Przepis na kruchy schab w sosie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

Schab podziel na plastry i oczyść z błonek.

W misce zmieszaj oliwę z przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i dokładnie obtocz w przyprawach. Marynuj przez 1 godzinę.

Rozgrzej patelnię i obsmaż na niej zamarynowane mięso.

Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do mięsa. Smaż przez 2 minuty.

Mięso zalej bulionem i duś 50 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do szklanki wlej 100 ml ciepłej wody i wymieszaj ją dokładnie z mąką.

Wlej odrobinę sosu z patelni i jeszcze raz zamieszaj, następnie przelej do mięsa.

Gotuj całość kolejne 5 minut.

Kruchy schab w sosie podany z ziemniakami i surówką.
kruchy schab w sosie
Koszt przygotowania dania
24.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
310 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Kruchy schab w sosie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchym schabie w sosie

Kruchy schab w sosie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przygotowane w taki sposób staje się bardzo delikatne i soczyste. Sos jest niezwykle aromatyczny i dobrze komponuje się z mięsem. To świetna opcja na uroczysty czy świąteczny obiad. Pasują do niego ziemniaki z wody, a także delikatne kluseczki.

Przepis na kruchy schab w sosie idealnie sprawdzi się zwłaszcza na rodzinne spotkania. Jest miękki, delikatny, a przy okazji naprawdę smaczny, dlatego będzie dobrym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które cieszy się ogromną popularnością, zwykle w formie kotletów. W tej opcji również dzieli się je na kotlety, jednak pozbawione są one panierki i długiego, a także mało zdrowego, smażenia. Dzięki czemu taki posiłek sprawdzi się nawet dla osób na diecie lekkostrawnej. Schab duszony jest znacznie delikatniejszy dla układu pokarmowego, do tego dostarcza mniej tłuszczu, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza dla osób z problemami z układem krwionośnym. Do przygotowania tej potrawy warto wybrać schab z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Nie trzeba się martwić, że zbytnio się wysuszy, gdyż duszony jest z dodatkiem bulionu. Do tego dania sprawdzi się zarówno warzywny, jak i mięsny. Można również użyć własnego rosołu, jeśli w tym samym dniu przygotowuje się zupę, dzięki temu całe dnie będzie jeszcze zdrowsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruchy schab w sosie, który naprawdę będzie smaczny, a przy tym delikatny i soczysty, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ze względu na delikatny sos mięso jest bardzo aromatyczne, ale również odpowiednio miękkie. To idealny pomysł na pyszny i łatwy posiłek, który nie jest zbyt pracochłonny. Należy jednak pamiętać o konieczności marynowania mięsa, by skruszało i przeszło przyprawami. Choć trwa to długo, nie należy skracać czasu marynowania, gdyż negatywnie wpływa to na jakość dania. Można za to go wydłużyć. Jeśli tylko ma się więcej czasu, warto zostawić mięso w marynacie nawet na 12 godzin, dzięki temu osiągnie wspaniały smak. Do przygotowania marynaty używa się tylko oliwy i kilku przypraw. W tej z przepisu dominuje głównie kminek mielony, gałka muszkatołowa, a także zioła takie jak tymianek i oregano. Nadają one wyrazistego smaku i pozytywnie wpływają na lepsze trawienie.

To danie wspaniale nadaje się na obiad. Schab duszony w sosie własnym to pyszny mięsny posiłek, który na pewno skradnie serca wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Całość otula naprawdę dobry sos, który powstaje wraz z duszeniem mięsa, przez co smakuje fantastycznie.

Wartości odżywcze kruchego schabu w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(269g)
Energia (kalorie)
115.60 kcal
310.98 kcal
Białko
8.53 g
22.93 g

Węglowodany w kruchym schabie w sosie

Na 100g
Na porcję
(269g)
Węglowodany
1.54 g
4.13 g
Węglowodany przyswajalne
1.35 g
3.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.19 g
0.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(269g)
Tłuszcz
8.28 g
22.27 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
5.81 g
Tłuszcze nienasycone
6.12 g
16.46 g
Tłuszcze jednonasycone
5.19 g
13.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
2.48 g
Cholesterol
25.86 mg
69.56 mg

Witaminy w przepisie na kruchy schab w sosie

Na 100g
Na porcję
(269g)
Witamina A
0.37 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.81 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Witamina C
1.12 mg
3.02 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.87 mg
2.35 mg
Retinol
0.37 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.28 mg
Niacyna
3.10 mg
8.33 mg
Foliany
1.81 µg (mcg)
4.87 µg (mcg)
Beta karoten
0.63 µg (mcg)
1.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kruchy schab w sosie

Na 100g
Na porcję
(269g)
Sód
191.14 mg
514.17 mg
Potas
166.40 mg
447.60 mg
Wapń
9.19 mg
24.71 mg
Fosfor
90.79 mg
244.21 mg
Magnez
11.42 mg
30.72 mg
Żelazo
0.29 mg
0.79 mg
Cynk
0.64 mg
1.73 mg
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Mangan
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego schabu w sosie 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchym schabie w sosie

Lista alergenów dla kruchego schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kruchego schabu w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na kruchy schab w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób