Sajgonki

Opublikowano: 23.07.2021 r., 13:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sajgonki podane na czarnym talerzu, na liściach sałaty, obok miseczka z sosem, całość na drewnianym blacie.
Sajgonki
Wypróbuj sprawdzony przepis na najsmaczniejsze sajgonki. Pyszne, chrupiące sajgonki z wyśmienitym farszem mięsno-warzywnym są wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 30 min
505 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Papier ryżowy około 30 sztuk arkuszy (150 g)
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (70 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (220 g)
  • Grzyby mun suszone 2 garści (20 g)
  • Pędy bambusa 2 łyżki (30 g)
  • Imbir korzeń 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (200 g)
  • Kapusta pekińska 3 liście (150 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1/2 sztuki (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sos sojowy 1 łyżka (12 ml)
  • Sos rybny 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet ryżowy, kurkuma
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska, głęboki talerz, łyżka

Przepis na sajgonki krok po kroku

Do miski włóż makaron ryżowy i grzybki mun a następnie zalej wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw na 10 minut. Makaron z grzybami odcedź na sitku i pozostaw do wystudzenia.

Obierz marchew i zetrzyj na grubych oczkach do miski. Zetrzyj również imbir i czosnek na małych oczkach.

Drobno pokrój cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz kapustę pekińską. Przełóż do miski.

Makaron z grzybkami oraz pędy bambusa pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.

Dodaj mięso, jajko, po 1 łyżce sosu sojowego, sosu rybnego i octu ryżowego.

Do miski dodaj jajko, 1 niepełną łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i sporą szczyptę kurkumy.

Farsz dokładnie wymieszaj.

Do głębokiego talerza wlej wodę.

Namocz szybko 1 płat papieru ryżowego, przełóż na blat lub deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aby zmiękł.

Na płat papieru połóż 1 do 1,5 łyżki farszu w zależności od wielkości papieru i dokładnie zwiń.

Zwinięte sajgonki pozostaw na 10 minut aby papier lekko wysechł.

Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż będą złote.

Przełóż na kratkę od piekarnika, połóż pod nią ręczniki papierowe aby chłonęły tłuszcz.

Jak oceniasz przepis na sajgonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat sajgonek

Sajgonki, inaczej spring rolls, to roladki z papieru ryżowego lub cienkich i małych naleśników z farszem z warzywami i mięsem. Pochodzą one z kuchni azjatyckiej a najbardziej popularne są w Chinach oraz Wietnamie. Oba dania różnią się sposobem przyrządzenia, Chińskie przygotowane są w papierze ryżowym i równie popularną wersją jest ta niesmażona z farszem warzywnym i tak przygotowane nazywane są spring rolls. Wersja pochodząca z Wietnamu przygotowana jest w cienkich naleśnikach. Sajgonki podawane zazwyczaj są przystawka lub przekąska z dodatkiem sosu słodko-ostrego lub sosu słodko-kwaśnego.

Jak zrobić sajgonki? Farsz do sajgonek składa się z warzyw takich jak marchewka, cebula, kapusta pekińska i papryka, mielonego mięsa wieprzowego, z kurczaka lub krewetek, grzybów mun, makaronu ryżowego i przypraw. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem z kurczaka. Farsz należy zawinąć w papier ryżowy lub naleśniki i usmażyć. Domowe i pyszne sajgonki będą świetną przystawką lub przekąską na imprezę. A podane z dodatkiem ryżu i sałatki mogą stanowić danie główne. Idealnie będzie pasować kapusta biała lub czerwona i pekińska z dodatkiem octu ryżowego, marchewki, cebuli dymki, kiełków fasoli mung i fistaszków lub sezamu.

Przepis na sajgonki jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu. Przygotowanie możesz przyspieszyć używając gotowej, mrożonej mieszanki warzyw chińskich. Podczas przyrządzania dania należy pamiętać aby sajgonki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, który przeznaczony jest do smażenia w wysokich temperaturach, takich jak olej ryżowy, słonecznikowy czy rzepakowy bezerukowy. Po usmażeniu sajgonki najlepiej przełożyć na kratkę, dzięki czemu pozostaną chrupiące oraz pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. A jak przygotować sajgonki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Sajgonki są wyśmienitą przystawką czy przekąską jednak według mnie najsmaczniejsze są te domowe. Przygotowując w domu możesz eksperymentować ze smakami i znaleźć swoje ulubione połączenie.

Alergeny w sajgonkach

Lista alergenów dla sajgonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze sajgonek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
163.10
505.61
Białko (g)
5.93
18.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
24.48
75.87
Węglowodany przyswajalne (g)
22.90
70.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
4.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
4.55
14.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
7.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.90
5.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.70
Cholesterol (mg)
30.29
93.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
118.33
366.82
Witamina B6 (mg)
0.27
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.52
Witamina C (mg)
32.86
101.87
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.51
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.37
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.03
24.91
Tiamina (mg)
0.18
0.56
Ryboflawina (mg)
0.13
0.40
Niacyna (mg)
1.72
5.34
Foliany (µg (mcg))
27.42
85.00
Beta karoten (µg (mcg))
1169.93
3626.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
234.05
725.55
Potas (mg)
226.42
701.90
Wapń (mg)
30.26
93.79
Fosfor (mg)
94.65
293.41
Magnez (mg)
21.08
65.36
Żelazo (mg)
0.69
2.14
Cynk (mg)
0.92
2.84
Miedź (mg)
0.15
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sajgonek

Koszt składników
114.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
150 g
około 30 sztuk arkuszy
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Marchewka
70 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
220 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Grzyby mun suszone
20 g
2 garści
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 20 g
Pędy bambusa
30 g
2 łyżki
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Imbir korzeń
10 g
1 łyżka
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta pekińska
150 g
3 liście
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1/2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sos sojowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 12 ml
Sos rybny
12 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 12 ml
Koszt składników
114.50