- Kapusta pekińska 250 g 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa 200 g 1/2 puszki
- Ogórki kiszone 100 g 4 sztuki
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 90 g 1/2 opakowania
- Majonez 20 g 2 łyżki
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka krok po kroku
Kapustę pekińską umyj i dokładnie osusz.
Posiekaj kapustę i włóż do miski.
Dodaj kukurydzę z puszki, pokrojone ogórki i cebulę pokrojoną w pióra.
Wymieszaj dokładnie surówkę i dopraw do smaku.
Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do surówki.
Dokładnie wymieszaj i podawaj.

-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Sałatka na grilla
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Informacje dietetyczne - surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Zamiast dodatku majonezu do jogurtu możesz przygotować domowy sos czosnkowy mieszając jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie kapustę pekińską małą lub połowę dużej, kukurydzę, najlepiej sprawdzi się ta z puszki, ogórki kiszone, cebula czerwona, która nada surówce dodatkowych kolorów ale także składników odżywczych. Cebula ma działanie antywirusowe i antybakteryjne dlatego warto dodawać ją do wielu dań na ciepło i zimno, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski, dodaj kukurydzę, cebulę pokrojoną w pióra i drobno pokrojone ogórki.
I tak naprawdę to cały przepis na surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka.
Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do obiadu.
Surówka jest bardzo dobra i smaczna, będzie pasować idealnie do ciepłych dań mięsnych ale także do makaronów z warzywami czy pieczonego mięsa z sosem i ziemniakami. Ten prosty przepis zapewni idealne zwieńczenie całej potrawy. Dodatkowo ta pyszna i szybka surówka to bogactwo witamin. Znajdziesz w niej wiele składników odżywczych takich jak siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. A także antyoksydanty, czyli witaminy A,C,E, które wpływają na wzmocnienie naszej odporności i spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie minimum dwa razy dziennie warzyw i owoców. Surówka przygotowana samodzielnie jest najlepsza, ponieważ doskonale wiesz co się w niej znajduje.
Do gotowej surówki możesz przygotować domowy dip, który będzie idealnie do niej pasował. Wystarczy, że jogurt naturalny wymieszasz z odrobiną majonezu.
W warunkach domowych nie musisz tego robić, przez co uszczuplisz surówkę z niepotrzebnych kalorii. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka masz idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie zapisz ten przepis, wrócisz do niego nie raz.
Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023