Przepis na bitki z karkówki krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso delikatnie rozbij i dopraw do smaku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w pióra.

Dodaj plastry karkówki i obsmaż z obu stron.

Dodaj pokrojone warzywa i zalej szklanką wody.

Duś mięso pod przykryciem przez 25 -30 minut tak aby całkowicie zmiękło.

pieczone mięso w plastrach
Bitki z karkówki
Koszt przygotowania dania
23.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Bitki z karkówki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bitkach z karkówki

Tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki z karkówki. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z karkówki.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z karkówki sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z karkówki? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 50 minut do 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób będziemy mieli mięso w sosie z cebulą i warzywami. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z karkówki wieprzowej to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Wartości odżywcze bitek z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
132.43 kcal
158.91 kcal
Białko
15.17 g
18.21 g

Węglowodany w bitkach z karkówki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
3.27 g
3.93 g
Węglowodany przyswajalne
2.41 g
2.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
6.23 g
7.48 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
2.33 g
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
5.14 g
Tłuszcze jednonasycone
3.05 g
3.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
1.48 g
Cholesterol
38.86 mg
46.63 mg

Witaminy w przepisie na bitki z karkówki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C
25.78 mg
30.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.57 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki z karkówki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
46.00 mg
55.20 mg
Potas
271.81 mg
326.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
16.40 mg
19.68 mg
Żelazo
0.79 mg
0.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z karkówki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach z karkówki

Lista alergenów dla bitek z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z karkówki

Cena przygotowania bitek z karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
720 g
6 plastrów
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
17.28
Za 720 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
60 g
1 sztuka
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 60 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na bitki z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.2% osób