Bigos z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z kapusty pekińskiej podany w brązowej misce.
Bigos z kapusty pekińskiej
Bigos z kapusty pekińskiej to ekspresowa wersja tradycyjnego bigosu. W smaku jest delikatny i przypomina bigos z młodej białej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
337 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta pekińska 1 średnia sztuka (1000 g)
  • Marchewka 3 duże sztuki (400 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na bigos z kapusty pekińskiej krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą.

Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody.

Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kapusty pekińskiej

Pyszny bigos z kapusty pekińskiej to lekki bigos szybki do przygotowania. Bigos jest bardzo delikatny w smaku i przypomina ten zrobiony z młodej kapusty późną wiosną. Możesz przygotować bigos wegetariański pomiń wtedy dodatek piersi z kurczaka. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta pekińska, marchew, cebula, pierś z kurczaka bez skóry, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz i oregano oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Na początek pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą. Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody. Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9 czyli kwas foliowy, żelazo a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Niegdyś stosowana w leczeniu i zapobieganiu powstania szkorbutu. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując sprawdzony przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest szybki do zrobienia i dobry jako danie obiadowe dla całej rodziny. Podaj go z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Alergeny w bigosie z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty pekińskiej

Wartości odżywcze bigosu z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Bigos z kapusty pekińskiej to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Lekki bigos z piersią kurczaka jest także dobrym źródłem białka. Mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
56.31
337.84
Białko (g)
4.83
28.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
4.82
28.90
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
20.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
8.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.24
13.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
10.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
7.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
3.51
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
11.89
71.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
188.28
1129.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.10
114.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
3.21
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.47
8.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
13.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.66
189.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1986.48
11918.89
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
86.75
520.50
Potas (mg)
273.60
1641.62
Wapń (mg)
51.78
310.67
Fosfor (mg)
62.91
377.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.86
113.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
4.57
Cynk (mg)
0.30
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty pekińskiej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kapusty pekińskiej

Koszt składników
43.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
1000 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Marchewka
400 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
43.60