Przepis na zupę z kapusty pekińskiej krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Bulion drobiowy 1000 g
- Marchewka 50 g
- Ziemniaki późne 400 g
- Por 140 g
- Pomidor 200 g
- Kapusta pekińska 300 g
Zagotuj bulion.
Umyte mięso pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu.
Pokrój obraną marchewkę (w ćwierć plastry) oraz ziemniaki (większa kostka). Umytego pora pokrój w pół plastry. Dodaj warzywa do bulionu razem z solą. Gotuj aż warzywa staną się miękkie.
Kapustę pekińską posiekaj, a pomidora natnij lekko i umieść we wrzątku. Zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój pomiodry drobniej.
Dodaj kapustę i pomidory do zupy. Gotuj kwadrans.
Przypraw zupę do smaku.
Na końcu posyp koperkiem i natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej

(liczba kalorii)
Zupa z kapusty pekińskiej - cechy przepisu
Więcej o zupie z kapusty pekińskiej
Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i bardzo prosta. Jest przygotowana z dużej ilości warzyw. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej zawiera dodatek piersi z kurczaka, więc dostarcza ona białko. Nie jest zabielana, więc także nie zawiera bardzo dużej ilości tłuszczu. Zupa z kapusty pekińskiej nie ma też dodatku mąki. Jest dobrym pomysłem na coś smacznego. Jeśli zrobisz zupę z kapusty pekińskiej będzie ona świetna na obiad dla dzieci i dla starszych osób.
Zupa z kapusty pekińskiej jest prosta i smaczna, zrobiona z najlepszych składników. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej? Dobrze jest mieć gotowy bulion. Wtedy zrobienie zupy jest szybsze. Bulion przed zrobieniem przepisu na zupę z kapusty pekińskiej należy zagotować i w tym czasie można już przygotować resztę składników. Mięso pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki oraz marchewkę, umyj je oraz pora. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na „4” i następnie na plasterki. Pora pokrój w pół plastry. Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego mięso, a jak chwilę się podgotuje dodaj też warzywa i trochę soli. Wszystko powinno się gotować tyle, by warzywa stały się miękkie. Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj kapustę - przekrój na pół i posiekaj. Pomidora najlepiej jest naciąć delikatnie (skórkę), umieścić na chwilę we wrzątku i zalać zimną wodą. Wtedy skórka zejdzie z łatwością. Tak przygotowanego pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Gdy warzywa w zupie będą miękkie można dodać kapustę i pomidora. Je wystarczy gotować w zupie 15 minut. Jak już zupa będzie ugotowana wystarczy doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zupa z kapusty pekińskiej dobrze smakuje, gdy dodasz do niej świeży koperek oraz natkę pietruszki.
Pyszna zupa z kapusty pekińskiej to prosty przepis na potrawę będącą skarbnicą witamin i minerałów. Pomimo tego, że nie jest gotowana na tłustym mięsie jest dobra i super sprawdzi się jako smaczna potrawa w codziennym jadłospisie. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej, by smakowała wszystkim? Jeśli nie przepadasz za zbyt chudymi zupami to dobry pomysł na to, by ją zmodyfikować. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej będzie równie smaczny na innym mięsie. Szczególnie dobre jest mięso z ud kurczaka. Zupę można też zabielić śmietanką. Będzie dobra, kremowa i delikatna.
Warto jeść pyszne zupy na obiady. To dobry pomysł na pożywną potrawę rozgrzewającą w chłodne dni. Zupy są to proste przepisy, które szybko się przygotowuje.
Wartości odżywcze zupy z kapusty pekińskiej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zupie z kapusty pekińskiej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zupę z kapusty pekińskiej
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę z kapusty pekińskiej
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z kapusty pekińskiej
Lista alergenów dla zupy z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy