Przepis na sałatkę gyros warstwową krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g
- Ogórki konserwowe 200 g
- Cebula 50 g
- Jajko 4 szt.
- Majonez 50 g
- Ketchup 150 g
- Kukurydza konserwowa 200 g
- Kapusta pekińska 250 g
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę, zamarynuj w przyprawie gyros i podsmaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
Usmażone mięso odstaw do wystudzenia.
Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę i przełóż do osobnych miseczek.
Kapustę pokrój w cienkie piórka.
Gdy mięso przestygnie układaj w salaterce kolejno warstwy sałatki: mięso z piersi kurczaka, ogórki konserwowe, cebula, ugotowane jajka, majonez wymieszany z ketchupem, kukurydzę i na wierzch kapustę.

(liczba kalorii)
Sałatka gyros warstwowa - cechy przepisu
Więcej o sałatce gyros warstwowej
Sałatka gyros warstwowa z jajkiem i z kurczakiem to dobry pomysł na danie świąteczne lub na spotkania ze znajomymi. Jest bardzo smaczna. Przepis jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Kolejność ułożenia składników może być dowolna, jednak w naszym przepisie warstwy po kolei od spodu będą wyglądały następująco: mięso z piersi kurczaka smażone z przyprawą gyros, pokrojone ogórki konserwowe, cebula pokrojona w kostkę, ugotowane i posiekane jajka, majonez, ketchup, kukurydza i na wierzchu kapusta pekińska. Składniki te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis.
Warstwowy kebab gyros dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników pokarmowych i odżywczych. Ważnym składnikiem występującym w jajach jest lecytyna, która buduje błony komórkowe wszystkich komórek organizmu. W jej budowie zawarta jest cholina, która odpowiada za prozdrowotne właściwości lecytyny. Spożywanie tego składnika pokarmowego na odpowiednim poziomie przyczynia się do poprawy stosunku cholesterolu HDL do LDL, z tego względu może zmniejszać ona ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo w jajku występuje luteina, która pozytywnie wpływa na poprawę jakości widzenia oraz zapobiega wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej. W jajku występuje również pełnowartościowe białko, tak samo jak w piersi kurczaka, dlatego sałatka ta będzie dobrym wyborem w diecie osób trenujących. Jajko charakteryzuje się wysokimi właściwościami alergizującymi, dlatego włączając ten produkt do diety dzieci powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, czy nie wystąpiły objawy alergiczne.
Podsumowując sałatka kebabowa warstwowa z kapustą pekińską to idealny pomysł na potrawę imprezową. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a składniki do jej zrobienia są przystępne cenowo. Ta przekładana sałatka dostarczy nam wielu składników odżywczych, jednak osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jej spożywaniem. Zawartość majonezu podnosi kaloryczność tej sałatki, dlatego osoby odchudzające się mogą go pominąć lub zamienić na majonez typu light.
Wartości odżywcze sałatki gyros warstwowej
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w sałatce gyros warstwowej
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na sałatkę gyros warstwową
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę gyros warstwową
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce gyros warstwowej
Lista alergenów dla sałatki gyros warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez