Bitki z łopatki wieprzowej

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bitki w sosie
Bitki z łopatki wieprzowej
Długo duszone mięso z łopatki wieprzowej z warzywami idealnie się sprawdzi się na rodzinny niedzielny obiad. Poznaj przepis i zaskocz swoich gości.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
296 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa 5 plastrów (600 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na bitkę z łopatki wieprzowej krok po kroku

Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.

Delikatnie rozbij mięso i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Następnie obtocz plastry mięsa w mące.

W brytfance z rozgrzanym olejem rzepakowym usmaż kawałki mięsa z obu stron.

Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra, rozgnieciony czosnek i przyprawy.

Obsmażaj przez 10 minut, następnie zalej mięso szklanką wody.

Duś przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso.

Jak oceniasz przepis na bitkę z łopatki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat bitki z łopatki wieprzowej

Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z łopatki wieprzowej.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z łopatki wieprzowej? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Plastry karkówki dopraw do smaku, włóż do miski i skropl olejem rzepakowym.

Dokładnie wymieszaj i pozostaw mięso w lodówce przez kilka godzin, jeśli masz możliwość przygotuj je dzień wcześniej przed smażeniem. Wtedy na pewno mięso będzie aromatyczne.

Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso obtocz je w mące a następnie usmaży w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne bitki z łopatki wieprzowej w sosie pieczeniowym.

Alergeny w bitce z łopatki wieprzowej

Lista alergenów dla bitki z łopatki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bitki z łopatki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Do przyprawiania postaw na świeże zioła np. tymianek, rozmaryn.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
247.31
296.77
Białko (g)
14.46
17.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
11.87
14.25
Węglowodany przyswajalne (g)
11.67
14.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.40
18.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.26
11.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.25
8.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.21
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.69
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.70
4.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.25
32.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
47.07
56.49
Potas (mg)
250.50
300.60
Wapń (mg)
16.18
19.42
Fosfor (mg)
151.01
181.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.28
23.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
1.91
Cynk (mg)
2.09
2.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitki z łopatki wieprzowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitki z łopatki wieprzowej

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
5 plastrów
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.00