Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
duża miska

Kapustę umyj i drobno poszatkuj, dodaj do miski.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.

Ogórka umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do miski z pozostałymi warzywami.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników surówki.

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, odrobiną soli i pieprzu, a także ziołami prowansalskimi.

Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki podana w ozdobnej miseczce.
surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Koszt przygotowania dania
8.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
56 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kapusty pekińskiej i papryki

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale nie tylko. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem. To wspaniały pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości warzyw. Tak przygotowana surówka jest pełna witamin i dobrych tłuszczów. Całość nie jest zbyt kaloryczna, więc świetnie sprawdzi się również na diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, która skradnie serca wszystkich domowników i w smaczny sposób pozwoli włączyć więcej warzyw do codziennego menu, to ta sałatka na pewno przypadnie ci do gustu. Jest pełna kapusty pekińskiej, papryki i ogórka. Całość połączona z przepysznym i wyrazistym sosem na bazie jogurtu, który dzięki odrobinie majonezu nabiera wspaniałego smaku. Choć sos można zrobić w całości na bazie majonezu, to jednak taka opcja nie jest zbyt zdrowa i dostarczałaby zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w zdrowej diecie ograniczać. Warto więc pomieszać majonez z gęstym jogurtem naturalnym, który nada całości lekkości i delikatności. Dostarczy również więcej białka, dzięki czemu surówka będzie bardziej pożywna.

Ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki sprawdzi się wspaniale na ekspresowy warzywny dodatek. Całość robi się w ekspresowym tempie. Surówka smakuje pysznie i sprawdzi się nie tylko do mięsnych dań, ale również tych w pełni roślinnych. Ta surówka jest niezwykle pyszna, to ze względu na dodatek sosu i dużą zawartość różnych warzyw. Kapusta pekińska świetnie komponuje się z papryką. Papryka wzbogaca całą kompozycję o słodki smak, a ogórek dodaje świeżości.

Tej surówki można użyć do obiadu, ale również jako część kolacji. Jest bardzo smaczna, dlaczego spodoba się nawet dzieciom. To najłatwiejszy sposób na włączenie do swojego menu kapusty pekińskiej, która jest wspaniałym źródłem błonnika, wpływającego pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Dostarcza także witamin A, C, a także K. Pozwala wzbogacić swoje menu w wapń, magnez i potas, które są kluczowymi pierwiastkami, potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ta pyszna surówka dba wiec również o dobre zdrowie, dlatego powinna jak najczęściej gościć na talerzu.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(181g)
Energia (kalorie)
31.39 kcal
56.81 kcal
Białko
1.50 g
2.71 g

Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej i papryki

Na 100g
Na porcję
(181g)
Węglowodany
4.42 g
8.00 g
Węglowodany przyswajalne
3.17 g
5.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(181g)
Tłuszcz
1.24 g
2.25 g
Tłuszcze nasycone
0.28 g
0.51 g
Tłuszcze nienasycone
0.96 g
1.74 g
Tłuszcze jednonasycone
0.25 g
0.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.29 g

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki

Na 100g
Na porcję
(181g)
Witamina A
143.03 µg (mcg)
258.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.34 mg
Witamina C
60.03 mg
108.66 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.14 mg
Niacyna
0.55 mg
0.99 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
44.93 µg (mcg)
81.33 µg (mcg)
Beta karoten
1631.30 µg (mcg)
2952.65 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki

Na 100g
Na porcję
(181g)
Sód
42.74 mg
77.37 mg
Potas
216.38 mg
391.65 mg
Wapń
62.97 mg
113.97 mg
Fosfor
39.49 mg
71.48 mg
Magnez
15.21 mg
27.52 mg
Żelazo
0.52 mg
0.95 mg
Cynk
0.26 mg
0.47 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej i papryki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i papryki

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej i papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
300 g
pół szt
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórek
85 g
pół szt
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 85 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Majonez
10 g
1 łyżeczka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
24.30
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób