Kapusta pekińska na ciepło

Opublikowano: 26.06.2021 r., 22:37 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta pekińska na ciepło w miseczce stojącej na drewnianym stole.
Kapusta pekińska na ciepło
Kapusta pekińska na ciepło to szybki, niskokaloryczny i smaczny dodatek do obiadu. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom młodej kapusty, ponieważ jest prawie identyczna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
36 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta pekińska 1 sztuka (600 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapustę pekińską na ciepło krok po kroku

Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka z przecierem i szklanką wody.

Dodaj 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, po łyżeczce imbiru, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, oraz 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego.

Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta będzie miękka.

Na koniec dodaj oliwę i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kapustę pekińską na ciepło
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat kapusty pekińskiej na ciepło

Kapusta pekińska na ciepło to gotowana kapusta z dodatkiem przecieru lub koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się jako niskokaloryczny dodatek do obiadu.

Jak przyrządzić kapustę pekińską na gorąco?

Przepis na kapustę pekińską jest bardzo prosty. Zaczynamy od pokrojenia kapusty i wrzucenia jej do garnka. Dodajemy do niej wodę lub bulion i przyprawy. Ja lubię trochę pikantną kapustę, dlatego dodaję ostrą paprykę, imbir, kurkumę, pieprz, dodatkowo wrzucam ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i odrobinę soli. Do garnka możesz też dodać świeże pomidory albo koncentrat pomidorowy. W przypadku świeżych pomidorów najlepiej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę przed dodaniem do kapusty. Wystarczy na dole naciąć pomidora, robiąc krzyżyk i włożyć dosłownie na chwilę do wrzącej wody. Potem wyciągamy pomidory, wkładamy je do zimnej wody, najlepiej z lodem, żeby się schłodziły i możemy zdejmować skórkę. Dzięki nacięciu na spodzie pomidora będzie można łatwo pociągnąć i zdjąć skórkę. Takie pomidory możesz dodawać do różnych dań, jeżeli nie lubisz skórek od pomidora, które w trakcie gotowania, z pewnością się od niego oderwą. Gotowe pomidory kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka z kapustą. Jeżeli nie masz czasu na zdejmowanie skóry z pomidorów lub nie chcesz mieć w daniu nasion z pomidora, to użyj przecieru lub koncentratu pomidorowego. Dzięki temu będzie szybciej i bez skórek i nasion z pomidora. Potem wszystko gotujemy, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Opcjonalnie możesz przygotować zasmażkę z mąki i masła, jeżeli wolisz, żeby była to kapusta pekińska zasmażana. Ja dodaje tylko odrobinę oliwy z oliwek, żeby ułatwić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E, K.

Taka duszona kapusta jest nie tylko niskokaloryczna i bezglutenowa (pod warunkiem, że nie dodasz zasmażki), ale też wegańska. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu lub wzbogacić w jakieś źródło białka, na przykład mięso lub tofu, i mieć pełnowartościowe danie, taki a’la bigos.

Alergeny w kapuście pekińskiej na ciepło

Lista alergenów dla kapusty pekińskiej na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę pekińską na ciepło

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej na ciepło

na 100g gotowej potrawy

Kapusta pekińska na ciepło jest bezglutenowa, wegańska oraz ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
29.39
36.74
Białko (g)
1.51
1.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
3.50
4.37
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
2.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
1.52
1.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
1.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
1.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
181.18
226.48
Witamina B6 (mg)
0.18
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.62
47.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.65
0.81
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.07
0.09
Niacyna (mg)
0.68
0.86
Foliany (µg (mcg))
54.28
67.85
Beta karoten (µg (mcg))
2176.97
2721.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
56.87
71.09
Potas (mg)
285.61
357.01
Wapń (mg)
86.46
108.08
Fosfor (mg)
37.11
46.38
Żelazo (mg)
0.99
1.24
Cynk (mg)
0.22
0.28
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty pekińskiej na ciepło 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty pekińskiej na ciepło

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
600 g
1 sztuka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
33.00