Przepis na bitkę z łopatki wieprzowej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, brytfanna

Mięso pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.

Delikatnie rozbij mięso i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Następnie obtocz plastry mięsa w mące.

W brytfance z rozgrzanym olejem rzepakowym usmaż kawałki mięsa z obu stron.

Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra, rozgnieciony czosnek i przyprawy.

Obsmażaj przez 10 minut, następnie zalej mięso szklanką wody.

Duś przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso.

bitki w sosie
Bitki z łopatki wieprzowej
Koszt przygotowania dania
15.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Bitki z łopatki wieprzowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitce z łopatki wieprzowej

Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z łopatki wieprzowej.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z łopatki wieprzowej? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Plastry karkówki dopraw do smaku, włóż do miski i skropl olejem rzepakowym.

Dokładnie wymieszaj i pozostaw mięso w lodówce przez kilka godzin, jeśli masz możliwość przygotuj je dzień wcześniej przed smażeniem. Wtedy na pewno mięso będzie aromatyczne.

Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso obtocz je w mące a następnie usmaży w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne bitki z łopatki wieprzowej w sosie pieczeniowym.

Wartości odżywcze bitki z łopatki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
247.31 kcal
296.77 kcal
Białko
14.46 g
17.35 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
15.40 g
18.48 g
Tłuszcze nasycone
6.15 g
7.38 g
Tłuszcze nienasycone
9.26 g
11.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.25 g
8.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
2.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bitkę z łopatki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.27 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.69 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.70 mg
4.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.25 µg (mcg)
32.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitkę z łopatki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
47.07 mg
56.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
250.50 mg
300.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.18 mg
19.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
151.01 mg
181.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.28 mg
23.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.59 mg
1.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.09 mg
2.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitki z łopatki wieprzowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitce z łopatki wieprzowej

Lista alergenów dla bitki z łopatki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania bitki z łopatki wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
5 plastrów
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na bitkę z łopatki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób