Przepis na zupę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
garnek

Zagotuj bulion.

Umyte mięso pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu.

Pokrój obraną marchewkę (w ćwierć plastry) oraz ziemniaki (większa kostka). Umytego pora pokrój w pół plastry. Dodaj warzywa do bulionu razem z solą. Gotuj aż warzywa staną się miękkie.

Kapustę pekińską posiekaj, a pomidora natnij lekko i umieść we wrzątku. Zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój pomiodry drobniej.

Dodaj kapustę i pomidory do zupy. Gotuj kwadrans.

Przypraw zupę do smaku.

Na końcu posyp koperkiem i natką pietruszki.

Zupa z kapusty pekińskiej
Zupa z kapusty pekińskiej
Koszt przygotowania dania
39.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
79

Zupa z kapusty pekińskiej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z kapusty pekińskiej

Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i bardzo prosta. Jest przygotowana z dużej ilości warzyw. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej zawiera dodatek piersi z kurczaka, więc dostarcza ona białko. Nie jest zabielana, więc także nie zawiera bardzo dużej ilości tłuszczu. Zupa z kapusty pekińskiej nie ma też dodatku mąki. Jest dobrym pomysłem na coś smacznego. Jeśli zrobisz zupę z kapusty pekińskiej będzie ona świetna na obiad dla dzieci i dla starszych osób.

Zupa z kapusty pekińskiej jest prosta i smaczna, zrobiona z najlepszych składników. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej? Dobrze jest mieć gotowy bulion. Wtedy zrobienie zupy jest szybsze. Bulion przed zrobieniem przepisu na zupę z kapusty pekińskiej należy zagotować i w tym czasie można już przygotować resztę składników. Mięso pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki oraz marchewkę, umyj je oraz pora. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na „4” i następnie na plasterki. Pora pokrój w pół plastry. Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego mięso, a jak chwilę się podgotuje dodaj też warzywa i trochę soli. Wszystko powinno się gotować tyle, by warzywa stały się miękkie. Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj kapustę - przekrój na pół i posiekaj. Pomidora najlepiej jest naciąć delikatnie (skórkę), umieścić na chwilę we wrzątku i zalać zimną wodą. Wtedy skórka zejdzie z łatwością. Tak przygotowanego pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Gdy warzywa w zupie będą miękkie można dodać kapustę i pomidora. Je wystarczy gotować w zupie 15 minut. Jak już zupa będzie ugotowana wystarczy doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zupa z kapusty pekińskiej dobrze smakuje, gdy dodasz do niej świeży koperek oraz natkę pietruszki.

Pyszna zupa z kapusty pekińskiej to prosty przepis na potrawę będącą skarbnicą witamin i minerałów. Pomimo tego, że nie jest gotowana na tłustym mięsie jest dobra i super sprawdzi się jako smaczna potrawa w codziennym jadłospisie. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej, by smakowała wszystkim? Jeśli nie przepadasz za zbyt chudymi zupami to dobry pomysł na to, by ją zmodyfikować. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej będzie równie smaczny na innym mięsie. Szczególnie dobre jest mięso z ud kurczaka. Zupę można też zabielić śmietanką. Będzie dobra, kremowa i delikatna.

Warto jeść pyszne zupy na obiady. To dobry pomysł na pożywną potrawę rozgrzewającą w chłodne dni. Zupy są to proste przepisy, które szybko się przygotowuje.

Wartości odżywcze zupy z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
38.03 kcal
114.09 kcal
Białko
3.80 g
11.41 g

Węglowodany w zupie z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.74 g
14.22 g
Węglowodany przyswajalne
4.00 g
12.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
0.50 g
1.49 g
Tłuszcze nasycone
0.30 g
0.90 g
Tłuszcze nienasycone
0.20 g
0.59 g
Tłuszcze jednonasycone
0.10 g
0.30 g
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.28 g
Cholesterol
10.00 mg
30.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
54.97 µg (mcg)
164.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
10.92 mg
32.76 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.64 mg
Retinol
1.13 µg (mcg)
3.39 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.20 mg
Niacyna
1.63 mg
4.89 mg
Foliany
17.33 µg (mcg)
51.98 µg (mcg)
Beta karoten
606.59 µg (mcg)
1819.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
173.08 mg
519.23 mg
Potas
189.29 mg
567.87 mg
Wapń
22.47 mg
67.42 mg
Fosfor
47.38 mg
142.15 mg
Magnez
12.98 mg
38.94 mg
Żelazo
0.46 mg
1.39 mg
Cynk
0.21 mg
0.64 mg
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kapusty pekińskiej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla zupy z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy z kapusty pekińskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na zupę z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób