Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Posiekaj drobno umytą i osuszoną kapustę.

Umieść kapustę w dużej misce.

Do miski zetrzyj marchewkę na małych oczkach na tarce.

Dodaj do kapusty i marchewki odcedzoną kukurydzę, majonez, śmietanę, sól i pieprz.

Całą surówkę dokładnie wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Koszt przygotowania dania
5.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
73 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
22

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to prosty przepis na szybką i pyszną surówkę do obiadu. Zobacz jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. Składa się z kilku bardzo prostych składników oraz pysznego sosu z majonezu i śmietany. Łatwa surówka super nadaje się jako przekąska do kanapki albo na imprezie. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki z kukurydzą, dzięki swej prostocie jest fajna, ponieważ ma uniwersalne zastosowanie. Pasuje do przeróżnych zestawów obiadowych i przekąsek.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest łatwa i szybka w wykonaniu. Całość zajmie maksymalnie 5 minut. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki z dodatkiem kukurydzy? Potrzebujesz przede wszystkim dużej miski oraz tarki do warzyw. Zacznij od przygotowania kapusty pekińskiej. Przekrój ją na pół i opłucz. Wysusz, by nie była zbyt mokra, a następnie poszatkuj. Posiekaną drobno kapustę włóż do miski. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Dodaj ją również do kapusty. Z kukurydzy odlej zalewę i wyłóż ją do warzyw. Wszystko wymieszaj razem z majonezem oraz śmietaną. Dobra surówka z kapusty pekińskiej i marchewki nie potrzebuje dużej ilości różnych przypraw. Wystarczy tylko sól i pieprz. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj, by majonez i śmietana równomiernie dotarły w każde miejsce. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki jest już zrobiony.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest szybka i pyszna. Jednocześnie jest to bardzo prosty przepis. To dobra propozycja na użycie kapusty pekińskiej. Jak zrobisz surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki możesz podać ją nie tylko do obiadu. Bardzo poleca się ją na wiosenne i letnie imprezy z grillem, ponieważ jest pyszna z pieczonym pieczywem oraz mięsem. Do przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki bardzo dobrze pasują frytki warzywne albo ziemniaki puree. Mięso na każde sposoby idealnie współgra na obiad z tą surówką. Tym prostym przepisem na surówkę na pewno zadowolisz rodzinę lub gości. Łatwo da się ją zrobić i mieć coś uniwersalnego i smacznego.

Jeśli przygotujesz surówkę możesz zjeść ją od razu po przygotowaniu. Warto jednak zrobić ją około pół godziny przed podaniem, ponieważ wtedy surówka staje się smaczniejsza. Jednocześnie, podczas przechowywania surówki, przy kontakcie z solą z warzyw wydziela się woda, a warzywa miękną. Przed podaniem z surówki usuń nadmiar soków. Gdy nie lubisz rozmiękniętych warzyw możesz pokroić warzywa, a dopiero przed podaniem dodać sól i majonez ze śmietaną. Warzywa pozostaną chrupkie i nie wydzieli się sok.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
66.92 kcal
73.61 kcal
Białko
1.60 g
1.75 g

Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej i marchewki

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
6.47 g
7.12 g
Węglowodany przyswajalne
5.55 g
6.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
1.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
4.29 g
4.71 g
Tłuszcze nasycone
1.48 g
1.63 g
Tłuszcze nienasycone
2.80 g
3.08 g
Tłuszcze jednonasycone
1.04 g
1.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
1.94 g
Tłuszcze trans
0.07 g
0.08 g
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
6.38 mg
7.01 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
198.81 µg (mcg)
218.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
25.31 mg
27.84 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.15 mg
Retinol
11.62 µg (mcg)
12.79 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.07 mg
Niacyna
0.49 mg
0.53 mg
Foliany
44.79 µg (mcg)
49.26 µg (mcg)
Beta karoten
2108.52 µg (mcg)
2319.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
189.07 mg
207.98 mg
Potas
207.03 mg
227.73 mg
Wapń
77.81 mg
85.59 mg
Fosfor
38.74 mg
42.62 mg
Magnez
15.78 mg
17.35 mg
Żelazo
0.52 mg
0.57 mg
Cynk
0.27 mg
0.29 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej i marchewki 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i marchewki

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Liczba porcji:
Koszt składników
21.20
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób