Skrzydełka w panierce

Opublikowano: 01.07.2021 r., 13:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chrupiące skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka w panierce
Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy przez soczystych skrzydełek w chrupiącej panierce w roli głównej. To idealny sposób na to, aby przywieźć trochę amerykańskiego klimatu do swoich domów.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 25 min
1109 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Skrzydełko kurczaka - 2 sztuki (250 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na skrzydełka w panierce krok po kroku

Mięso umyj, usuń skórę, dopraw i kolejno obtaczaj w rozbełtanym jajku, mące i bułce tartej.

Smaż na oleju z każdej strony do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na skrzydełka w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat skrzydełek w panierce

Skrzydełka w panierce to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która osiągnęła już popularność na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy przez soczystych skrzydełek w chrupiącej panierce w roli głównej. To idealny sposób na to, aby przywieźć trochę amerykańskiego klimatu do swoich domów. Skrzydełka panierowane świetnie sprawdzą się nie tylko podczas rodzinnego, czy sąsiedzkiego grillowania lub jako szybki obiad z piekarnika. Przepis na skrzydełka w panierce jest bardzo szybki i prosty. Z pewnością każdy poradzi sobie z nim bez większego problemu ponieważ nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najlepsze skrzydełka z kurczaka mają soczyste, miękkie mięso, oraz chrupiącą panierkę. Jak zrobić skrzydełka w panierce? Potrzebne będą Ci oczywiście skrzydełka kurczaka, a także składniki na panierkę. Najprostsza panierka powstaje z jajek, mąki, mleka oraz ulubionych przypraw. Panierkę do kurczaka możesz przygotować też z dodatkiem bułki tartej, pokruszonych płatków kukurydzianych, migdałowych, czy orzechów. Jeśli lubisz wyraziste, ostre i pikantne smaki do panierki możesz dodać przyprawy takie jak papryczki chili, mielona ostra papryka, pieprz czarny lub ziołowy czy czosnek. Natomiast jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, nie musisz dodać żadnych przypraw lub wykorzystać te o delikatnym smaku, na przykład zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, czy gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do mięs i skrzydełek. Aby skrzydełka w chrupiącej panierce miały jeszcze pyszniejszy smak, przed ich otoczeniem w panierce warto je zamarynować w zalewie, na przykład z oliwy i ketchupu lub wybranych przypraw i ziół. Wtedy najlepiej przygotować skrzydełka dzień wcześniej i marynować je całą noc w lodówce. Po zamarynowaniu i przyprawieniu mięsa należy kolejno, dokładnie obtaczać skrzydełka w roztrzepanych widelcem jajkach z mlekiem oraz mące. Tak przygotowane skrzydełka można przyrządzić na kilka sposobów - grillując na rozgrzanym grillu, od razu wkładając do piekarnika, lub obsmażając na patelni. Najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Alergeny w skrzydełkach w panierce

Lista alergenów dla skrzydełek w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze skrzydełek w panierce

na 100g gotowej potrawy

Panierka sprawia, że danie wchłania bardzo dużo tłuszczu, przez co jest znacznie bardziej kaloryczne niż ten sam posiłek bez panierki. To cenna uwaga zwłaszcza dla osób odchudzających się oraz z chorobami serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
277.34
1109.35
Białko (g)
14.60
58.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.62
30.50
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
29.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
20.42
81.68
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
18.64
Tłuszcze nienasycone (g)
15.76
63.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.95
43.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.81
19.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
125.22
500.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.38
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.40
17.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.35
97.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
113.01
452.05
Potas (mg)
157.92
631.69
Wapń (mg)
25.64
102.55
Fosfor (mg)
123.17
492.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.20
64.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
4.35
Cynk (mg)
1.10
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek w panierce 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skrzydełek w panierce

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
250 g
2 sztuki
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
26.30