Przepis na gołąbki meksykańskie krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Ryż biały 100 g 1 woreczek / 0,5 szklanki
- Kapusta pekińska 350 g 1/2 średniej
- Jajko 1 szt.
- Papryka czerwona 220 g 1 duża
- Cebula 50 g 1 średnia
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g 1 opakowanie
Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.
Drobno poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do mięsa z ryżem.
Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej oraz jajko.
Masę dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj 12 pulpetów i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie.
Z papryki usuń gniazdo nasienne oraz wszystkie białe błonki. Pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Do papryki z cebulą wyciśnij 2 ząbki czosnku. Podsmaż przez 1 minutę, następnie zalej przecierem. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
Zalej pulpety sosem pomidorowym, przykryj pokrywką i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki

(liczba kalorii)
Gołąbki meksykańskie - cechy przepisu
Więcej o gołąbkach meksykańskich
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.
Gołąbki meksykańskie są nowoczesną wariacją na temat tradycyjnego dania. Początkowo przygotowywano klops z mięsa i z ryżu, który otaczały liście kapusty. Z biegiem czasu na popularności zyskały pomysł na klopsiki duszone w sosie pomidorowym, które oprócz z mięsem przygotowuje się z ryżem i kapustą. Forma ta jest dużo szybsza i wymaga mniej pracy niż przygotowanie tradycyjnej formy gołąbków. Przepis na gołąbki meksykańskie z ryżem jest naprawdę łatwy i szybki a gołąbki pyszne i w smaku. Gołąbki po meksykańsku z kapustą pekińską są wyjątkowe w smaku. W taki sposób możesz przygotować siekane lub mielone mięso. Do gołąbków możesz dodać ryż biały lub brązowy, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Tradycyjny sos wykonaj w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Pieczone w piekarniku, gołąbki po meksykańsku są świetnym pomysłem na szybki obiad, który robi się praktycznie sam.
Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.
Wartości odżywcze gołąbków meksykańskich
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w gołąbkach meksykańskich
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na gołąbki meksykańskie
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na gołąbki meksykańskie
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gołąbkach meksykańskich
Lista alergenów dla gołąbków meksykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko