Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
miska

Kapustę pekińską i koperek posiekaj, a paprykę konserwową pokrój w kostkę.

Składniki wsyp do miski. Dodaj do niej również odcedzoną kukurydzę.

Dodaj majonez i przyprawy. Surówkę dokładnie wymieszaj.

Dodatek do posiłku podaj schłodzony.

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy w misce
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Koszt przygotowania dania
13.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
46 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Kapusta pekińska z warzywami, majonezem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego, i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dodatek możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy? Przygotowanie jej jest proste. Na początku siekamy na drobno kapustę pekińską i koperek, a paprykę konserwową kroimy w kostkę. Składniki wsypujemy do miski. Odcedzamy kukurydzę z puszki i również dodajemy ją do surówki. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu light oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Ponadto papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Chroni nas także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który odpowiada za ochronę naszych oczów. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Dobra surówka z kapusty pekińskiej posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz smaczna. Sprawdzi się także jako dodatek do posiłków na święta. Idealnie nada się tu kukurydza z puszki lub świeża, przyrządzona na własny sposób. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
46.51 kcal
46.51 kcal
Białko
1.37 g
1.37 g

Węglowodany w surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
8.14 g
8.14 g
Węglowodany przyswajalne
7.07 g
7.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
1.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.58 g
1.58 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
0.34 g
Tłuszcze nienasycone
1.24 g
1.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.35 g
0.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
0.89 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.03 g
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Cholesterol
0.93 mg
0.93 mg
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
97.66 µg (mcg)
97.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
30.71 mg
30.71 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol
0.29 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
0.64 mg
0.64 mg
Foliany
45.31 µg (mcg)
45.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
473.20 mg
473.20 mg
Potas
179.34 mg
179.34 mg
Wapń
54.36 mg
54.36 mg
Fosfor
33.06 mg
33.06 mg
Magnez
15.36 mg
15.36 mg
Żelazo
0.68 mg
0.68 mg
Cynk
0.30 mg
0.30 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Papryka konserwowa (marynowana)
300 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 300 g
Majonez light
75 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Koperek ogrodowy świeży
16 g
4 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 16 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób