Sałatka gyros warstwowa

Opublikowano: 27.03.2021 r., 15:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowa sałatka gyros w salaterce
Sałatka gyros warstwowa
Idziesz na spotkanie rodzinne i chcesz zanieść ze sobą jakieś danie? Nie zwlekaj z wyborem i przetestuj przepyszną i prostą w przygotowaniu warstwową sałatkę gyros.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
149 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Ogórki konserwowe (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez (50 g)
  • Ketchup (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Kapusta pekińska (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gyros
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko

Przepis na sałatkę gyros warstwową krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Mięso pokrój w kostkę, zamarynuj w przyprawie gyros i podsmaż na rozgrzanej patelni teflonowej.

Usmażone mięso odstaw do wystudzenia.

Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę i przełóż do osobnych miseczek.

Kapustę pokrój w cienkie piórka.

Gdy mięso przestygnie układaj w salaterce kolejno warstwy sałatki: mięso z piersi kurczaka, ogórki konserwowe, cebula, ugotowane jajka, majonez wymieszany z ketchupem, kukurydzę i na wierzch kapustę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę gyros warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki gyros warstwowej

Sałatka gyros warstwowa z jajkiem i z kurczakiem to dobry pomysł na danie świąteczne lub na spotkania ze znajomymi. Jest bardzo smaczna. Przepis jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Kolejność ułożenia składników może być dowolna, jednak w naszym przepisie warstwy po kolei od spodu będą wyglądały następująco: mięso z piersi kurczaka smażone z przyprawą gyros, pokrojone ogórki konserwowe, cebula pokrojona w kostkę, ugotowane i posiekane jajka, majonez, ketchup, kukurydza i na wierzchu kapusta pekińska. Składniki te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Warstwowy kebab gyros dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników pokarmowych i odżywczych. Ważnym składnikiem występującym w jajach jest lecytyna, która buduje błony komórkowe wszystkich komórek organizmu. W jej budowie zawarta jest cholina, która odpowiada za prozdrowotne właściwości lecytyny. Spożywanie tego składnika pokarmowego na odpowiednim poziomie przyczynia się do poprawy stosunku cholesterolu HDL do LDL, z tego względu może zmniejszać ona ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo w jajku występuje luteina, która pozytywnie wpływa na poprawę jakości widzenia oraz zapobiega wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej. W jajku występuje również pełnowartościowe białko, tak samo jak w piersi kurczaka, dlatego sałatka ta będzie dobrym wyborem w diecie osób trenujących. Jajko charakteryzuje się wysokimi właściwościami alergizującymi, dlatego włączając ten produkt do diety dzieci powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, czy nie wystąpiły objawy alergiczne.

Podsumowując sałatka kebabowa warstwowa z kapustą pekińską to idealny pomysł na potrawę imprezową. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a składniki do jej zrobienia są przystępne cenowo. Ta przekładana sałatka dostarczy nam wielu składników odżywczych, jednak osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jej spożywaniem. Zawartość majonezu podnosi kaloryczność tej sałatki, dlatego osoby odchudzające się mogą go pominąć lub zamienić na majonez typu light.

Alergeny w sałatce gyros warstwowej

Lista alergenów dla sałatki gyros warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki gyros warstwowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
99.38
149.07
Białko (g)
8.45
12.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.20
9.30
Węglowodany przyswajalne (g)
5.66
8.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.69
7.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
2.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
4.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
1.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
2.88
Cholesterol (mg)
74.43
111.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
65.82
98.73
Witamina B6 (mg)
0.30
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.28
Witamina C (mg)
8.93
13.40
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.44
Witamina E (mg)
0.44
0.66
Retinol (µg (mcg))
26.02
39.03
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.16
0.24
Niacyna (mg)
2.91
4.36
Foliany (µg (mcg))
28.68
43.02
Beta karoten (µg (mcg))
478.42
717.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
294.27
441.40
Potas (mg)
212.90
319.35
Wapń (mg)
36.82
55.23
Fosfor (mg)
101.06
151.59
Magnez (mg)
16.77
25.15
Żelazo (mg)
0.60
0.90
Cynk (mg)
0.51
0.77
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki gyros warstwowej 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki gyros warstwowej

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ogórki konserwowe
200 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Kapusta pekińska
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Koszt składników
51.50