Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą

Opublikowano: 22.11.2021 r., 10:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie pyszna.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
219 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Cebula (200 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 do obtoczenia mięsa i do sosu (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym z cebulą krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Rozgrzej dobrze patelnię.

Mięso obtocz w mące z obu stron.

Wyłóż mięso na gorącą patelnię i smaż około 3 minuty z każdej strony.

Karkówkę odłóż na bok.

Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.

Usmaż ją na patelni po karkówce. Jak cebula się zarumieni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażaj.

Wlej bulion do cebuli i zagotuj, w międzyczasie dołóż mięso. Duś mięso w ten sposób aż będzie mięciutkie.

Pod koniec dodaj łyżkę mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody.

Wymieszaj sos dokładnie, by nie było grudek, dopraw do smaku.

Karkówka w sosie jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą

Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie pyszna. Mięso rozpływa się w ustach. Razem z cebulką i sosem własnym powstaje dobra kompozycja smaków. Przepis na karkówkę duszoną jest bardzo prosto zrobić. Nie zajmuje to też wiele czasu. Na obiad będzie ona strzałem w dziesiątkę. Jeśli zrobisz karkówkę duszoną z sosem własnym, dodaj do niej ziemniaki oraz ogórki kiszone – to najlepszy pomysł na znakomitą potrawę.

Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą super pasuje do obiadu. Jak zrobić karkówkę duszoną? Przygotuj sobie domowy bulion. Możesz, zamiast niego wykorzystać też zwykłą wodę. Jeżeli nie masz bulionu i używasz tylko wody, dodaj do sosu 2 liście laurowe oraz 2 ziela angielskie. Pod koniec gotowania najlepiej jest je wyjąć z sosu, by nie trzeba było ich szukać podczas jedzenia. Wszystko warto robić na dużej i głębokiej patelni albo w garnku. Mięso w przepisie na karkówkę duszoną jest pokrojone w plastry. Dobrym pomysłem na szybsze duszenie jest pokrojenie jej w kostkę. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki szybciej będzie gotowe do zjedzenia. Na początku należy mięso obtoczyć w mące, a następnie usmażyć je na patelni. Nie trzeba dodawać do obsmażania tłuszczu, gdyż mięso samo w sobie jest dość tłuste. Mięso należy podsmażać około 3 minuty z każdej strony. Gdy karkówka wieprzowa będzie dobrze zarumieniona, należy ją zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Podczas gdy mięso się smaży, można obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż ją, by była rumiana, a pod koniec dodaj też posiekany czosnek. Wystarczy mu dosłownie 30 sekund na patelni. Po tym zalej wszystko bulionem. Karkówka wieprzowa powinna być dodana do bulionu, gdy będzie on już trochę podgrzany. Duś wszystko do momentu, gdy mięso będzie już mięciutkie. Sos zapraw mąką. By to zrobić wlej do szklanki niewielką ilość zimnej wody, a następnie dodaj łyżkę mąki i bardzo dobrze wymieszaj. Całość wlej do sosu i zredukuj. Dopraw według uznania.

Karkówka duszona może być podana na wiele sposobów. Jak zrobić karkówkę duszoną, by potrawa była pyszna? Przede wszystkim karkówka duszona pasuje nie tylko do ziemniaków i ogórka kiszonego. Przepis na karkówkę duszoną można również serwować z kaszami (gryczana, pęczak…) albo z ryżem. Pyszna jest z kluskami śląskimi albo z kopytkami. Bardzo dobra jest karkówka duszona z surówkami konserwowymi bądź kiszonymi. Surówki ze świeżych warzyw są pyszne, zarówno te zrobione z sosem śmietanowym, jak i na bazie oleju.

Alergeny w karkówce duszonej w sosie własnym z cebulą

Lista alergenów dla karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bogaty w tłuszcz, w tym w kwasy tłuszczowe nasycone - niekorzystne dla zdrowia w nadmiarze. Ponadto jest to mięso wysokokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
89.56
219.42
Białko (g)
11.27
27.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
2.90
7.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.63
6.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
3.39
8.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
3.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.00
4.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.69
70.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
0.41
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.21
2.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.41
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.68
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Niacyna (mg)
2.34
5.72
Foliany (µg (mcg))
7.13
17.47
Beta karoten (µg (mcg))
0.57
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
179.80
440.52
Potas (mg)
171.51
420.20
Wapń (mg)
11.46
28.07
Fosfor (mg)
110.07
269.66
Magnez (mg)
10.83
26.54
Żelazo (mg)
0.57
1.40
Cynk (mg)
1.36
3.33
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
do obtoczenia mięsa i do sosu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
33.00