Przepis na bigos z kapusty pekińskiej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą.

Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody.

Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Bigos z kapusty pekińskiej podany w brązowej misce.
Bigos z kapusty pekińskiej
Koszt przygotowania dania
32.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
337 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Bigos z kapusty pekińskiej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bigosie z kapusty pekińskiej

Pyszny bigos z kapusty pekińskiej to lekki bigos szybki do przygotowania. Bigos jest bardzo delikatny w smaku i przypomina ten zrobiony z młodej kapusty późną wiosną. Możesz przygotować bigos wegetariański pomiń wtedy dodatek piersi z kurczaka. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta pekińska, marchew, cebula, pierś z kurczaka bez skóry, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz i oregano oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Na początek pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą. Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody. Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9 czyli kwas foliowy, żelazo a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Niegdyś stosowana w leczeniu i zapobieganiu powstania szkorbutu. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując sprawdzony przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest szybki do zrobienia i dobry jako danie obiadowe dla całej rodziny. Podaj go z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Wartości odżywcze bigosu z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
56.31 kcal
337.84 kcal
Białko
4.83 g
28.99 g

Węglowodany w bigosie z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
4.82 g
28.90 g
Węglowodany przyswajalne
3.45 g
20.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
8.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
2.24 g
13.45 g
Tłuszcze nasycone
0.45 g
2.69 g
Tłuszcze nienasycone
1.79 g
10.76 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
7.25 g
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
3.51 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Cholesterol
11.89 mg
71.34 mg

Witaminy w przepisie na bigos z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
188.28 µg (mcg)
1129.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.10 mg
114.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
3.21 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.47 µg (mcg)
8.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
13.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.66 µg (mcg)
189.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1986.48 µg (mcg)
11918.89 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kapusty pekińskiej

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
86.75 mg
520.50 mg
Potas
273.60 mg
1641.62 mg
Wapń
51.78 mg
310.67 mg
Fosfor
62.91 mg
377.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.86 mg
113.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
4.57 mg
Cynk
0.30 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty pekińskiej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty pekińskiej

Cena przygotowania bigosu z kapusty pekińskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
1000 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Marchewka
400 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
43.60
Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób