Przepis na skrzydełka w panierce krok po kroku

Składniki
  • Skrzydełko kurczaka 250 g 2 sztuki
  • Jajko 1 szt. 1 sztuka
  • Mąka pszenna typ 500 20 g 2 łyżki
  • Bułka tarta 20 g 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Mięso umyj, usuń skórę, dopraw i kolejno obtaczaj w rozbełtanym jajku, mące i bułce tartej.

Smaż na oleju z każdej strony do zarumienienia.

panierowane skrzydełka z kurczaka
skrzydełka w panierce
Koszt przygotowania dania
4.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1109 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Skrzydełka w panierce - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o skrzydełkach w panierce

Skrzydełka w panierce to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która osiągnęła już popularność na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy przez soczystych skrzydełek w chrupiącej panierce w roli głównej. To idealny sposób na to, aby przywieźć trochę amerykańskiego klimatu do swoich domów. Skrzydełka panierowane świetnie sprawdzą się nie tylko podczas rodzinnego, czy sąsiedzkiego grillowania lub jako szybki obiad z piekarnika. Przepis na skrzydełka w panierce jest bardzo szybki i prosty. Z pewnością każdy poradzi sobie z nim bez większego problemu ponieważ nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najlepsze skrzydełka z kurczaka mają soczyste, miękkie mięso, oraz chrupiącą panierkę. Jak zrobić skrzydełka w panierce? Potrzebne będą Ci oczywiście skrzydełka kurczaka, a także składniki na panierkę. Najprostsza panierka powstaje z jajek, mąki, mleka oraz ulubionych przypraw. Panierkę do kurczaka możesz przygotować też z dodatkiem bułki tartej, pokruszonych płatków kukurydzianych, migdałowych, czy orzechów. Jeśli lubisz wyraziste, ostre i pikantne smaki do panierki możesz dodać przyprawy takie jak papryczki chili, mielona ostra papryka, pieprz czarny lub ziołowy czy czosnek. Natomiast jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, nie musisz dodać żadnych przypraw lub wykorzystać te o delikatnym smaku, na przykład zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, czy gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do mięs i skrzydełek. Aby skrzydełka w chrupiącej panierce miały jeszcze pyszniejszy smak, przed ich otoczeniem w panierce warto je zamarynować w zalewie, na przykład z oliwy i ketchupu lub wybranych przypraw i ziół. Wtedy najlepiej przygotować skrzydełka dzień wcześniej i marynować je całą noc w lodówce. Po zamarynowaniu i przyprawieniu mięsa należy kolejno, dokładnie obtaczać skrzydełka w roztrzepanych widelcem jajkach z mlekiem oraz mące. Tak przygotowane skrzydełka można przyrządzić na kilka sposobów - grillując na rozgrzanym grillu, od razu wkładając do piekarnika, lub obsmażając na patelni. Najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Wartości odżywcze skrzydełek w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
277.34 kcal
1109.35 kcal
Białko
14.60 g
58.39 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
20.42 g
81.68 g
Tłuszcze nasycone
4.66 g
18.64 g
Tłuszcze nienasycone
15.76 g
63.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
10.95 g
43.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.81 g
19.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na skrzydełka w panierce

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.38 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.40 mg
17.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.35 µg (mcg)
97.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na skrzydełka w panierce

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
113.01 mg
452.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
157.92 mg
631.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
25.64 mg
102.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
123.17 mg
492.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.20 mg
64.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
4.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.10 mg
4.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek w panierce 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w skrzydełkach w panierce

Lista alergenów dla skrzydełek w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania skrzydełek w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
250 g
2 sztuki
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Liczba porcji:
Razem
26.30
Łączny koszt
4.58
Jak oceniasz przepis na skrzydełka w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób