Skrzydełka w panierce
- Skrzydełko kurczaka - 2 sztuki (250 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na skrzydełka w panierce krok po kroku
Mięso umyj, usuń skórę, dopraw i kolejno obtaczaj w rozbełtanym jajku, mące i bułce tartej.
Smaż na oleju z każdej strony do zarumienienia.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat skrzydełek w panierce
Skrzydełka w panierce to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która osiągnęła już popularność na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy przez soczystych skrzydełek w chrupiącej panierce w roli głównej. To idealny sposób na to, aby przywieźć trochę amerykańskiego klimatu do swoich domów. Skrzydełka panierowane świetnie sprawdzą się nie tylko podczas rodzinnego, czy sąsiedzkiego grillowania lub jako szybki obiad z piekarnika. Przepis na skrzydełka w panierce jest bardzo szybki i prosty. Z pewnością każdy poradzi sobie z nim bez większego problemu ponieważ nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najlepsze skrzydełka z kurczaka mają soczyste, miękkie mięso, oraz chrupiącą panierkę. Jak zrobić skrzydełka w panierce? Potrzebne będą Ci oczywiście skrzydełka kurczaka, a także składniki na panierkę. Najprostsza panierka powstaje z jajek, mąki, mleka oraz ulubionych przypraw. Panierkę do kurczaka możesz przygotować też z dodatkiem bułki tartej, pokruszonych płatków kukurydzianych, migdałowych, czy orzechów. Jeśli lubisz wyraziste, ostre i pikantne smaki do panierki możesz dodać przyprawy takie jak papryczki chili, mielona ostra papryka, pieprz czarny lub ziołowy czy czosnek. Natomiast jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, nie musisz dodać żadnych przypraw lub wykorzystać te o delikatnym smaku, na przykład zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, czy gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do mięs i skrzydełek. Aby skrzydełka w chrupiącej panierce miały jeszcze pyszniejszy smak, przed ich otoczeniem w panierce warto je zamarynować w zalewie, na przykład z oliwy i ketchupu lub wybranych przypraw i ziół. Wtedy najlepiej przygotować skrzydełka dzień wcześniej i marynować je całą noc w lodówce. Po zamarynowaniu i przyprawieniu mięsa należy kolejno, dokładnie obtaczać skrzydełka w roztrzepanych widelcem jajkach z mlekiem oraz mące. Tak przygotowane skrzydełka można przyrządzić na kilka sposobów - grillując na rozgrzanym grillu, od razu wkładając do piekarnika, lub obsmażając na patelni. Najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.
Alergeny w skrzydełkach w panierce
Lista alergenów dla skrzydełek w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze skrzydełek w panierce
Panierka sprawia, że danie wchłania bardzo dużo tłuszczu, przez co jest znacznie bardziej kaloryczne niż ten sam posiłek bez panierki. To cenna uwaga zwłaszcza dla osób odchudzających się oraz z chorobami serca.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.