Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Kapustę pekińską umyj i dokładnie osusz.

Posiekaj kapustę i włóż do miski.

Dodaj kukurydzę z puszki, pokrojone ogórki i cebulę pokrojoną w pióra.

Wymieszaj dokładnie surówkę i dopraw do smaku.

Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do surówki.

Dokładnie wymieszaj i podawaj.

surówka z kukurydzą i ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Koszt przygotowania dania
6.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
87 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie kapustę pekińską małą lub połowę dużej, kukurydzę, najlepiej sprawdzi się ta z puszki, ogórki kiszone, cebula czerwona, która nada surówce dodatkowych kolorów ale także składników odżywczych. Cebula ma działanie antywirusowe i antybakteryjne dlatego warto dodawać ją do wielu dań na ciepło i zimno, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski, dodaj kukurydzę, cebulę pokrojoną w pióra i drobno pokrojone ogórki.

I tak naprawdę to cały przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka.

Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do obiadu.

Surówka jest bardzo dobra i smaczna, będzie pasować idealnie do ciepłych dań mięsnych ale także do makaronów z warzywami czy pieczonego mięsa z sosem i ziemniakami. Ten prosty przepis zapewni idealne zwieńczenie całej potrawy. Dodatkowo ta pyszna i szybka surówka to bogactwo witamin. Znajdziesz w niej wiele składników odżywczych takich jak siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. A także antyoksydanty, czyli witaminy A,C,E, które wpływają na wzmocnienie naszej odporności i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie minimum dwa razy dziennie warzyw i owoców. Surówka przygotowana samodzielnie jest najlepsza, ponieważ doskonale wiesz co się w niej znajduje.

Do gotowej surówki możesz przygotować domowy dip, który będzie idealnie do niej pasował. Wystarczy, że jogurt naturalny wymieszasz z odrobiną majonezu.

W warunkach domowych nie musisz tego robić, przez co uszczuplisz surówkę z niepotrzebnych kalorii. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka masz idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie zapisz ten przepis, wrócisz do niego nie raz.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
54.50 kcal
87.20 kcal
Białko
1.73 g
2.77 g

Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
7.65 g
12.24 g
Węglowodany przyswajalne
6.66 g
10.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
2.36 g
3.77 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
0.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.81 g
2.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.53 g
0.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
2.04 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 1,5% tłuszczu.
czytaj dalej
Cholesterol
1.82 mg
2.91 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
76.75 µg (mcg)
122.80 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
16.78 mg
26.85 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
2.05 µg (mcg)
3.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.43 mg
0.69 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
35.12 µg (mcg)
56.19 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
893.22 µg (mcg)
1429.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
274.28 mg
438.84 mg
Potas
145.47 mg
232.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
59.32 mg
94.91 mg
Fosfor
42.14 mg
67.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
12.76 mg
20.42 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
0.66 mg
Cynk
0.32 mg
0.51 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
250 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki kiszone
100 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób