Przepis na gulasz wieprzowy tradycyjny krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Cebula 100 g
- Marchewka 90 g
- Pieczarki 200 g
- Bulion drobiowy 750 g
- Pomidory w puszce 300 g
- Papryka czerwona 250 g
W dużym garnku podsmaż wieprzowinę z cebulą na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Dodaj bulion, pomidory i przyprawy. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
Dodaj paprykę, pieczarki i marchewki, pokrojone w kostkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę i dodaj przyprawy.
Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia.
Często zadawane pytania
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Ragout
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz do słoika
-
Gulasz wieprzowy

(liczba kalorii)
Gulasz wieprzowy tradycyjny - cechy przepisu
Więcej o gulaszu wieprzowym tradycyjnym
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie.
Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które poszukują inspiracji na łatwe mięsne dania, które zawsze się udają. To takie właśnie jest! Najlepiej gulasz zrobić z szynki wieprzowej, która pod wpływem gotowania staje się bardzo miękka i soczysta. To mięso, które nie ma zbyt wielu błonek, dlatego świetnie nadaje się do tego typu potrawy. Potrawa, która powstaje, jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. Ten pyszny gulasz z karkówki sprawdzi się także na nieco bardziej wykwintne okazje, gdyż jest daniem niezwykle eleganckim i smacznym. Ten gęsty i aromatyczny sos pozwala na przemycenie do diety warzyw w sposób niezwykle smaczny. Do sosu można dodać wszystkie ulubione warzywa, które na pewno będą pasowały do całości. Szczególnie dobrze komponują się w tej potrawie papryka, cebula i seler. Seler jest warzywem często pomijanym, choć posiada wiele cennych właściwości. Jest on świetnym źródłem fosforu, magnezu i cynku. Ze względu na dużą ilość flawonoidów jest wspaniałym antyoksydantem, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego działania, więc dobrze, by pojawiały się jak najczęściej w diecie. Dodatek marchewki sprawia, że całość dostarcza również witaminy A. Ten gulasz będzie dobrym wyborem dla wszystkich osób poszukujących inspiracji na zbilansowany posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wieprzowy tradycyjny, który będzie smaczny, a przy okazji bardzo ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza ten uroczysty. To najlepszy gulasz z wieprzowiny! Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.
Wartości odżywcze gulaszu wieprzowego tradycyjnego
Energia i białka
(368g)
Węglowodany w gulaszu wieprzowym tradycyjnym
(368g)
Tłuszcze
(368g)
Witaminy w przepisie na gulasz wieprzowy tradycyjny
(368g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz wieprzowy tradycyjny
(368g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu wieprzowym tradycyjnym
Lista alergenów dla gulaszu wieprzowego tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy