, więc świetnie sprawdzi się również na diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, która skradnie serca wszystkich domowników i w smaczny sposób pozwoli włączyć więcej warzyw do codziennego menu, to ta sałatka na pewno przypadnie ci do gustu. Jest pełna kapusty pekińskiej, papryki i ogórka. Całość połączona z przepysznym i wyrazistym sosem na bazie jogurtu, który dzięki odrobinie majonezu nabiera wspaniałego smaku. Choć sos można zrobić w całości na bazie majonezu, to jednak taka opcja nie jest zbyt zdrowa i dostarczałaby zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w zdrowej diecie ograniczać. Warto więc pomieszać majonez z gęstym jogurtem naturalnym, który nada całości lekkości i delikatności. Dostarczy również więcej białka, dzięki czemu surówka będzie bardziej pożywna.

Ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki sprawdzi się wspaniale na ekspresowy warzywny dodatek. Całość robi się w ekspresowym tempie. Surówka smakuje pysznie i sprawdzi się nie tylko do mięsnych dań, ale również tych w pełni roślinnych. Ta surówka jest niezwykle pyszna, to ze względu na dodatek sosu i dużą zawartość różnych warzyw. Kapusta pekińska świetnie komponuje się z papryką. Papryka wzbogaca całą kompozycję o słodki smak, a ogórek dodaje świeżości.

Tej surówki można użyć do obiadu, ale również jako część kolacji. Jest bardzo smaczna, dlaczego spodoba się nawet dzieciom. To najłatwiejszy sposób na włączenie do swojego menu kapusty pekińskiej, która jest wspaniałym źródłem błonnika, wpływającego pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Dostarcza także witamin A, C, a także K. Pozwala wzbogacić swoje menu w wapń, magnez i potas, które są kluczowymi pierwiastkami, potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ta pyszna surówka dba wiec również o dobre zdrowie, dlatego powinna jak najczęściej gościć na talerzu.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i papryki

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i papryki

na 100g gotowej potrawy

To świetny i zdrowy pomysł na surówkę pełną witamin i składników prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(181g)
Energia (kcal)
31.39
56.81
Białko (g)
1.50
2.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(181g)
Węglowodany (g)
4.42
8.00
Węglowodany przyswajalne (g)
3.17
5.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(181g)
Tłuszcz (g)
1.24
2.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
1.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
0.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.29
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.72
1.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(181g)
Witamina A (µg (mcg))
143.03
258.88
Witamina B6 (mg)
0.19
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Witamina C (mg)
60.03
108.66
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.15
Witamina E (mg)
0.59
1.07
Retinol (µg (mcg))
0.34
0.62
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
0.55
0.99
Foliany (µg (mcg))
44.93
81.33
Beta karoten (µg (mcg))
1631.30
2952.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(181g)
Sód (mg)
42.74
77.37
Potas (mg)
216.38
391.65
Wapń (mg)
62.97
113.97
Fosfor (mg)
39.49
71.48
Magnez (mg)
15.21
27.52
Żelazo (mg)
0.52
0.95
Cynk (mg)
0.26
0.47
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej i papryki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej i papryki

Koszt składników
24.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
300 g
pół szt
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórek
85 g
pół szt
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 85 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Majonez
10 g
1 łyżeczka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Koszt składników
24.30