Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy krok po kroku
- Kapusta pekińska 500 g
- Kukurydza konserwowa 400 g
- Papryka konserwowa (marynowana) 300 g
- Majonez light 75 g 3 łyżki
- Koperek ogrodowy świeży 16 g 4 łyżeczki
Kapustę pekińską i koperek posiekaj, a paprykę konserwową pokrój w kostkę.
Składniki wsyp do miski. Dodaj do niej również odcedzoną kukurydzę.
Dodaj majonez i przyprawy. Surówkę dokładnie wymieszaj.
Dodatek do posiłku podaj schłodzony.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej

(liczba kalorii)
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - cechy przepisu
Więcej o surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Kapusta pekińska z warzywami, majonezem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego, i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dodatek możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy? Przygotowanie jej jest proste. Na początku siekamy na drobno kapustę pekińską i koperek, a paprykę konserwową kroimy w kostkę. Składniki wsypujemy do miski. Odcedzamy kukurydzę z puszki i również dodajemy ją do surówki. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu light oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Ponadto papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Chroni nas także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który odpowiada za ochronę naszych oczów. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Dobra surówka z kapusty pekińskiej posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz smaczna. Sprawdzi się także jako dodatek do posiłków na święta. Idealnie nada się tu kukurydza z puszki lub świeża, przyrządzona na własny sposób. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light