Bitki z karkówki

Opublikowano: 01.11.2021 r., 22:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczone mięso w plastrach
Bitki z karkówki
Bitki z karkówki jako tradycyjne danie, idealnie sprawdzi się jako propozycja na rodzinny obiad. Poznaj przepis na bitki z karkówki
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 50 min
158 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa - 6 plastrów (720 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (60 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na bitki z karkówki krok po kroku

Mięso delikatnie rozbij i dopraw do smaku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w pióra.

Dodaj plastry karkówki i obsmaż z obu stron.

Dodaj pokrojone warzywa i zalej szklanką wody.

Duś mięso pod przykryciem przez 25 -30 minut tak aby całkowicie zmiękło.

Jak oceniasz przepis na bitki z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat bitek z karkówki

Tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki z karkówki. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z karkówki.

Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z karkówki sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z karkówki? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 50 minut do 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób będziemy mieli mięso w sosie z cebulą i warzywami. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z karkówki wieprzowej to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Alergeny w bitkach z karkówki

Lista alergenów dla bitek z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z karkówki

Wartości odżywcze bitek z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Staraj się wybrać mięso, które nie jest obrośnięte widocznym tłuszczem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
132.43
158.91
Białko (g)
15.17
18.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.27
3.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
2.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.23
7.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
2.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
5.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
3.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
1.48
Cholesterol (mg)
38.86
46.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C (mg)
25.78
30.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
46.00
55.20
Potas (mg)
271.81
326.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.40
19.68
Żelazo (mg)
0.79
0.95
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek z karkówki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitek z karkówki

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
720 g
6 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.28
Za 720 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
60 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 60 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
43.00