Przepis na sajgonki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet ryżowy, kurkuma
To będzie niezbędne
garnek, tarka, duża miska, głęboki talerz, łyżka

Do miski włóż makaron ryżowy i grzybki mun a następnie zalej wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw na 10 minut. Makaron z grzybami odcedź na sitku i pozostaw do wystudzenia.

Obierz marchew i zetrzyj na grubych oczkach do miski. Zetrzyj również imbir i czosnek na małych oczkach.

Drobno pokrój cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz kapustę pekińską. Przełóż do miski.

Makaron z grzybkami oraz pędy bambusa pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.

Dodaj mięso, jajko, po 1 łyżce sosu sojowego, sosu rybnego i octu ryżowego.

Do miski dodaj jajko, 1 niepełną łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i sporą szczyptę kurkumy.

Farsz dokładnie wymieszaj.

Do głębokiego talerza wlej wodę.

Namocz szybko 1 płat papieru ryżowego, przełóż na blat lub deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aby zmiękł.

Na płat papieru połóż 1 do 1,5 łyżki farszu w zależności od wielkości papieru i dokładnie zwiń.

Zwinięte sajgonki pozostaw na 10 minut aby papier lekko wysechł.

Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż będą złote.

Przełóż na kratkę od piekarnika, połóż pod nią ręczniki papierowe aby chłonęły tłuszcz.

Sajgonki podane na czarnym talerzu, na liściach sałaty, obok miseczka z sosem, całość na drewnianym blacie.
Sajgonki
Koszt przygotowania dania
29.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
505 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
49

Sajgonki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sajgonkach

Sajgonki, inaczej spring rolls, to roladki z papieru ryżowego lub cienkich i małych naleśników z farszem z warzywami i mięsem. Pochodzą one z kuchni azjatyckiej a najbardziej popularne są w Chinach oraz Wietnamie. Oba dania różnią się sposobem przyrządzenia, Chińskie przygotowane są w papierze ryżowym i równie popularną wersją jest ta niesmażona z farszem warzywnym i tak przygotowane nazywane są spring rolls. Wersja pochodząca z Wietnamu przygotowana jest w cienkich naleśnikach. Sajgonki podawane zazwyczaj są przystawka lub przekąska z dodatkiem sosu słodko-ostrego lub sosu słodko-kwaśnego.

Jak zrobić sajgonki? Farsz do sajgonek składa się z warzyw takich jak marchewka, cebula, kapusta pekińska i papryka, mielonego mięsa wieprzowego, z kurczaka lub krewetek, grzybów mun, makaronu ryżowego i przypraw. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem z kurczaka. Farsz należy zawinąć w papier ryżowy lub naleśniki i usmażyć. Domowe i pyszne sajgonki będą świetną przystawką lub przekąską na imprezę. A podane z dodatkiem ryżu i sałatki mogą stanowić danie główne. Idealnie będzie pasować kapusta biała lub czerwona i pekińska z dodatkiem octu ryżowego, marchewki, cebuli dymki, kiełków fasoli mung i fistaszków lub sezamu.

Przepis na sajgonki jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu. Przygotowanie możesz przyspieszyć używając gotowej, mrożonej mieszanki warzyw chińskich. Podczas przyrządzania dania należy pamiętać aby sajgonki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, który przeznaczony jest do smażenia w wysokich temperaturach, takich jak olej ryżowy, słonecznikowy czy rzepakowy bezerukowy. Po usmażeniu sajgonki najlepiej przełożyć na kratkę, dzięki czemu pozostaną chrupiące oraz pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. A jak przygotować sajgonki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Sajgonki są wyśmienitą przystawką czy przekąską jednak według mnie najsmaczniejsze są te domowe. Przygotowując w domu możesz eksperymentować ze smakami i znaleźć swoje ulubione połączenie.

Wartości odżywcze sajgonek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
163.10 kcal
505.61 kcal
Białko
5.93 g
18.39 g

Węglowodany w sajgonkach

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
24.48 g
75.87 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.90 g
70.99 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.58 g
4.89 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajko, sos rybny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
4.55 g
14.10 g
Tłuszcze nasycone
2.10 g
6.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.45 g
7.60 g
Brak danych dla: sos rybny.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.90 g
5.90 g
Brak danych dla: sos rybny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.70 g
Brak danych dla: sos rybny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sajgonki

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina B6
0.27 mg
0.83 mg
Tiamina
0.18 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.40 mg
Niacyna
1.72 mg
5.34 mg
Foliany
27.42 µg (mcg)
85.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sajgonki

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
234.05 mg
725.55 mg
Potas
226.42 mg
701.90 mg
Wapń
30.26 mg
93.79 mg
Fosfor
94.65 mg
293.41 mg
Magnez
21.08 mg
65.36 mg
Żelazo
0.69 mg
2.14 mg
Cynk
0.92 mg
2.84 mg
Miedź
0.15 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sajgonkach

Lista alergenów dla sajgonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania sajgonek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
150 g
około 30 sztuk arkuszy
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Marchewka
70 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
220 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Grzyby mun suszone
20 g
2 garści
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 20 g
Pędy bambusa
30 g
2 łyżki
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Imbir korzeń
10 g
1 łyżka
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta pekińska
150 g
3 liście
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1/2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sos sojowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 12 ml
Sos rybny
12 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 12 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
114.50
Jak oceniasz przepis na sajgonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób